BUĎTE OUT!

(image: Marťa Teplá)


19/11/2016   Já vážně zbožňuju ošklivé počasí. Když je krásně "vlezlo", studeno, pošmourno a ideálně ještě k tomu všemu trochu prší a fouká vítr. A úplně nejraději mám tohle počasí pěkně za oknem, když sedím doma, v teple, přikrytá dekou, s knížkou v ruce, čajem a něčím sladkým. Tenhle nečas by byl totiž tak strašně příjemný nebýt toho, že ven prostě musíme. Máme tři děti a ty domácí klídek s napínavou knížkou a čajem ocení asi tak na čtvrt hodiny. No a to se většinou nestačíte dostat ani k hlavní zápletce...

DĚTEM NAOPAK PŘIJDE NESMÍRNĚ VZRUŠUJÍCÍ UTÍKAT PŘED BOUŘKOU, HRABAT SE V ROZFOUKANÉM LISTÍ A KLACKEM SE REJPAT V BAHÝNKU ŠPINAVÉ KALUŽE. A TO VŠECHNO IDEÁLNĚ V DEŠTI. 





KVALITNÍ HOLÍNKY JSOU ZÁKLAD. JÁ NOSÍM NEJRADĚJI "HUNTERS" A DĚTEM KUPUJU "RUBBER DUCK". VEVNITŘ NESTUDÍ DÍKY PŘÍJEMNÉ VLOŽCE, COŽ JE HODNĚ DŮLEŽITÉ, NESMRDÍ GUMOU, A JSOU I V KRÁSNÝCH PASTELOVÝCH BARVÁCH. 
Takže zatímco bychom si s manželem celý víkend, když je tak nádherně hnusně, lenošili doma, plánujeme venkovní aktivity, a to ať už je prakticky jakkoli. Protože jak by řekl skandinávský klasik: "Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení," Oblékám proto děti do jejich "North Face" svršků (právě pro děti se mi zrovna tahle značka osvědčila nejvíc - mají krásné barvy, nejsou tak tlusté, aby se v nich kluci mohli hýbat, a opravdu fungují) a jdeme ven!  

BUDIŽ NÁM - MILOVNÍKŮM DOMÁCÍHO ZAHÁLENÍ -  ÚTĚCHOU, ŽE POBYT VENKU JE VLASTNĚ TISÍCKRÁT ZDRAVĚJŠÍ A NAKONEC I ZÁBAVNĚJŠÍ. 


KLUCI MILUJÍ BĚHÁNÍ, LES, MAPY, BUZOLU A ZÁVODĚNÍ. A PROTOŽE VŠECHNO DOHROMADY V SOBĚ SPOJUJE ORIENTAČNÍ BĚH, ZAČALI JSME BĚHAT. KAŽDÝ PODZIMNÍ VÍKEND JSME SE VYDALI DO LESA A VŠICHNI SI TO MOC UŽÍVALI. 


NEJMLADŠÍ DAVÍDEK JEŠTĚ NIKDY NEBYL V NÁKUPNÍM CENTRU, ZATO NA HŘEBECH JE JAKO DOMA.


POZOROVÁNÍ PTÁČKŮ. JAK JÁ TO MILOVALA! NA TERASU PROTI DVEŘÍM DO KUCHYNĚ JSME UŽ INSTALOVALI KRMÍTKO. DĚTI SLÍBILY, ŽE SE O KRMÍTKO BUDOU STARAT SAMY, TAK UVIDÍME, ZDA PTÁČCI PŘEŽIJÍ.
PODZIM A ZIMA SE "PEROU" O SVOJI NADVLÁDU NAD NAŠÍ TERASOU. 


ANI V ZIMĚ NEMUSÍ BÝT ZAHRADA PUSTÁ. JÁ KYTKY A ZAHRADNIČENÍ MILUJU (TO VÍTE, "FARM GIRL":-) 
POUŠTĚNÍ DRAKA V HORNÍCH ŠTĚPANICÍCH S NÁDHERNÝMI VÝHLEDY NA KRKONOŠE. 

A pokud máte rádi fakta✩, máte je mít. Když budete celá rodina trávit spoustu času v přírodě, tak zejména u dětí:

  • Předcházíte obezitě: Činnosti a hry venku vedou k větší fyzické aktivitě dětí, než činnosti a hry omezené zdmi místnosti. Čím více si děti hrají venku, tím nižší je riziko, že budou mít nadváhu nebo budou trpět obezitou.
  • Snižujete stres: Blízkost přírody i pouhý výhled na přírodu nebo přítomnost pokojové zeleně pomáhají snížit stres, úzkosti či deprese a urychlují zotavení ze životních traumat.
  • Rozvíjíte motoriku: Pobyt a hry venku v přírodě nabízí příležitost k různorodému pohybu. U malých dětí, které tráví hodně času hrou v přírodním prostředí, dochází k rychlejším pokrokům v hrubé motorice (především v rovnováze a koordinaci pohybu).
  • Zlepšujete studijní výsledky: Větší množství okolní zeleně, možnost hry a odpočinku v ní a především vzdělávací programy, které využívají přírodního prostředí k samotnému učení, vedou ke zlepšení studijních výsledků žáků.
  • Prospíváte zdraví: Pobyt v zeleni má blahodárný účinek na lidské zdraví, zlepšuje fyzičku a posiluje imunitní systém. Lidé žijící v blízkosti zeleně jsou méně často a kratší dobu nemocní a dožívají se vyššího věku.
  • Pěstujete kreativní hru: Děti pravidelně si hrající v zeleni hrají rozmanitější a na fantazii bohatší hry. Čím více možností přírodní prostředí a materiál ke hře nabízí, tím větší vynalézavost a kreativita se ve hře objevuje.
  • Čistíte unavenou hlavu: Pobyt, hra a odpočinek v přírodě snižují únavu z myšlení, obnovují pozornost a posilují schopnost soustředění. Děti mají více trpělivosti, méně se rozptylují a déle se vydrží zabývat jednou věcí.
  • Podporujete zdravé mezilidské vztahy: Přírodní prostředí nezatěžuje lidi nadbytečným stresem a agresivitou a umožňuje tak rozvinutí zdravého sociálního chování lidí.


A jestli máte chvilku čas na tu knížku a čaj, stáhněte si zdarma publikaci s názvem "DĚTI VENKU V PŘÍRODĚ: OHROŽENÝ DRUH". Je to opravdu zajímavé počtení. Pak vám garantuju, že si obléknete holínky a celá rodina vystřelíte z bytu jako šipka.

A výborná zpráva nakonec. Pokud potřebujete ještě víc informací a nápadů, co a proč venku s dětmi dělat, určitě se podívejte na skvělý a praktický web jdeteven.cz. Mně na něm například naprosto nadchl jejich "Deník do divočiny", což je sada pracovních listů s tipy, úkoly a tvůrčími nápady, které každý měsíc lákají děti ven do divočiny a motivují je ke zkoumání přírody ve svém blízkém okolí.

Dočetli jste až sem a pořád nic moc? Tak to zkusím ještě jinak. Představte si léto, terásku, sluníčko, rozpálený gril, naložené maso a zelenina a něco ostřejšího k pití podle vaší chuti...hmmm. Zatím dobrý, ne?! A teď velké finále: zkuste si na tom všem pošmáknout venku také od podzimu do jara. Grilovat a opékat se dá i v dešti nebo se sněhovými vločkami na kabátě. V přírodě, na zahradě, na poli, na terase...Děti se venku vyblbnou a vy si dejte třeba hrne(c)k svařáku...

Z naší poslední grilovačky na terase, když venku mrzlo. Volná příroda to tentokrát sice nebyla, ale radost nebyla o nic menší.


NA MENŠÍ GRILOVÁNÍ ZA ŠPATNÉHO POČASÍ SE NÁM OSVĚDČIL KYBLÍK, KTERÉMU NEVADÍ DÉŠŤ ANI SNÍH. 

ŽÁDNÉ VELKÉ PŘÍPRAVY. KLUCI CHTĚLI PŘIPRAVOVAT JÍDLO VENKU, NA NĚJAKÉ SOFISTIKOVANÉ NAKLÁDÁNÍ MASA NEBYL ČAS...ANEB KVALITNÍ UZENINY  JEDNOU ZA ČAS TO JISTÍ:-) 

TERASU CHCEME OBÝVAT ZA KAŽDÉHO POČASÍ. NIC LEPŠÍHO NEŽ OVČÍ HOUNĚ PROTI PROCHLADNUTÍ JSEM ZATÍM NEPOZNALA. 

MÁTE DOMA STARÉ SÁŇKY? TAK JE NEVYHAZUJTE! NÁM TYHLE PRASTARÉ, KTERÉ JSME NAŠLI VE SKLEPĚ SKVĚLE SLOUŽÍ NA SEZENÍ. 



NEPLÁNOVANÝ DEZERT ZACHRÁNIL OBYČEJNÝ BANÁN OBALENÝ V KOKOSU. 


Mám takové tušení, že venku se nakonec pobaví nejen děti, ale i vy;-) Dejte na mě, vy přece žádná zábavná centra, ani všemožné "fun" parky k řádění nepotřebujete!

Takže buďte OUT a nebuďte IN!









Fakta a čísla jsem čerpala z internetové stránky jdeteven.cz 


3 komentáře:

  1. Anonymní22.11.16

    Ahoj Verčo, skvělý článek (jako vždy). Takhle si to představuji ve snu, jen mám nějak málo energie a nulovou podporu okolí... Díky za tip na knížku a web, hned jsem stáhla, konečně efektivněji využiju cestu do práce - hodinu a čtvrt tam a hodinu a čtvrt zpět:-(. Pavlína N.

    OdpovědětVymazat
  2. Pavlino, dik!Já myslím,ze to date😉Brožuru si stahni a mrkni i na ty jejich Deníky do divočiny,třeba to děti zaujme.A dej pak vědět!v.

    OdpovědětVymazat
  3. Pavlino, dik!Já myslím,ze to date😉Brožuru si stahni a mrkni i na ty jejich Deníky do divočiny,třeba to děti zaujme.A dej pak vědět!v.

    OdpovědětVymazat

Díky za váš komentář