NOVÝ ROK, NOVÉ VÝZVY

Martínek jde poprvé do školky
MARTÍNEK JDE POPRVÉ DO MONTESSORI ŠKOLKY V ZASNĚŽENÉM SOUSEDNÍM MĚSTEČKU JILEMNICE. NA STEJNÉM SMĚRU V PŘEDŠKOLNÍM VZDĚLÁVÁNÍ JSME SE SHODLI I S VÉVODOU A VÉVODKYNÍ Z CAMBRIDGE:-)) JEJICH PRVOROZENÝ SYN GEORGE V LEDNU TAKÉ NASTOUPIL DO MONTESSORI ŠKOLKY V SOUSEDNÍM MĚSTĚ (image vlevo: Lukáš Teplý; image vpravo: Duchess of Cambridge)

16/1/2016   A máme tu nový rok 2016! A ne jen tak ledajaký. Čeká nás spousta výzev a máme velké plány, to je jasné:-) Tady jsou ty největší:

VÝZVA č. 1

Náš nejstarší tříletý syn na začátku ledna nastoupil do místní ŠKOLKY. Celý prosinec jsme si nechali na pečlivé promyšlení, vyzkoušení a testování, abychom se společně s ním rozhodli správně. Všude jsme strávili nějaký čas, pozorovali a povídali si s personálem. Možností se totiž ve Vrchlabí a okolí ukázalo překvapivě hodně.


Do našeho předvýběru se dostaly následující:

  • Klasická veřejná školka - v naší favorizované veřejné školce se děti zaměřují na přírodní vědy a každoročně se s velkými úspěchy účastní fyzikálních soutěží pro předškoláky.
  • Lesní školka - nachází se přímo v areálu rozlehlé farmy v Lánově, jen pár minut od Vrchlabí.
  • Montessori školka - nachází se v sousedním městečku Jilemnice a děti se tady vzdělávají podle principů montessori pedagogiky.
  • Česko-anglická školka ve Špindlerově Mlýně - školka s anglickou mluvčí se soustředí vedle anglického jazyka především na pohyb dětí na čerstvém vzduch. Hodně se tady plave, lyžuje. Ostatně ve Špindlu jak jinak, že? 
Řešili jsme to poměrně dlouho, protože na předškolním vzdělávání našich dětí nám opravdu záleží. Školky totiž chápeme jako něco víc než jen místo, kde vám pohlídají dítě, než přijdete z práce. A co jsme nakonec vybrali? Protože jsou nám principy Montessori pedagogiky už delší dobu velmi sympatické, rozhodli jsme se společně s Martínkem pro Montessori školku "Na horu" v Jilemnici. Martínek do ní zaplul naprosto bez problémů, tak uvidíme, jak se aklimatizuje. V Jilemnici i ve Vrchlabí je navíc také navazující škola uplatňující tyto principy, takže nebylo co řešit.

PRINCIPY PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V "NAŠÍ" ŠKOLCE (zdroj informací: školka "Na horu", Jilemnice)

  • S dětmi se pracuje na základě principů vzdělávání paní Marie Montessori.
  • Denní aktivity vycházejí z potřeb dítěte.
  • Děti jsou vedeny k vzájemné úctě a respektu, samostatnosti i zodpovědnosti za svoje chování.
  • Prostředí, v němž se děti pohybují, je uzpůsobeno jejich individuálním vývojovým a vzdělávacím potřebám. Mají možnost vybrat si s čím, kde, kdy a s kým (samy nebo ve dvojici) budou pracovat.
  • Pomůcky jsou v mnoha případech vypracovány tak, aby dítě samo objevilo, zda postupuje správně nebo pracuje či pracovalo s chybou. Role učitele je spíše pozorovací. Nevnucuje dítěti pomůcku, nekritizuje, nehodnotí a pomáhá tehdy, když je o to požádán. Neustálá kontrola dětí a dohled nad nimi vedou k závislosti na dospělém a nezodpovědnosti za své chování.
  • Montessori pedagogika respektuje tzv. senzitivní fáze dítěte. Jsou to období, ve kterých je dítě vnitřně připraveno a naladěno na učení se dané činnosti (např. senzitivní fáze pro chůzi, čtení, psaní, pořádek...). Připravené prostředí odpovídá na tyto potřeby adekvátními pomůckami a materiály (např. senzitivní fáze pro psaní bývá kolem 4 ­-5 let věku dítěte. V tuto dobu dítě chce a zkouší psát. Vybírá si proto pomůcky ke psaní ­ smirková písmena, psaní do krupice apod.). Pokud je dítě zabráno do práce s pomůckou, mluvíme o tzv. polarizaci pozornosti.
  • Soustředění je důležitým prvkem pro ,,nasycení" vzdělávací potřeby. V tuto chvíli dítě při práci nerušíme, neboť ,,nasává" zkušenosti a trénuje soustředěnost důležitou pro jeho další práci ­ve škole i v životě.


VÝZVA č. 2

Jednou z největších výzev je bezpochyby větší rodina. Ano, je nás pět a děti už jsou nad námi dospělými v početní převaze, což vyžaduje poměrně fikaný přístup ke každodenní logistice. A to bez kvalitního, vychytaného a samozřejmě také krásného KALENDÁŘE/DIÁŘE nepůjde. Jsem „konzerva“, a tak preferuju psaní úkolů na papír před elektronikou. Zjistila jsem totiž, že když si píšete úkoly do mobilu, který má „nafukovací“ kapacitu, můžete to občas pěkně přehnat s jejich počtem. Na papíru vás ale přespříliš denních úkolů spíše zarazí a včas stopne. Už tedy máte svůj diář koupený? Já jsem se letos rozhodla pro osobní diář britské značky "Busy B" do kabelky ve formátu A5, který jsem dostala od kamarádky z UK (díky moc, Zuzi!). Nedoplním ho ale tentokrát klasickým nástěnným plánovacím kalendářem pro rodinu, který je teď tak populární. Zjistila jsem totiž, že všechny informace potřebuju mít stále po ruce, a to i v terénu, a psát úkoly a akce na obě místa se mi rozhodně nechce. To, do čeho ale letos půjdu, je měsíční nástěnný kalendář, který si měsíc po měsíci můžu vytisknout volně z internetu. Rozhodnout se můžete mezi spoustou možností. Zdarma, z pohodlí vašeho domova a podle přání a nálady. A že jde často o opravdu nádherné kousky, se můžete přesvědčit sami. Mě zaujalo následující:


Nástěnné kalendáře
NĚKTERÉ NÁSTĚNNÉ KALENDÁŘE ZDARMA KE STAŽENÍ NA INTERNETU JSOU LETOS OBZVLÁŠŤ POVEDENÉ (image: Small Paper Things; My Scandinavian Home; Sara Woodrow)


VÝZVA č. 3

Za dveřmi už nám také stepuje stavební firma s nářadím, které ani neumím pojmenovat, a čeká na náš povel k REKONSTRUKCI nového bydlení. A jaké rekonstrukce se v loňském roce opravdu v České republice povedly? Můžeme se inspirovat aktuálním ročníkem Grand Prix Architektů v kategorii rekonstrukce.

Dům A1, Praha
Ach, to je krása...DŮM A1, PRAHA (image: http://www.grandprix-architektu.cz/)


Krásný leden! 

podpis

5 komentářů:

  1. Čau Veru,tak do toho volného ctverecku nahoře by se hodila ještě fotka našeho Kuby...taky blondacek a taky začal chodit do Montessori miniskolicky :)
    A jsem tez "konzerva" s papírovým diářem v kabelce ve snaze sladit potřeby peticlenne rodiny. Jen výzvu c.3 už máme pro teď za sebou :) Tak přejeme hodně sil a radosti do všeho. A ať se máte hezky po všech stránkách a ve všech vyzvach! Lucka a kluci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík, Luci! Vy jste v těch výzvách totiž vždycky krok před námi, víš? :-)) Je super, že Kubík si taky užije Montessori v praxi. Mně to připadá úžasný a ty děti to děsně baví! Mají tam svojí kuchyňku, opravdický lux, nikdo jim nenadává, že při nějaké činnosti nadrobí, něco rozlijí apod. Svačinky si chystají samy a obsluhují se u toho v rámci služeb dne atd. Takže se učí tolik věcí a při tom o tom ani nevědí:-) Ideální!
      K diářům: jojo, ty papírové diáře jsou nej, viď! I když na ty naše čtyři chlapi v chalupě musí být kolonky na každý den trošku širší:-)))
      Luci, díky za podporu, a mějte se krásně! Na jaře nebo nejpozději v létě se zkusíme scuknout, jo? pa

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Veru, ještě jednou obrovská gratulace k nejmladšímu členovi vašeho klanu. Teď k tomu mlíku a endorfinům - tedy nechápu, jak to děláš, ale já bych rozhodně nedokázala vyplodit, takový príma příspěvek na blog, pět dnů po porodu :-)

    S Montesorri školičkou jste určitě udělali dobře, já na "intuici" co se týče rozhodování ve věcech dětí nedám dopustit. K těm kalendářům:
    1) nemáš za co ;-)
    2) a sakriš, co teď budu dělat se Super Mom Family Planner, který pro tebe mám :-)

    No nic, budeš se s ním nějak muset popasovat.

    Mějte se krásně.

    Zuz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi, díky moc za super milý komentář! S kalendářem se určitě MOC ráda popasuju:-)) Z malého diáře se už kouří, jak je stále v permanenci:-)

      Btw: Davídek je úžasně spavé novorozeně, takže mi dovolí dělat (zatím!) něco víc než jen přebalování a kojení:-) Ale myslím, že to vydrží ještě tak max. týden...

      Pozdravy za Kanál!
      Verča

      Vymazat

Díky za váš komentář