JAK S DĚTMI PŘEŽÍT HORKO: NA "UTAJENÝCH" HORSKÝCH STEZKÁCH BEZ DAVU TURISTŮ



30/07/2018     Jedním ze způsobů, jakým naše rodina přežívá letní horka, jsou výlety po horách. Když se ale vydáte na klasické krkonošské trasy a oblíbená místa (Sněžka, pramen Labe, Medvědín, Luční bouda atd.), nejspíš si budete připadat tak trochu jako "na Václaváku" a davy turistů vás pravděpodobně vyčerpají ještě víc.

Protože ale čtete můj blog, mohli byste už příště znát pár míst, kam se vrtnout, pokud se zrovna vypravíte směrem k nám - tedy do Špindlerova Mlýna.

Nepotkat ani živáčka, neprobojovávat se od jedno nekvalitního občerstvení k druhému a většinu cesty být schovaný pěkně v lese. Toť náš cíl.



Dneska mám pro vás 2 tipy na krátké trasy, které jsou ideální i pro hodně malé děti (mělo by je bez problému ujít i tří až čtyřleté dítě zvyklé ťapat) a na kterých se setkáte s lanovkami, borůvkami, hřištěm s nejkrásnějším výhledem, naučnou stezkou pro děti, dřevěnými haťovými chodníčky a typickými rozkvetlými krkonošskými loukami s řadou jejich hmyzích obyvatel.

Obě cesty vedou z Pláně (správně Přední Planiny) zpět do Špindlerova Mlýna. A důvod, proč máme v létě více v oblibě právě tyto trasy vedoucí z Pláně a nikoli třeba z Medvědína, je prostý: na Medvědíně jsou většinou všichni, na Pláni NIKDO;-)

MÍSTO PLÁNOVÁNÍ ATENTÁTU NA HITLERA (Plán Valkýra)

Pokud máte čas a chuť můžete ještě před samotným sestupem do Špindlu navštívit jedno zajímavé místo: cca 1 km od horní stanice lanovky na Pláni se nachází BOUDA NA PLÁNI. Už před válkou se tu na pravidelné zimní dovolené scházela skupinka bavorských šlechticů, kteří naplánovali a provedli neúspěšný atentát na Adolfa Hitlera. Podrobnosti plánu s krycím jménem Valkýra plánovali v Boudě na Pláni ještě pár měsíců před atentátem v zimě 1944. Bouda je ale bohužel v současné době zavřená a dovnitř se tak pravděpodobně nedostanete.

Ale teď si již pojďme projít obě naplánované trasy:

1. TRASA Z PLÁNĚ DO ŠPINDLEROVA MLÝNA 

Délka trasy: cca 4 km

Popis trasy: Ze Špindlerova Mlýna (Svatého Petra) vyjedeme lanovkou na Pláň (1196 m). U horní stanice lanovky najdeme krásné dětské hřiště s úžasnými výhledy a taky malou vodní dráhu, kterou milují snad všechny děti. Hned za výstupem z lanovky začíná prvním stanovištěm naučná stezka s poetickým názvem "Mechová pěšinka", která kopíruje trasu naší procházky. Na prvním rozcestí se napojuje na zelenou turistickou značku, která nás příjemným lesním sestupem vede po cestě známé jako Telefonka - a na mnoha místech můžeme opravdu potkat původní sloupy prvního telefonního vedení ze Špindlu na Boudu na Pláni. Přes smíšené lesy se spoustou jeřábů a olší a nádhernými výhledy z úbočí Hromovky nás zeleně značená cesta zavede zpátky k dolní stanici lanovky na Pláň ve Svatém Petru.

Zajímavosti na cestě: dětská naučná stezka "Mechová pěšinka", která se zaměřuje na krkonošské rostliny, a pozůstatky sloupů prvního telefonního vedení ze Špindlu.

HORNÍ STANICE ŠESTISEDAČKOVÉ LANOVKY NA PLÁŇ. JSME NA KOPCI...
SLEDOVAT JAK TEČE VODA PŘES PŘEKÁŽKY, OTEVÍRAT A ZAVÍRAT MINI HRÁZ - TO MILUJÍ ASI VŠECHNY DĚTI. JEN JE TŘEBA MÍT NA PAMĚTI,  ŽE S VODOU SE MUSÍ ŠETŘIT.

TOMU NEODOLÁTE;-)))



CHOZENÍ S MALÝMI DĚTMI JE TŘEBA DLE MÉHO VYVAŽOVAT I AKTIVITAMI, PŘI KTERÝCH SI MOHOU DĚLAT, CO CHTĚJÍ, A POŘÁDNĚ SE VYŘÁDIT. NEJDŘÍVE JE PROTO NECHÁME POHRÁT NA DĚTSKÉM HŘIŠTI, PAK SE NAOBĚDVÁME A NAKONEC VYRAZÍME NA CESTU. 

ZMIŇOVALA JSEM SICE, ŽE NEPŮJDETE OD OBČERSTVENÍ K OBČERSTVENÍ, ALE PANORAMATICKOU RESTAURACI NA PLÁNI VE VÍCE NEŽ 1000 METRECH VĚTŠINOU NEMŮŽEME MINOUT;-)  
DAVY TU ROZHODNĚ NEČEKEJTE... PLÁŇ NENÍ PRO SVOJI NESTRATEGICKOU POLOHU VZHLEDEM K DALŠÍM TRADIČNĚJŠÍM TRASÁM PŘÍLIŠ OBLÍBENÁ, TAKŽE V LÉTĚ JE TADY KRÁSNÝ KLID... A VÝHLEDY!   

MAJÍ TU MŮJ OBLÍBENÝ KVALITNÍ NANUK BEZ BARVIV A DALŠÍCH STRAŠLIVOSTÍ - HAAGEN DAZS - COŽ JE V HORKU ABSOLUTNÍ NUTNOST, ŽE JO?!? 




A JDE SE...





A jaká knížka o lese teď u nás doma vede? Jednoznačně "SLYŠÍŠ, JAK MLUVÍ STROMY?". Je fascinující pro děti i dospělé. To vám garantuju!










STARŠÍ KLUCI MILUJÍ SLEDOVÁNÍ TRASY NA MAPĚ. TEĎ ZROVNA URČUJE SMĚR ČTYŘLETÝ LUKY. A NUTNO ŘÍCT, ŽE SVOJI ÚLOHU BERE VELMI VÁŽNĚ...

I DVOULETÝ DAVÍDEK UŽ LECCOS UJDE, RADĚJI S SEBOU ALE DO NEROVNÉHO TERÉNU STÁLE BEREME I DĚTSKOU KROSNU.  


A NACHÁZÍME PRVNÍ POZŮSTATKY TELEFONNÍCH SLOUPŮ... 

CESTOU KLUCI PLNÍ ÚKOLY...

...A KOCHAJÍ SE VÝHLEDY. 

MÁME TOHO NEJLEPŠÍHO HORSKÉHO PRŮVODCE, KTERÝ ZNÁ SNAD VŠECHNY KOPCE... 

...A TADY UŽ NÁM ROSTE DALŠÍ ;-) 




2. TRASA Z PLÁNĚ DO ŠPINDLEROVA MLÝNA

Délka trasy: cca 6,5 km

Popis cesty: Ze Špindlerova Mlýna (Svatého Petra) vyjedeme lanovkou na Pláň (1196 m). Oproti předchozí trase se ale dáme na cestu jiným směrem: kousek pod dětským hřištěm odbočíme doprava na zpevněnou cestu, značenou jako cyklotrasa 17A. Cesta vede prakticky po rovině, po vrstevnici Přední Planiny, a po kilometru a půl opouští cyklotrasu, pokračuje dál k severovýchodu, protne vršek sjezdovky Stoh a pod stejnojmenným vrcholem (1315 m) se napojí na modrou turistickou značku od Klínových bud. Krátkým kamzičím sestupem se dostáváme na úbočí Stohu a zamíříme zpátky na západ. Po druhém překročení sjezdovky Stoh se les mění ze smrkového na smíšený, se spoustou buků, jeřábů a bříz. Modře značená cesta po několika romantických dřevěných můstcích a ve skalnatém svahu zařízlé stezce postupně překonává čtyři potoky (krkonošsky "ručeje") s několika malými, ale vydatně hučícími vodopády a vyvádí nás na dojezd černé sjezdovky ve Svatém Petru.

Jiné a delší trasy spojené s dětskými naučnými stezkami v okolí Špindlerova Mlýna najdete i s mapičkami přímo na webu Skiareálu. Mrkněte...





KVALITNÍ ČAS STRÁVENÝ S MÝM MANŽELEM A DĚTMI JE PRO MĚ TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ. A V TĚCHTO CHVÍLÍCH JSEM ABSOLUTNĚ NEJŠŤASTNĚJŠÍ.  

ZA CELOU DOBU JSME PŘI SESTUPU DO ŠPINDLEROVA MLÝNA POTKALI ASI 3 TURISTY!  

VĚŘÍM, ŽE POBYT V PŘÍRODĚ A ČASTÉ CHOZENÍ, JE PRO DĚTI V  DNEŠNÍ DOBĚ ABSOLUTNÍ "MUST DO". 



Krásné léto všem! 
A nezapomeňte: hory jsou naše "moře";-)))



2 komentáře:

  1. Hezké čtení :-) Mirekbata

    OdpovědětVymazat
  2. Moc díky za skvělé tipy - určitě jednu z cest vyberu jako svůj "narozeninový výlet", protože potřebujeme něco nenáročného pro nejmenší a pro manžela, který toho po úrazu stále moc neujde. A absence ostatních turistů je jen a jen vítaná ;-) Knížka pro děti od Petra Wohllebena je skvělá, přinesl nám ji ježíšek. Baví všechny bez rozdílu věku :-) Tak teď jen doufám, že se krapet ochladí a procházku si jen a jen užijeme. Krásný zbytek léta přeju!

    OdpovědětVymazat

Díky za váš komentář