OBJEVILI JSME ÚŽASNÉ ČASOPISY PRO PŘEDŠKOLÁKY




26/7/2017   Každý měsíc se u nás při návštěvě trafiky opakuje to samé: Vejdeme s dětmi dovnitř. Děti se vrhají ke stojanu plnému dětských časopisů. Dlouho vybíráme. Já pološeptem klukům vysvětlím, že tyhle časáky jsou dost o ničem. A s prázdnou odcházíme.

Jako matka (a absolventka žurnalistiky a mediálních studií) jsem v tomhle totiž dost nekompromisní. Primitivní počítačová grafika a nenápadité úkoly dle mého názoru nestojí za to, abychom za ně utráceli (a rozhodně ne malé) peníze.


Naštěstí jsou už dnes na českém trhu k dispozici časopisy pro děti, které za to naopak rozhodně stojí. Najít je ovšem, to už nebylo tak snadné. Často totiž takové poklady nenaleznete běžně v trafikách. A ideální cestou, jak je dětem dopřát, proto skoro u všech mnou zmíněných titulů zůstává předplatné.

Mám doma malé předškoláky, dám vám proto naše osobní tipy na časopisy právě pro ně. Všechny máme vyzkoušeny a všechny jsou jednoduše skvělé!

ČASOPIS RAKETA

(image: raketa-casopis.cz)

Asi nejznámější časopis pro děti od 5 do 10 let je na českém trhu už od roku 2014. Tento časopis bez reklam klade velký důraz na vizuální podobu, a proto spolupracuje s několika zajímavými výtvarníky. Raketa je vytištěna na kvalitním papíře a je celobarevná. Každé číslo spojuje jedno téma, které je rozvíjeno pomocí nejrůznějších vyprávění, grafomotorických úkolů a tvoření. Vychází čtyři krát do roka a roční předplatné stojí 356 Kč. V Praze jsem ho viděla prodávat v některých trafikách nebo obchodech s edukativními hračkami (např. Agátin svět) apod. Na maloměstě tak snadno k dostání zatím bohužel není. Předplatné to proto jistí.









PRĎÁCKEJ ČASÁK

(image: prdackejcasak.cz)

Pro děti od 5 let. S originálními ilustracemi, na kterých se podílejí i samotné děti. Výsledná podoba časopisu je tedy více než lákavá. Titul zatím vychází nepravidelně, a proto nejideálnější je nákup formou předplatného, které stojí 59 Kč za jedno číslo (poštovné je zdarma). Nikde v trafice jsem na něj ještě bohužel nenarazila. Na Prďáckým časopise se mi líbí především to, že se nezaměřuje jen na zabavení dětí a prvoplánově "dětská" témata. Nebojí se naopak v dětech prostřednictvím svého obsahu rozvíjet empatii, lásku k přírodě a lidem kolem nich. Naši kluci se z něj tak dozvědí leccos o ekologii nebo zdravém životním stylu. Hádanky, tvoření, malování nebo vtipy ale samozřejmě nemůžou chybět. Tenhle časopis proto VELMI doporučuji!




ČASOPIS BEN JÁ MÍNA

(image: skaut.cz)
Nádherně ilustrovaný a milý časopis rozvíjející naše ratolesti po všech stránkách. Pro děti od 4 do 7 let, bez reklam a s podporou pro pedagogy vydává Junák - český skaut. Ben Já Mína neboli Benjamína je o partě kamarádů Benovi, Míně, dalších dětech a vedoucí Jance a jejich dobrodružství. S vaší pomocí zvládnou všechny úkoly a hry i nečtoucí děti. Časopis je plný tvoření, pokusů, vaření, vyprávění, informací o přírodě atd. Roční předplatné (5 čísel) za 225 Kč. Moc se mi na něm líbí propojení se skautingem. Já i můj manžel jsme sami skauty již od Sametové revoluce:-) Pro vedoucí dětských zájmových skupin a pedagogy vytvořila redakce ke každému číslu i metodický materiál s rozvedením jednotlivých rubrik, doplňujícími komentáři a dalšími nápady, jak s rubrikami pracovat. Geniální, co?





ČASOPIS PUNTÍK

(image: www.casopispuntik.cz)

Konečně časopis i pro úplná prťata. Je určen pro předškoláky už od 2 let! Výtvarná stránka není úplná hitparáda (jako třeba ostatní zmíněné tituly), časopis ale obsahuje poměrně hezky zpracované nejrůznější hry, zábavné úkoly s minimem textů a je vytištěný na kvalitním papíře, na který lze kdekoli pohodlně malovat. Roční předplatné (12 čísel) jen za 249 Kč.












Vím, že jsem měla v plánu nabídnout pouze tipy pro předškoláky. Následující výjimka pro děti již školou povinné za zmínku ale stoprocentně stojí:

ČASOPIS MAKOVICE

(image: makovice.net)
Luštitelský časopis pro chytré "makovice" je na českém trhu poměrně dlouho. Je praktický svým menším formátem a velmi originální tím, že je celý namalovaný a napsaný ručně. Každé číslo je věnováno určitému tématu, které je detailně a neotřele zpracované. A protože znám velmi dobře jednu z jeho autorek, vím taky, že žádné číslo není vyrobeno jen tak od stolu. Obě autorky se za každým tématem skutečně vydávají po jeho stopách po celé ČR a jednoduše, ale nikoli infantilně, jej pro děti zpracovávají do podoby hádanek, tajenek a kvízů. "Kdysi dávno se z velké makovice vysypali malí máci. Uchopil je ale vítr a od té doby putují světem. Na svých cestách prožívají nejrůznější dobrodružství - ocitnou se třeba v továrně na čokoládu..., poklábosí o velikánech české literatury či světové filozofie, navštíví hrady... a spoustu dalších míst. Prostě - v každém čísle Makovice se s máky dostanete na jiné místo - a buďte si jisti, že bude zajímavé. Jenže pozor - část textu je ukryta v tajenkách. Takže vám kromě čtení nezbývá než LUŠTIT A LUŠTIT!!!" Úžasné, co? Myslím, že pokud máte dítko cca 8 a více let staré, určitě si Makovici přeplaťte. A myslím, že se při jejím čtení a luštění pobavíte všichni (aneb co nevyluští děti, doluští po večerech jistě rodiče:-)

JEDNA Z AUTOREK ČASOPISU MAKOVICE DOKONCE NAVRHLA A VYTVOŘILA ORIGINÁLNÍ A HRAVÉ POZVÁNKY NA VŠECHNY TŘI KŘTINY NAŠICH MALÝCH SYNŮ. TADY JE UKÁZKA DAVÍDKOVY POZVÁNKY. KLUCI BUDOU MÍT KRÁSNOU VZPOMÍNKU...KATEŘINO, DĚKUJEME! (image: Kateřina Korbařová).

ČASOPIS MAKOVICE JE NAŠE RODINNÁ SRDEČNÍ ZÁLEŽITOST. PŘEDPLATILI JSME HO MARTÍNKOVI, KDYŽ SE NARODIL, ABY NA NĚJ JEDNOTLIVÁ ČÍSLA POČKALA, AŽ DOROSTE. 



Krásné letní počtení i luštění! 





Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za váš komentář