DIY: NEJRYCHLEJŠÍ ZPŮSOB JAK VYZDOBIT JÍDELNÍ STŮL



13/3/2017   Mám tři děti, práce až nad hlavu (asi jako každá pracující maminka), ale nadevše miluju posezení s rodinou či přáteli u slavnostněji prostřeného stolu s dobrým jídlem a pitím. A teď co s tím?!? 

Za poslední rok, kdy se mi seznam, co stihnout, rozrostl do slušných rozměrů, jsem ale pro naši rodinu vynalezla poměrně efektní, rychlý a LEVNÝ způsob jak během chvilky připravit tabuli na oslavu svátků, významnějších dnů a všemožných výročí. A co je na tom úplně nejlepší? Většinu "ingrediencí" nejspíš najdete doma. Pak už jen přidáte pár věcí z vašeho oblíbeného květinářství a je to. 


Byla by škoda zasednout k načančanému stolu jen na Vánoce, Velikonoce, případně při narozeninových oslavách. My využíváme každou sebemenší "záminku" a stolujeme se vší parádou poměrně často. To víte, matka na rodičovské dovolené, co se večer do restaurace zas tak často nedostane, si to taky musí užívat, ne? ;-) Věnovat čas rodině a přátelům u slavnostnější večeře nebo oběda klidně uprostřed pracovního týdne,  to za vynaloženou energií rozhodně stojí...

"LOOK" ČÍSLO 1 - "CO DŮM A LEDNICE DALY"

Prostředkem stolu propletu zcela volně girlandu z velkých zelených listů a mezi ně vložím sezónní jedlé dekorace - např. dýně, citrusové plody a hroznové víno (je-li třeba zrovna podzim). Nakonec doplním o několik obyčejných bílých (!) svíček. Často přidávám i další květiny (ano, někdy je "seberu" různě po bytě:-) rozdělené do menších váziček. Přirozený a nepřezdobený vzhled docílím tím, že květiny na stole nejsou v klasických vazbách z obchodu (ty popravdě nemám příliš v lásce). Rozdělím je do menších svazečků a vložím do obyčejných a klidně i různě tvarovaných obyčejných skleniček na pití. Výhodou této dekorace je, že ji můžete částečně během večeře i ujídat. (Nejen) děti budou pravděpodobně nadšené!   




U NÁS DOMA JE TO V ZIMNÍCH MĚSÍCÍCH VŠECHNO JEN O HORKÉ ČOKOLÁDĚ. PRO POBAVENÍ MŮŽETE (NEJEN) DĚTSKÝM HOSTŮM PŘIPRAVIT NA OZDOBU SNĚHULÁKY Z MARSHMALLOW A SLANÝCH TYČEK. P.S.: TA ZELENÁ VĚTVIČKA JE TAM JEN NA OZDOBU. A NEBO NA ZÁCHRANU TONOUCÍHO SNĚHULÁKA?!? 

"LOOK" ČÍSLO 2 - "SECOND HAND"

Zimní jednoduchost. V zimě toho moc nekvete. Ani náš stůl proto nemusí rozkvést skleníkovými tulipány či růžemi-bůh-ví-odkud. V podstatě jde o variaci předchozího vzhledu, který jen neobsahuje sezónní jedlé prvky. Prostředkem stolu opět vedu girlandu ze zelených listů (ty na fotce mi zbyly z klasické kytice z květinářství). Květy už odkvetly a pár listů ještě zůstalo ve slušné kondici, tak proč je nevyužít?



"LOOK" ČÍSLO 3 - "VARIANTA S JEDNOU DOMINUJÍCÍ BARVOU" 

Pár dní po tom, co jsme hostili na večeři přátele, byl sv. Valentýn. Náš stůl proto zůstal nazdobený jak byl, jen jsem ho doplnila červenými květy a skleněnými pohárky (z šedesátých let po rodičích) s jahodami. Ty jsme si po večeři udělali s domácí šlehačkou jako rychlý dezert. A protože se dekorace skládala v podstatě jen ze tří barev (bílá, zelená a barva dřeva), červenost jahod tomu dodala tu správnou "zamilovanou" atmosféru:-) 

TIP: NECHTE SI UŠÍT (NEBO SI UŠIJTE SAMI) LÁTKOVÉ UBROUSKY

Celá rodina je milujeme. Jsou příjemné, šetří životní prostředí a jsou velmi praktické (a nutí i nás dospělé stolovat tak nějak lépe, co si budeme povídat:-). Vybrala jsem na ně látku ze stoprocentní bavlny, aby byly hezky měkké a savé, s velmi jemným šedým vzorkem. Mají rozměry 40 cm x 40 cm, což se ukázalo jako ideální. V plánu mám nechat si ušít ještě několik sad v bílé barvě pro ještě jednodušší celkový vzhled. Látkové ubrousky samozřejmě dáváme ke každé večeři, nejen k těm slavnostnějším. S dětmi totiž stále trpělivě "pracujeme" na tom, aby je uměly správně používat. Ano, i u nás někdy létá jídlo vzduchem:-))








CARPE DIEM! 






Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za váš komentář