ZAHRADNIČÍME S DĚTMI aneb ZELEŇ "NA PŘEDPIS". SOUTĚŽ O KNÍŽKU JE JIŽ UKONČENA


7/5/2018     Někdy mi připadá, že nastala přesně ta doba, kdy by pobyt v zeleni nebo přímo zahradničení měly být na lékařský předpis! No fakt! Nejedna vědecky podložená studie totiž hovoří ve svých závěrech o tom, že

zelené plochy mohou u obyvatel měst snižovat krevní tlak, zbavovat je stresu, zlepšovat smyslové vnímání a zvyšovat pocit pohody. 


A tyto závěry můžu já osobně směle potvrdit;-) Aby nedošlo k mýlce: miluju město. Jeho architekturu. Chození do restaurací, barů. Courání po obchodech a v uličkách. Miluju ruch a lidi. Na druhou stranu ale moje srdce patří přírodě. Venkovu. Zahradě.

Pobyt v zeleni, zahradničení s celou rodinou a rýpání se v zemi má fakt překvapivě blahodárné účinky a skvěle pročišťuje hlavu. A děti? No ukažte mi nějaké dítě, které se nerado hrabe v hlíně!? Myslím, že bychom hledali skutečně dlouho... Když pominu fakt, že pobyt mezi rostlinkami zklidní většinou i je a načerpají nějaké to "Déčko" do zásoby, experimentováním na zahrádce se i docela dost věcem naučí a hrubá i jemná motorika má tendenci se v tomhle prostředí neuvěřitelně zlepšovat.


Navíc všechny zahradnické aktivity děti odvádějí VEN! Na vzduch. Od audiovizuálních médií. A každá příležitost se počítá. 


 SKVĚLÉ WEBY O ZAHRADNIČENÍ MAJÍ V BRITÁNII. JÁ TŘEBA MILUJU INFORMACE OD BBC


MILUJEME ŽIVÉ ZAHRADY. ZAHRADY, KDE ŽIJÍ ŠNECI, SLEPÝŠI, PTÁCI A HMYZ.









PRÁCE S VODOU JE PRO DĚTI ABSOLUTNÍ "TOP" ČINNOST. JEDNODUCHÁ NÁDRŽ NA DEŠŤOVOU VODU A POŘÁDNÝ KOMPOST - TO JSOU MUST HAVE KAŽDÉ ZDRAVÉ ZAHRADY. 
NEJSEM VELKOU FANYNKOU TAKOVÝCH TĚCH PŘÍLIŠ UPRAVENÝCH TRÁVNÍKOVÝCH ZAHRAD S NĚKOLIKA JEHLIČNANY PODÉL PLOTU. MNOHEM RADĚJI MÁM ŽIVÉ ZAHRADY SE ZAROSTLÝMI ZÁKOUTÍMI, VE KTERÝCH NĚCO ŽIJE. A NAŠI KLUCI ASI TÉŽ. PROTOŽE JEJICH NEJOBLÍBENĚJŠÍM MÍSTEM JE HOUŠTÍ ZA BAZÉNEM, KDE ŽIJÍ SLEPÝŠI A KDO VÍ CO JEŠTĚ. NAVÍC JSME TADY BROUČKŮM ZAČALI STAVĚT TZV, "HMYZÍ HOTEL", TAKŽE BŮH VÍ, CO TADY JEŠTĚ V TRÁVĚ POTKÁME;-) 

DOMEČEK PRO BROUČKY ČEKÁ NA DOKONČENÍ. 

Ale všichni nemůžeme bydlet na samotě u lesa se zarostlou anglickou zahradou, že jo. Musíme proto většinou troše té zeleni navíc malinko pomoct. A to ať už na terase, mini balkónku, předzahrádce, v zahradě nebo klidně i na parapetu...



DAVÍDKOVY ŘEDKVIČKY. OVŠEM S OHLEDEM NA INTENZITU, SE KTEROU JE ZALÉVÁ, NEVÍM, JESTLI UŽ SEMÍNKA NEODPLAVIL KDO VÍ KAM. 

JARO. ZATÍM JSME SI TOHO PŘÍMO DO ZÁHONU NETROUFLI ZASADIT MOC. HRÁŠEK. BYLINKY A AFRIKÁNY BY TO ALE UŽ MOHLY ZVLÁDNOUT I V KRKONOŠÍCH. SMÍŠENÉ ZÁHONY (TEDY TO ŽE KOMBINUJETE TŘEBA ZELENINU S VHODNÝMI KVĚTINAMI, KTERÉ PŘIROZENĚ ODPUZUJÍ ŠKŮDCE) JSOU SKVĚLÉ. 


V KRKONOŠÍCH TO TRVÁ TROCHU DÉLE. ALE KONVALINKY - PARFÉM NAŠÍ ZAHRÁDKY - UŽ POKVETOU BRZY. 

Já osobně zahradničení a starání se o květiny prostě miluju. A ještě to celé přináší (tedy s trochou toho zahradnického štěstí a péče) hmatatelné výsledky - do vázy nebo na talíř.

MARTÍNEK ARANŽUJE KYTKY DO SKLENIČEK. 


A TO JE TA ODMĚNA: KUS ZAHRADY U NÁS DOMA V KUCHYNI...MŮJ NEJMILOVANĚJŠÍ STROM - MAGNOLIE. 




A protože ani my nejsme majiteli výše zmíněné samoty u lesa se zarostlou zahradou, musíme se o zeleň ve svém okolí trochu přičinit.

I NA NAŠÍ MĚSTSKÉ TERASE SE DÁ DOCELA DOBŘE ZAHRADNIČIT. 

U DVEŘÍ NA TERASU VEDOUCÍCH PŘÍMO Z KUCHYNĚ JE "VŽDY PŘIPRAVENA" BYLINKOVÁ MINI ZAHRÁDKA.  

MŮJ AKTUÁLNÍ POHLED Z KUCHYNĚ. A UŽ SE NÁM TO VŠECHNO PĚKNĚ ZELENÁ. 
DAVÍDKOVO OBLÍBENÉ MÍSTO NA SVAČINKU. KDO BY HO NUTIL SEDĚT U STOLU, ŽE?;-) 

Pěstujeme rostlinky jedlé i nejedlé, voňavé i divoké. Na terase našeho městského domu, mezi secesními dvoumetrovými špaletovými okny, v malém skleníku (z IKEA za pár korun) v dětském pokojíčku i na skromné zahradě na kraji města Vrchlabí - v části zvané "LETNÁ". A zdravíme tímto všechny Pražáky z Letné;-)   


Na vrchlabskou "Letnou" jsme se s prvními slunečními paprsky prakticky "přestěhovali" a trávíme tady každou volnou chvilku. Přes týden, kdy odvezu děti do školky, sem dokonce často chodím jen s Davídkem. Ten si, zatímco já pracuju na čerstvém vzduchu na počítači, hraje na zahradě se šneky.   

SRUB, KTERÝ NAŠE DĚTI MILUJÍ. 


NEJMLADŠÍ DAVÍDEK BY PO OBĚDĚ VE SRUBU ASI NEUSNUL. VENKU JE TOLIK LÁKADEL. POHÁDKA NA ODPOČINEK JE ALE DOBRÝ KOMPROMIS. 

SLUNCE. ZELEŇ. VZDUCH. A DOBRÁ NÁLADA. A TYHLE DĚTI VŮBEC NEPOTŘEBUJÍ DOKTORY;-) 

MANŽEL VAŘÍ;-)


ODPOČINEK U POHÁDKY. 

DAVÍDEK SEM VYLOŽENĚ "ZAPADÁ":-)))



Jako malá jsem doslova vyrostla na zahradě. Obklopená třešňovým sadem, stádem ovcí a houfem slepic. Idylka. Péče o záhonky, jednocení mrkve nebo sbírání jahod mě ale nijak zvlášť neuchvátilo. Ba naopak. Strašně mě to nebavilo. A protože se u nás farmařilo fakt ve velkém, byla to pro mě docela otročina. Je ale opravdu zajímavé, že k tomu postupně zase hledám cestu a teď zase občas zotročuju své děti na zahradě já...Ne, to si dělám legraci;-) Zatím jdou zcela dobrovolně...

A TY VÝHLEDY...

...LETNÁ SE TO TU NEJMENUJE NÁHODOU. DRAKA TADY MŮŽETE POUŠTĚT SKORO POŘÁD, A TO CELOROČNĚ. 




Je nutno si ale přiznat, že nejsem žádný zahradnický guru a moje aktivity často končí v rovině "pokus-omyl".

Naštěstí jsem ale objevila několik výborných knížek, které se staly takovými mými malými poklady, ze kterých můžu čerpat a inspirovat se. 


MOJE TŘI AKTUÁLNĚ NEJOBLÍBENĚJŠÍ KNÍŽKY. ZAHRADA ŽIJE, ZAHRÁDKA V KVĚTINÁČI A ŽIJTE VE SVÉ ZAHRADĚ

Jedna z nich vyšla relativně nedávno a je vážně úžasná. Jmenuje se ZAHRADA ŽIJE - ZAHRADNIČÍME S DĚTMI a napsala ji Anita Blahušová, kterou jsem měla možnost poznat osobně při své práci v Bruselu v Evropském hospodářském a sociálním výboru (a zdravím tímto i do tiskového oddělení ECOSOCu:-). Anita má navíc svůj skvělý blog zahradamebavi.cz (určitě se na něj mrkněte!), je organizátorkou festivalu věnovanému městskému zahradničení s názvem "Letná roste" a spolupracuje se společensky prospěšným spolkem KOKOZA, který se zabývá propagací kompostování a pěstování ve městě.

SOUTĚŽ O KNÍŽKU "ZAHRADA ŽIJE - zahradničíme s dětmi" UKONČENA A KNÍŽKA JIŽ MÁ SVOU VÝHERKYNI! GRATULUJU!!! 


A protože bych si moc přála, aby se dobré knihy o zahradničení s dětmi dostali směrem k vám co nejdříve a co nejsnadněji, navrhuju o knížku  ZAHRADA ŽIJE soutěžit. Co vy na to? Jdete do toho? Fajn.

Tak mi prosím napište dolů do komentářů pod článek na můj blog a nebo do komentářů k příspěvku na mém Facebooku VAŠE ZAHRADNICKÉ PLÁNY NA TUHLE SEZÓNU


Ať už je to sázení hrášku, pěstování růží nebo výroba "hmyzího hotelu", všechno se počítá. Velké i malé plány. Já potom ze všech reakcí vyberu jednoho výherce/výherkyni a redakce SmartPress jemu/jí zašle knihu (kamkoli po ČR) jako dárek. Už se těším na vaše zážitky, plány a inspiraci!

Tak se obklopte zelení (a to prosím dřív, než vám to předepíše váš ošetřující lékař:-)))

Vaše









Tento příspěvek vznikl ve spolupráci s vydavatelstvím Smart Press. Všechny názory, myšlenky a recenze jsou moje vlastní. 

8 komentářů:

  1. ahoj Veroniko, musím říct, že tvé články mi vždycky zvednou náladu, jsou napsané tak nějak...hmmm jak to správně vyjádřit..."mile" zní to možná divně, ale nejsem takový psavec a teď mě nic výstižnějšího nenapadá...
    ...tak ale k těm plánům, nejsou nijak velké, spíš skromné, jaro je nějak moc rychlý, tak snad to ještě stihnu dohnat, loni jsem byla ráda za truhlíky na okně, jeden byl levandulový a druhý "do kuchyně" rozmarýn, tymián, bobkový list. Letos jsme si stanovili vyšší cíle, přeci jen z Jonáše už je taky prima parťák a o Šímovi nemluvě, tak chceme vytvořit i malý záhonek venku, doufám, že jsme moc nezaspali, ale chceme hlavně bylinky, co máme rádi a pak pár léčivek, uvažujeme o měsíčku, lichořeřišnici, třapatce, ale ještě se chci poradit v zahradnictví. Ale nechci zatím nic velkého, jak píšeš "otročiny" jsem si taky jako malá užila dost, takže hlavně něco pro radost!
    Děkuji za pěkný článek a těším se na další inspirace!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terez, to jsou ale podle mě parádní "cíle". Přesně jak píšeš, hlavně pro radost a na začátku to příliš nepřehnat. člověk si udělá velké plány, nakoupí toho moc a pak se to nestíhá, takže se to zanedbá a akorát nám to zkazí náladu;-) To tvoje rozdělení truhlíků se mi strašně moc líbí, to máte vymyšlené skvěle! A neboj, myslím, že my tady v podhůří Krkonoš jsme rozhodně nezaspali. Je tady všechno tak nějak pomalejší než dole v kraji a člověk musí dát fakt bacha na ty "Zmrzlé" (i když kdo mohl tušit, že bude už v dubnu takový hic, co? Každopádně se těším na nějakou společnou grilovačku u nás na zahrádce a díky MOC za reakci! Spolu s dalšími FB reakcemi jsi rozhodně horkým kandidátem v soutěži;-)))

      Vymazat
  2. Anonymní10.5.18

    Dobrý den, Veroniko! Náhodou jsem narazila na váš blog a začetla se. Zaujalo mě v jednom z článků, že trávíte víkendy s orientačním během. Nápodobně:-) My v tom s manželem jedeme už asi 30 let a chudáci děti také nemají moc na vybranou. Trochu posedlost:) Nicméně poslední dva roky má orienťák vážnou konkurenci. Dali jsme se na chalupaření. A chalupa bez zahrádky, to by ani nešlo. Naše zahrada je specifická, hodně přírodní, nemáme ani plot. Půlka pozemku je vlastně bažina, s chráněnými kytkami kolem potoka. Zatím jsme hlavně sekali trávu:) Dlouhodobý plán je upravit nejbližší okolí domu (navézt hlínu, vyset kousek trávníku, svahy osázet keříky, možná nějaká ta skalka...). Pak je tu pár menších projektů. Z loňska mám dva dřevěné vyvýšené záhony. Jeden jsem na podzim osázela jahodami. Uvidíme, jak se jim bude na horách dařit. Ve druhém jsme zaseli s dětmi hrášek a zasadili pár bylinek. Loni sklízeli úrodu hlavně slimáci, takže testuji, co jim moc nejede (třeba pažitka), a to budeme pěstovat:) Na konci dubna jsme byli na zahradnických trzích v Kuksu. Nakoupila jsem muškáty a petunie do samozavlažovacích truhlíků na balkoně. Mým snem jsou převislé koberce kytek jako na rakouském venkově:) Ještě bych ráda přidala pár jedlých keřů a maliny. Díky za tipy na knížky. Martina Hepnerová (P. S. chalupa k vidění zde: http://roubenkadestne.blogspot.cz/)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. NADHERA!Vase chata i se vsemi dalsi plany je proste uzasna!A vite,co je vtipne?Ze na zahradnickych trzich na Kuksu jsme byli tez,tak treba jsme se tam nekdy mijely😉K orientaku: tak to jste tedy 'stari mazaci'😊My s tim zacali vlastne az s detmi,ale je to parada!S rodinou,v lese,v pohybu,ale bez tlaku na deti ohledne vykonu.Idealni!Tak treba se nekde o vikendu potkame.Urcite me kdyztak pozdravte,rada se s vami uvidim offline😉 At se pri zahradniceni ,chalupareni i sportovani dari a drzim palce v soutezi,knizka je to fakt krasna a povedena!Mejte se!

      Vymazat
  3. Děkuji za soutěž. My trávíme na zahrádce téměř celé dny, zahradničení miluju já a můj nejmladší syn. Starší děti tam mají taky zábavy dost. A máme šneky, hmyz, ptáky i slepýše, všechny tyto zvířátka děti mají rády. Jinak plány na zahradničení máme, už skoro vše zasazeno-cukety, okurky, dýně, bylinky, kedlubny, rajčata, keříčkové fazole, jahody, brambory, borůvky-všeho jen trošku...a pak taky letničky-astry,hvozdíky, cynie...Irena Steblová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravim!Tak to je opravdu krasne!A pobavilo me,jak maji nase deti podobnou zalibu ve sledovani te vsemozne zahradni 'havěti',to je skvele!At se na zahradce dari,vse hezky roste a kvete a vysledek souteze dam hned po vikendu na blog.Hodne stesti😉

      Vymazat
  4. My měli na letošek velkolepý zahradnický plán - upravit břeh u domu a udělat z něj "zahrádku". A taky "zabydlet" pískovcové žlaby, které se k nám krásnou náhodou loni dostali. Jsem bylinkový nadšenec a mám ráda takové ty babičkovské venkovské kytky, tak jsem se těšila, jak si, miminku "navzdory", zařádím. Manžel si ale na konci února ošklivě zlomil nohu a zatím bez berlí nedá ani ránu, takže realizace našeho plánu se odkládá. Ale ani to mi nezabránilo v tom objet a vyrabovat všechna zahradnictví v okolí... :-) Skvělá je třeba bylinková a trvalková školka ve Studenci (pan majitel je správný nadšenec) nebo moc příjemné zahradnictví v Dolní Brusnici u Dvora Králové. Takže krom okenních truhlíků a různých venkovních nádob, které už mám osazené, je můj nejbližší plán a cíl zabydlet ty žlaby, hezky postupně, zatímco prcek bude spát... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravim Niki!Tak to je tedy s tim zranenim manzela pekne nemile,a snad se brzy vse da do normalu.'Vypleneni' zahradnictvi me moc pobavilo,uplne si to dokazu predstavit a naprosto vas chapu😂
      Zahradnictvi ve Studenci je skvele,ze?!Shodou okolnosti deti pana majitele chodi s mymi nejstarsimi kluky do Montes.skolky😉Verim,ze se vam na zahrade uz vsechno zelena,velke plany se tez brzy zrealizuji a manzel zas bude moct vesele budovat😉Mejte se a po vikendu dam vedet,kam poputuje z nakladatelstvi ta povedena knizka!Veronika

      Vymazat

Díky za váš komentář