VÁNOČNÍ DÁRKY PRO MALÉ UMĚLCE ANEB JAK DĚTI CHYTŘE SEZNÁMIT S VÝTVARNÝM UMĚNÍM



23/11/2017   V druhé polovině listopadu to u nás doma vypadalo tak trochu jako ve výtvarném ateliéru hoooodně "rozervaného" mladého umělce. Vozík se všemi odstíny pastelek, které si jen dokážete představit, neustále popojížděl mezi kuchyní a dětským pokojíčkem a všude kolem zanechával haldy pomalovaných papírů, krabiček od všeho možného, sádrových odlitků a lepicích pásek. Ano, moji dva starší kluci milují malování a tvoření všeho druhu. Ostatně asi jako všechny malé děti...

Když se nám doma na stole ale objevila absolutní novinka - nádherná knížka o výtvarném umění v příbězích pro děti s názvem "Van Goghova hvězdná noc", 


o které i The Wall Street Journal oslavně napsal, že je "obdivuhodně hluboká, promyšlená a obsáhlá", 

v kombinaci s kreativní sadou pro vytvoření galerie moderního umění od originální české firmy Ani-Muk, nebyli při svém tvoření k zastavení už vůbec. Musím se ale k něčemu přiznat hned na úvod: nejsem v teorii výtvarného umění zrovna zběhlá. Dokonce se v něm vlastně vůbec neorientuju.

Moje znalosti se zkrátka pohybují někde mezi rozpoznáním da Vinciho Mony Lisy a Van Goghových "Slunečnic". 

Na druhou stranu maluju už od dětství velmi ráda a velmi často a obrazy s velkými i malými příběhy mě vždycky strašně moc přitahovaly.

Uvědomila jsem si ale, že se svými dětmi na výstavy vlastně skoro vůbec nechodím. Zatím mě od toho vždycky odrazovala logistika s těmi třemi malými zbojníky a taky fakt, že vysvětlovat ročnímu a tříletému klukovi, že na většině výstav se na většinu věcí v žádném ale opravdu v žádném případě NESMÍ sahat, je na...no úplně zbytečný.




Jenže...Jednou jsem našeho pětiletého Martínka přistihla,

jak se hrabe v koši s tříděným odpadem 

se slovy "jestli jsem jako náhodou nevyhodila ten šikovný kelímek od rajčat?!" ...že ho nutně potřebuje na vyrábění. A jednou dokonce čekal za dveřmi toalety tak dlouho, až dojde toaletní papír a on si mohl vzít tu parádní ruličku.... A v tomhle momentě jsem si uvědomila, že moje dítě asi potřebuje víc materiálu, víc příběhů, víc inspirace, víc prostoru, akce a víc informací.






KNÍŽKA "VAN GOGHOVA HVĚZDNÁ NOC - DĚJINY UMĚNÍ V PŘÍBĚZÍCH PRO DĚTI" - Michael Bird


Tahle knížka byla původně tak trochu moje snaha "dohnat" si základní vzdělání v oboru výtvarné umění. Ano, ta knížka je pro děti, já vím. Když já mám opravdu co dohánět! Když jsem si ji ale přinesla domů a začetla se... Ach...Tak krásně napsané zajímavé příběhy o významných umělcích a jejich životech a dílech mně úplně pohltily. A došlo mi, že je to

perfektní kniha na zimní večerní čtení před Vánoci s mými staršími kluky. 

Jak už název napovídá, teorie je zde představena formou krátkých příběhů, které jsou poučné tak akorát a přinášejí úžasné story nejznámějších umělců a jejich děl, které si pak už určitě budete pamatovat! Je jasné, že tříletému a pětiletému musím příběhy z knihy zatím trochu vybírat, protože některé by pro ně ještě byly buď málo srozumitelné, nebo třeba i děsivé (nezapomeňme, že jde o životy geniálních umělců, kteří byli dost často taky dost šílení). Knížka je to ale objemná a příběhů je tam fůra, takže je rozhodně z čeho vybírat! A časem budeme přidávat.

Zatím jsme s kluky stihli pročíst příběhy obrazů Clauda MonetaJ. M. W. Turnera, a samozřejmě i příběh z titulní strany - tedy Van Goghovu "Hvězdnou noc" (mimochodem do tohohle obrazu se Martínek vyloženě zamiloval). Po přečtení každé kapitoly na internetu hledáme i další obrazy autorů a díváme se, kde na světě teď vlastně najdeme originál. Což je pro ně mimochodem naprosto nepochopitelné samo o sobě - že existuje jen jeden takový obraz ("jako jenom opravdu jeden jediný na světě, mami?"), a proto je tak výjimečný a cenný.

Musím říct, že je pro mě hodně překvapivé, jak moje děti na tyto staré obrazy a jejich pozadí vzniku reagují. Jak na "Nádraží Saint Lazare" od Moneta zahaleném do oblak páry hledají nadšeně lokomotivy a fascinuje je, jak se z oblak vynořují lidé, které ještě před chvílí vlastně neviděli.

Jak se se mnou hádají, protože mi nevěří, že Monetovy "Lekníny" nejsou fotografie, 

když se tak dokonale ve vodě odráží okolní stromy. Jak sledují Turnerův "Parník ve sněhové bouři" a jak v té vichřici není ani poznat, co je ještě moře a co obloha. Jak Turnera obdivují za to, že aby dokázal přesně namalovat onu situaci, v bouři donutil jednu loď skutečně vyjet na moře, přivázal se ke stožáru a pozoroval řádění přírody přímo v jejím středu. Teď už ho obdivuju i já...

Těch příběhů je hodně. A jsou skutečně fascinující. A já jsem nadšená, že je můžu objevovat se svými dětmi. Ideální na vánoční večery pod dekou a s horkou čokoládou v ruce, nemyslíte?!
  • OBJEDNAT TUHLE NÁDHERNOU NOVINKU NAKLADATELSTVÍ ALBATROS S NÁZVEM "VAN GOGHOVA HVĚZDNÁ NOC" MŮŽETE SE SLEVOU NA  www.knihkupec.com. A nezapomeňte uvést do pole pro slevu kód CESTA! Před Vánocemi se nám každá ušetřená koruna hodí, ne?!;-)

KREATIVNÍ SADY ANI-MUK 


O nádherných a originálních krabicích pro děti k vyrábění jsem četla už před dlouhou dobou. Vždycky mě na nich ale tak nějak odrazoval fakt, že děti mají v sadě materiál na tvoření konkrétních věcí. A mně prostě přišlo, že ideální spíš je, když si děti tvoří naprosto, co chtějí, z naprosto čeho chtějí (teda pokud to samozřejmě nejsou záclonky do domečku pro skřítky z vašeho hedvábného šátečku z Francie nebo mozaika ze střepů designového hrníčku z kolekce dánské firmy Bloomingville). Fascinovalo mě vždycky, co třeba Martínek dokáže jen s papírem, pastelkami, izolepou a nůžkami:-)



Ač si stále samozřejmě myslím, že volné tvoření, hledání inspirace i materiálu (třebas i doma v tom koši s tříděným odpadem) je to nejlepší,

tyhle krabice ANI-MUK, které jsou ideální pro děti zhruba od pěti let, nás všechny doma naprosto dostaly.

Myšlenka je taková, že si objednáte krabici (jednorázově nebo kolikrát za sebou chcete formou předplatného) a v ní najdete 3 originální kreativní sady, které spojuje vždy jedno téma. Připraven máte příběh s detailním ilustrovaným zadáním a všechen potřebný materiál. Takže klidně můžete tvořit i na opuštěném ostrově, kdybyste tam náhodou zrovna byli. I malé děti si s obsahem velmi rychle poradí skoro samy. A už jen obdržení a rozbalování samotné krabice o jejichž "střevech" nemáte zatím ani ponětí (téma každé z nich je totiž vždy tak trochu tajné), je pro děti (i rodiče, co si budeme povídat) neuvěřitelně vzrušující...

Ale abych se vrátila k našemu uměleckému tématu... My jsme svoji první krabici objednali na Martinkův listopadový svátek a k našemu velkému úžasu jsme v ní naši právě kreativní sady na vytvoření takové malé ale naprosto "vytuněné" galerie moderního umění. A materiál k dalšímu poznávání při navštěvování výstav, muzeí a vlastníu tvoření.





DISKUZE NAD JMÉNY JEDNOTLIVÝCH DĚL A JEJICH UMÍSTĚNÍ V GALERII. MIMOCHODEM MYSLÍM, ŽE TY ČTVERCOVÉ ČTVRTKY A VYTVOŘENÉ SPOJNICE MEZI MALÝMI BILÝMI PUNTÍKY, KTERÉ VIDÍTE NA TÉTO FOTCE V DETAILU, PŘESNĚ ODRÁŽEJÍ POVAHY MÝCH DVOU STARŠÍCH DĚTÍ. SNAHA O DOKONALÉ PROPOJENÍ VS. ROZEVLÁTÉ SÍTĚ S KŘIVKAMI. HOLT TYPICKY PRVOROZENÝ A DRUHOROZENÝ:-)  

Kluci se tak díky ANI-MUK nádhernou a zatraceně chytrou formou seznamují nejen se zajímavými postupy a technikami v moderním výtvarném umění 

v teple svého pokojíčku, ale při vytváření vlastní malé galerie pochopili, co to všechno obnáší a jak to funguje (malba plakátů, vernisáž, pozvánky, instalace děl, štítky s názvy exponátů, práce umělců atd.). V rámci sady byl navíc i krásný deník "pozorného návštěvníka", do kterého jsme si začali malovat a zaznamenávat, co nás na výstavách, k jejichž návštěvě jsme se konečně hecli, zaujalo nejvíc. Je krásné vidět své děti nadšeně tvořit skoro bez pomoci dospělého, a získávat tak sebedůvěru pro řešení dalších úkolů...


ODLÉVÁNÍ SÁDROVÝCH SOCH BYLO AKTIVITOU ČÍSLO JEDNA. 

ROČNÍ DAVÍDEK STRÁVIL NÁVŠTĚVOU TÉHLE GALERIE SPOOOUSTU ČASU;-)

DOKONČOVÁNÍ PLAKÁTU NA VÝSTAVU, KTEROU MARTÍNEK NAPLÁNOVAL JAKO PRVNÍ INSTALOVAT VE SVÉ A LUKÁŠKOVĚ MONTESSORI ŠKOLCE. NUTNO ŘÍCT, ŽE Z TOHO MĚLI KLUCI VELKOU RADOST A PODLE ZPROSTŘEDKOVANÝCH REAKCÍ SE DĚTEM VÝSTAVA PRAVDĚPODOBNĚ LÍBILA. MARTÍNEK PRÝ VŠEM NEJDŘÍVE VYSVĚTLIL, CO JE TO GALERIE A CO JSOU TO KRABICE ANI-MUK:-) 


Jestli proto chcete jakémukoli dítěti ve svém okolí udělat několikanásobnou radost českým originálním a tvořivým dárkem, neváhejte. My jsme z ANI-MUK hodně nadšení a už teď je jasné, že další krabici (byť zatím s neznámým tématem) budeme určitě potřebovat i po Novém roce:-)

NEJMLADŠÍ ÚČASTNÍK VÝSTAVY BYL NADŠEN. GALERII JSME VYSTAVILI DOMA NA SCHŮDKY, ABY NA NÍ VIDĚL I DAVÍDEK. 

SÁDROVÉ SOCHY. TAK JEDNODUCHÉ A TAK EFEKTNÍ. SAMA SI PAMATUJU, JAK MĚ JAKO MALOU HOLČIČKU BAVILO S MÝM TATÍNKEM V NAŠEM ZAHRADNÍM DOMKU ODLÉVAT ZE SÁDRY STOPY I VŠEMOŽNÉ JINÉ VĚCI...

UKÁZKA OBSAHU KRABICE ANI-MUK S INSPIRATIVNÍ TVORBOU REÁLNÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. 




Přeju vám krásné pošmourné dny, které přímo svádějí ke čtení velkých příběhů a k tvoření velkých uměleckých děl našich malých impresionistů! 









P.S.: K tématu moderního výtvarného umění pro děti existuje ještě jedna skvělá knížka. Už sice nepatří mezi knižní novinky, koupit v knihkupectví nebo na e-shopu si ji ale můžete stále. Je to český počin a je vážně hodně zajímavá. Jmenuje se "Proč obrazy nepotřebují názvy".

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za váš komentář