MÁME ♥ ZELENÝ

V přírodě
PODLE AMERICKÉ STUDIE PROFESORA ARCHITEKTURY ROGERA ULRICHA Z ROKU 1984 (zdroj: rozhlas.cz) POHLED ČLOVĚKA DO ZELENĚ OMLAZUJE, UZDRAVUJE A UKLIDŇUJE. PŘÍRODA JE ALE HROZNĚ KŘEHKÁ A MY BYCHOM JI MĚLI  ŠETŘIT. MOŽNOSTÍ JE SPOUSTA (image: Beáta Omrtová). 
15/5/2016   Nejzelenějším městem pyšnícím se oceněním Green Lux Award (podle Good Life Report) je zcela (ne)překvapivě skandinávské město Oslo: 94 procent domácností tady třídí odpad, 85 procent dětí chodí do školy pěšky, jezdí na kole nebo hromadnou dopravou, a pro většinu jeho obyvatel je naprosto nemyslitelné jet do práce autem. Tak. 

Je jasné, že většina z nás prostě nemůže žít na samotě u lesa, chovat krávy na mléko a z vlny vlastních ovcí si za dlouhých zimních večerů plést ponožky. Většina z nás dokonce ani nemá tu možnost žít v nízkoenergetickém domě, jezdit pouze a jenom na kole a konzumovat veškeré jídlo bez uhlíkové stopy. Existuje ale asi tak milion dalších věcí, které dělat lze. Abychom žili lépe. A abychom žili alespoň trochu "zeleně".


S projektem, který se týkal třídění odpadu v mém rodném městě - Hořicích, jsem kdysi na střední vyhrávala různé soutěže. Odpadky a jejich třídění jsou proto tak trochu moje srdeční záležitost:-) Ale co dál? Co můžu změnit prakticky ihned, nesouvisí to s dalšími finančními investicemi (naopak to leccos dokáže uspořit), a ještě mě to bude bavit?

Čas od času mě zaujme nějaká vychytávka, která šetří přírodu, zdroje a napomáhá žít zodpovědněji. Ráda bych se s vámi o některé takové "moje" vychytávky podělila a třeba vás tím i inspirovala. A na oplátku doufám, že mě i vy zásobujete dalšími nápady, zkušenostmi a názory. Protože já moc dobře vím, že vám taky není úplně fuk, jak to tady bude třeba už za pár let vypadat! Že ne?!?

Jamie Oliver, známý kuchař a podnikatel, nedávno v rozhovoru pro český Forbes řekl, že to, co hýbe světem není ropa, ale jídlo:-) Začněme tedy tím:

NEPLÝTVÁME JÍDLEM - nakupujeme v menších objemech, Každý týden pečlivě plánuju, co budeme jíst, a píšu si týdenní menu (ano, často si při tom vzpomenu na scénu z filmu Pelíšky, kdy si děti doma čtou nástěnku s přišpendleným jídelníčkem). Děti učíme naložit si na talíř spíš méně a pak si případně přidat (právě děti totiž dokáží být opravdovými přeborníky v plýtvání jídlem). Pokud jste to s nákupem jídla opravdu přehnali, nebo jedete pryč, a nestihnete jídlo sníst, můžete zdarma zavolat vůz Potravinové banky, a to vaše jídlo odveze lidem, kteří ho potřebují. O plýtvání potravinami se naštěstí v poslední době začalo více mluvit a šířit osvěta. Zajímavé tipy, rady a informace o této problematice poskytuje iniciativa Zachraň jídlo. Na jejich webu najdete třeba i recepty, jak naložit se zbylými potravinami. Perfektní!

KOUPÍME SI KOMPOSTÉR - je to taková "win-win situace": zužitkujete bioodpad (a že ho v domácnosti nebývá zrovna málo) a získáte hnojivo a obohacenou půdu pro svoje květiny. A jako bonus: jestli máte děti a ve vašem kompostu budou žít i žížaly, získáte fascinující prostor na pozorování. Vyrostla jsem na farmě a v Praze pro mě bylo hodně těžké najednou začít vyhazovat takové věci jako šlupky od brambor, zeleninové odřezky nebo sáčky od čaje a zbytky jídla. Byla jsem prostě zvyklá vyhodit to na zahradě na kompost. Teď se proto zase moc těším na to, že ne všechno bude končit v popelnici, ale využije se dál. Pokud ještě trochu tápete ve výběru kompostéru, který už dneska můžete mít klidně i v panelákovém bytě, můžete mrknout na užitečný web kompostuj.cz.

brigáda na hřišti
NAŠE RODINA SE ZAPOJILA DO JARNÍHO ÚKLIDU DĚTSKÉHO HŘIŠTĚ U NÁS V ULICI. KLUCI SI NA NĚM BUDOU ČASTO HRÁT, TAK AŤ HO TAKY POMŮŽOU UKLIDIT.
brigáda na hřišti
JÁ A MALÝ LUKÁŠEK JSME SI V RÁMCI ÚKLIDU HŘIŠTĚ VZALI NA STAROSTI UMYTÍ LAVIČEK
brigáda na hřišti
POMOC S ÚKLIDEM JEJICH OBLÍBENÉHO DĚTSKÉHO HŘIŠTĚ VZALY NAŠE DĚTI VELMI VÁŽNĚ
PAPÍROVÉ UTĚRKY NEKUPUJEME A S TĚMI, KTERÉ JSOU K DISPOZICI NA UTŘENÍ RUKOU NA VEŘEJNÝCH MÍSTECH, ŠETŘÍME- zní to banálně, ale někdy mě fakt dost nepříjemně překvapí, když si někdo na toaletě, třeba v restauraci, potřebuje otřít ruce do minimálně pěti kusů papírových ručníků. Nedělejte to prosím! Děkuju.

KÁVU S SEBOU SI BERU DO SVÉHO VLASTNÍHO HRNÍČKU -  a že není zrovna ledajaký. Je praktický, lehký a tak neuvěřitelně krásný. Je od australské firmy KeepCup a nosím ho s sebou v kabelce, kdybych náhodou dostala chuť na dobrou brazilskou kávu:-). Když si na tento způsob "kafe s sebou" navyknete, začne vám najednou připadat skoro až nehorázné, když na ulici uvidíte někoho s jednorázovým kelímkem;-). Napadlo vás někdy, že se ročně vyrobí více než 500 miliard kelímků na na jedno použití? Drsné, nemyslíte? Pokud vás zajímá v této oblasti víc, mrkněte na speciální web firmy KeepCup, který se věnuje dopadům na životní prostředí v této oblasti.

KeepCap
NA TOMHLE KONKRÉTNÍM HRNEČKU SE MI STRAŠNĚ MOC LÍBÍ TY KRÁSNÉ BARVY, ZE KTERÝCH SI MŮŽETE VYBRAT (image: www.keepcup.com).

ŘEZANÉ KVĚTINY BUDEME TRHAT SNAD UŽ JEN NA ZAHRÁDCE - fakta jsou totiž dost šílená, Úplně mě dostaly informace, které jsem si k tomu začala zjišťovat. Věděli jste třeba, že většina řezaných květin v českých obchodech byla vypěstována v Africe. A aby přežila cestu až k nám, tak v jejich půdě i po celou dobu růstu byla ošetřována hromadou agrochemikálií? Na náš stůl se tak dostane vysoce chemicky ošetřená květina z jiného světadílu. Je ale levnější než ta, která byla vypěstována v českém zahradnictví. Děs. Vadí mi na tom principiálně jak okolnosti pěstování, tak i ta obrovská spousta chemie. Zajímavý pohled na celou problematiku si můžete přečíst třeba na webu výživové poradkyně Margit Slimákové. Jestli mi tedy budete chtít někdy udělat radost květinou, klidně ji utrhněte cestou k nám na návštěvu někde na louce nebo na (své) zahrádce:-))

šeříky
ZROVNA KVETOU ŠEŘÍKY, TAKŽE SEM S NIMI DO VÁZY (image: weheartit.com).

NENAPADLO VÁS NÁHODOU JEŠTĚ NĚCO? Já myslím, že každý máte doma tu svoji "zelenou" vychytávku, kterou byste třeba mohli po internetu poslat dál! Pište do komentářů, na Facebook...prostě kamkoli, kde to můžeme společně sdílet.

V přírodě
JAK PŘÍRODU ASPOŇ TROCHU ŠETŘIT JE NUTNÉ DĚTEM UKÁZAT. BUĎME JIM PŘÍKLADEM (image: Beáta Omrtová).

"Buďme sami tou změnou, kterou chceme vidět kolem sebe!" M. Gándhí

podpis Veronika







P.S.: Titulek tohoto článku jsem si vypůjčila z motta vrchlabské zelené restaurace "Kozí plácek 127", která stojí přímo naproti našemu domu. A která má jedno z nejlepších a nejzdravějších jídel ve městě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za váš komentář