JAK JSEM SE ROZHODLA DOSTAT S 3 MALÝMI DĚTMI ZPĚT DO FORMY




12/9/2017     Pravidelně cvičit a jíst zdravě. To bývá často náročné pro kohokoli. Když máte ale tři malinké děti, zdá se to být úkol takřka nemožný. Jen si to vezměte: najít čas a ENERGII už jen na to, abyste se vysprchovali a ustrojili (tzn. dali si 3-minutovou sprchu a rychle na sebe něco hodili), bývá v denním režimu s malými dětmi logisticky velmi náročné. Přidejte k tomu navíc ještě několikaměsíční (případně několikaletý) spánkový deficit, hlavu i tělo zmítané hormonálními výkyvy několika těhotenstvími rychle za sebou, a mnoholeté kojení prakticky nonstop a nedostatek času na cokoli je na světě. Najít extra prostor ještě na cvičení a přípravu vyvážených, zdravých a kvalitních jídel? Ufff...

Taky jsem si tím vším prošla. Když ale po šesti letech od těhotenství s mým prvním synem můžu konečně poprvé spát celou noc a když po těch pěti a půl letech nekojím, nastal ten správný čas vrhnout se zase na svůj pravidelný aktivní režim a dostat se znovu do formy. 

Moje tělo, jeho potřeby i moje energie se za tu dobu, co mám děti, ale rozhodně změnily. To si musím přiznat. A po dlouhém kojení mi navíc asi před měsícem začaly docela slušně padat vlasy. A tak jsem svého nejmladšího 20-ti měsíčního syna odstavila a vrhla se (konečně) taky trochu na péči o sebe s cílem získat víc energie zase zpět.




NAKONEC JSEM TO VYMYSLELA NÁSLEDOVNĚ. JESTLI MÁTE CHUŤ A ALESPOŇ TROCHU ČASU, POJĎTE SE PŘIDAT: 

1) SPOJILA JSEM SÍLY S NĚKÝM, KDO TOMU OPRAVDU ROZUMÍ A KDO MI VYTVOŘÍ TRÉNINKOVÝ PLÁN NA MÍRU. 

Protože nejsem žádný velký odborník na výživu, ale ráda dělám věci pořádně, rozhodla jsem se, že by bylo ideální, kdyby mi s nastartování a udáním správného směru pomohl někdo, kdo tomu skutečně rozumí. V začátcích mi pomůže, namotivuje mě a během počátečních týdnů bude se mnou vše podrobně konzultovat.

A tak jsem spojila síly s úžasnou Markétou Sochorkovou z Bruselu, která se právě takovým klientům, kteří potřebují pomoct s nastartováním zdravějšího a aktivnějšího životního stylu, věnuje. Ona sama je skvělou a nadšenou běžkyní, a v belgickém Bruselu, kde s rodinou žije, dokonce společně s kamarádkou rozjela aktivitu "Rozběháme Brusel". Markéta je navíc původním vzděláním a profesí zdravotní sestra, takže mám jistotu, že pokud mi ona vysvětluje, co se děje v mém těle při konzumaci těch kterých potravin, vím, že tomu skutečně rozumí a neopakuje pouze informace získané na jednodenním kurzu pro laiky;-)

2) VYUŽÍVÁM VŠECHNY MOŽNÉ MODERNÍ TECHNOLOGIE PRO PŘEDÁVÁNÍ INFORMACÍ A KONZULTACÍ MÉHO TRÉNINKU I NOVÉHO STRAVOVÁNÍ.

Asi si teď říkáte: "trenérka v Bruselu? Když já bydlím ve Vrchlabí?" Hned vysvětlím. Někdy jsou prostě ty moderní technologie úžasné... Moje komunikace s Markétou ohledně mého tréningového plánu, jídelníčku, běhu atd. totiž probíhá denně právě přes internet - konkrétně přes Facebook, kde Markéta založila uzavřenou skupinu jen pro nás dvě, a kam mi dává všechny informace k běhu a tréninkům, jídelníček na celý týden (i s recepty!), videa na co si dát pozor a videa s doplňujícím cvičením zaměřenými na posílení určitých partií. Když mám čas a chuť, tak si všechno v klidu projdu a pak to spolu podle potřeby diskutujeme.

Nemám totiž, jako pracující maminka tří dětí, příliš času nazbyt. Proto jakékoli schůzky, dlouhé vysedávání a společné tréninky v domluvený čas, jsou pro mě zatím nemyslitelné. Všechno si jedu naprosto podle svých časových možností. Zatím jsem na začátku 6ti týdenního plánu, ale už teď můžu říct, že mě to neskutečně baví, motivuje, nebere mi to vlastně žádný velký čas navíc a mám z toho skvělý pocit. 

3) NA KAŽDÝ DEN MÁM PŘIPRAVENÝ SPECIÁLNÍ JÍDELNÍČEK, KTERÝ JE BEZLEPKOVÝ A S MINIMEM KLASICKÝCH CUKRŮ. 

Jídelníček na celý další týden mi Markéta "pověsí" na Facebook vždy v sobotu, abych si mohla v neděli v klidu nakoupit  a vše naplánovat. Na začátku přípravy tréninkového plánu jsem navíc vyplnila podrobný dotazník o svém aktuálním zdravotním stavu, o tom, co mám a nemám ráda, a jak vypadají moje stravovací návyky. Navíc jsem byla na klasické preventivní prohlídce včetně krevních testů, abychom nic nezanedbaly. Moje tělo tak dostane při zvýšené aktivitě díky promyšlenému jídelníčku skutečně to, co potřebuje, a já navíc nemusím plánovat, co jíst. Vše mám pěkně připravené. Jídla jsou navíc neuvěřitelně jednoduchá a dobrá, takže mi to vlastně nakonec dost šetří čas!

To, co mě ale překvapilo je, jak moje tělo už po dvou dnech zareagovalo na vysazení lepku a určitého objemu cukrů. Mám docela slušnej "absťák", to vám řeknu. Markéta ale slibuje, že to bude brzy ok, tak jí věřím:-) Dětem jsem i nadále zachovala v jídelníčku třeba pečivo nebo těstoviny apod., jinak jsme ale na nový jídelníček najeli v podstatě celá rodina. Přece jim neodepřu takové dobroty, ne?!

POŘÁDNÁ A NA PŘÍPRAVU JEDNODUCHÁ SVAČINA (SNAD JEŠTĚ RYCHLEJŠÍ NEŽ NAMAZAT SI CHLEBA): PEČENÁ ČERVENÁ ŘEPA S KOZÍM SÝREM, VLAŠSKÝMI OŘECHY A OLIVOVÝM OLEJEM. SVAČINY JSOU DOPOLEDNE I ODPOLEDNE ZATÍM STEJNÉ, TAKŽE NEMUSÍM SLOŽITÉ PŘIPRAVOVAT STÁLE JINÁ JÍDLA. 
V JEDNODUCHOSTI JE KRÁSA. SNÍDANĚ: VYŠLEHANÝ TUČNÝ TVAROH S KAKAEM A OŘECHY ANEB KAM SE HRABE "PRIBINÁČEK". VE VERZI PRO DĚTI JSEM OŘÍŠKY NAMLELA. DENNĚ JÍM CELKEM 5 JÍDEL, TAKŽE HLADY ROZHODNĚ NETRPÍM.

MOJE DNEŠNÍ SVAČINA - SALÁT S ŘEDKVIČKAMI, SÝREM FETA, CHILLI PAPRIČKAMI A OLIVOVÝM OLEJEM (POZN.: NALILA JSEM HO PRO EFEKT I NA OKRAJ TALÍŘE A NEŽ JSEM TO VYFOTILA, TAK MI TROCHU SJEL DOLŮ. TAKŽE TO VYPADÁ TROŠIČKU UPATLANĚ:-)) KAŽDOPÁDNĚ, DŘÍV MĚ NENAPADLO DÁT SI KE SVAČINĚ SALÁT. PŘI TRÉNINKU A TAKOVÉM VÝDEJI SE TO ALE ZATÍM ZDÁ BÝT NAPROSTO SKVĚLÁ STRATEGIE. A TY CHILLI PAPRIČKY! TY MĚ TEDA PĚKNĚ NAKOPLY:-)
TAK TOHLE JSEM SI DOPŘÁLA K SNÍDANI - OMELETA S HLÍVOU ÚSTŘIČNOU. GENIÁLNĚ RYCHLÉ A VÝBORNÉ! ZKUSTE! RECEPT NAJDETE NA: ZASADNEZDRAVE.CZ (image:zasadnezdrave.cz).

4) CHODÍM BĚHAT S NEJMLADŠÍM SYNEM V KOČÁRKU

Vždycky jsem dumala nad tím, kdy mám jít cvičit, když nemůžu nechat děti doma samotné a hlídání je možné až později odpoledne. Brzy ráno se mi logicky nechtělo po nočním kojení vstávat a večer, když padne tma, už jsem zase byla zralá tak akorát do postele. Rozhodla jsem se proto cvičit doma s dětmi a když jsou starší dva ve školce, tak s nejmladším, kterému je 20 měsíců, vyběhnout ven s kočárkem. Ukázat navíc dětem, že taková rutina patří ke zdravému životnímu, není zrovna na škodu. Dopoledne, kdy mám na to nejvíc času i energie, je to pro mě ideální. Běh s kočárkem je trochu fyzicky náročnější než bez něj, ale když tomu přizpůsobím délku běhu, abych se hned neodrovnala, je to v pohodě. Trénuju skoro denně (jen pár dní je odpočinkových). Navíc člověk hned nemusí běhat hodinu. Já mám například běh naplánován na cca 20 minut.

Klíčovým pomocníkem je dobrý sportovní kočárek, u kterého můžete zafixovat přední kolečko, nastavit si rukojeť do požadované výšky a dítě v kočárku sedí pevně připoutáno v mírném záklonu.



Přijde mi že fakt, že jsem se rozhodla spojit s profesionálkou, je to NEJLEPŠÍ, CO JSEM MOHLA UDĚLAT. A jestli máte jen trochu chuť a čas, jděte do toho taky! To, co totiž investujete do konzultací s takovou skvělou trenérkou a výživovou poradkyní v jednom, obratem ušetříte za hlídání dětí kvůli hodinám ve fitku (i vlastně za tu permanentku na cvičení). A navíc získáte alespoň pro začátek někoho, kdo vás bude podporovat, část práce udělá za vás, dá vám všechny informace a celé to tak nějak zpříjemní. 

Myslím, že obdobný plán jako mám já se vyplatí zejména maminkám s malými dětmi, které jsou doma a nemají moc času na sebe. Nebo je pro ty, kteří chodí do práce a mají pocit, že tohle už fakt nikam nenacpou.

Abyste si ale nemysleli, že je to totální brnkačka: Matka tří dětí (to jako já) zvyklá po obědě na kafíčko (to mi teda zůstalo) a něco sladkého teď aktuálně zažívá zajímavý pocit, když tyhle jednoduché cukříky do těla najednou přestanou proudit. Ale o téhle mojí výzvě zase v dalším příspěvku. Už brzy. Těšte se!

Tak "na zdraví"! 



2 komentáře:

  1. Skvělé a pro mě aktuální téma... :-) Mám doma zatím tedy "jen" jednoho, tříměsíčního, prďolu a každý den hloubám, jak to udělat, abych mezi péči o něj, práci a domácnost vmáčkla ještě pohyb (zvládám zatím jen procházky s kočárkem, ale strašně moc mi chybí cvičení). Moc se těším, až se vrátím k Rutině. To je projekt Marušky, "bývalé maminky na mateřské". O výživové tipy tam není nouze, ale hlavně cvičební sestavy jsou stvořené na doma. Někomu to možná vyhovovat nemusí, ale já byla nadšená, když jsem podle ní cvičila. A teď se tedy těším na Váš článek o tom, jak zvládáte sacharidovou stopku, tu mám totiž taky v plánu :-) Moc Vám držím palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Niki, je parádní vědět, že v tom nejsem sama:-) A moc děkuju za další tip! Co se "sacharidové stopky" týče, je to docela síla. Vůbec by mě nenapadlo, jak je na to moje tělo vlastně zvyklé a jak moc se tomu bude bránit. Byla jsem asi dva dny po přechodu na nový jídelníček najednou jak "moucha" a STRAŠNĚ jsem měla chuť na něco sladkého (a mrkev tím tedy fakt nemyslím:-) Ale dnes se to už skoro ztratilo a začínám se těšit na další dny. A to jsem původně ani neměla pocit, že bych jedla nějak výrazně špatně, nebo jednostranně. Ale po podrobném zkoumání jsem opravdu zjistila, že sacharidy v mém jídelníčku převažovaly a že třeba z tuků si energii moje tělo asi brát nikdy příliš nemuselo ( a já se tak divila, že ta poslední kg po porodu nešla dolů, že?!). Je ale super, když si člověk vše promyslí a nejde vlastně nakonec vůbec o ta kg a nějakou postavu do plavek. Že jde především o to cítit se dobře, mít na vše (a na děti obzvlášť) energii a být zdravá! Takže držím palce i vám a dejte určitě vědět, jak to probíhá u vás. I když s tříměsíčním miminkem bych byla ještě asi spíše v klidu a dala si hlavní cíl - odpočinek a spánek:-)) A ty procházky jsou v téhle chvíli NEJ! Mějte se a ať se daří!

      Vymazat

Díky za váš komentář