TROCHA ZEMINY DO KAŽDÉ RODINY





25/5/2017    Jak čvachtá bláto, když se v něm projdeme? Jak jemná jsou na omak peříčka slepice? A jak neuvěřitelně dlouhé řasy může mít kráva? Byla by velká škoda připravit sebe i naše děti o možnost tohle všechno poznat.

Já sama jsem vyrostla na ovčí farmě na kraji malého města. Naše stádo oveček se páslo v třešňovém sadu, já se často hrabala v hlíně a "pásla" slepice (nebo je učila zpívat - to byla moje druhá neoblíbenější aktivita:-). Viděla jsem a cítila, jak se střídají roční období, krmila jsem malá jehňata lahví s mlékem a pomáhala v rámci svých možností na poli. I přesto, že miluju velká města, rozruch, lidi, kavárny...obchodním centrům a supermarketům se vyhýbám dodnes obloukem. A nezavděčí se mi příliš ani uhlazené parky s lavičkami. Dávám přednost obyčejnému lesu, poli, louce, horám, farmám a volné přírodě. A "tahám" své nadšené děti s sebou. Nevyrůstají sice už tak idylicky jako já, snažíme se ale, co to jde, aby neměly příliš "sterilní" dětství trávené pouze po kavárnách, dětských koutcích, obchodech a parcích s fontánkou.



Jsem přesvědčená, že zvláště u dětí je podobný způsob trávení volného času nejen příjemnější, ale dokonce zásadní pro jejich normální emocionální a fyzický rozvoj. "Bez těsného vztahu k rostlinám a zvířatům strádá jejich emocionální schopnost vazby. Mizí empatie, fantazie, kreativita a radost ze života," napsal Andreas Weber, filozof a biolog, v knize  s lákavým názvem "Víc bláta! Děti potřebují přírodu".

Ve velkém městě je často skoro nemožné dělat cokoli jiného než se procházet ulicemi nebo parkem. Sama to znám. Přiblížit se trochu přírodě ale přeci jen jde i tam. Myslím si, že prosté "chození ven" je nutné začít brát zase konečně trochu vážně. Tedy jako aktivitu, která není pouze balzámem pro duši či něčím, co slouží jen jako alternativní způsob trávení volného času. Je to prostě (a hlavně pro děti) nutnost. Hezky to shrnuje ve svém článku "Učme děti chodit ven" uznávaná česká dětská psycholožka PhDr. Eva Lábusová: "Nedostatečná možnost kontaktu s venkovním prostředím ohrožuje zdravý dětský vývoj v mnoha ohledech. Podílí se na nedostatečné imunitě, snížené pohyblivosti, přibývající obezitě, ale stejně tak i na ubývající schopnosti improvizace a manuální zručnosti. Potlačuje též plné rozvinutí sociálních schopností a přispívá k problémovému chování včetně typických abnormalit, jakými jsou hyperaktivita, impulzivita nebo problémy se soustředěním."

 Naše rodina "jede" aktuálně v následujících aktivitách:

  • venku si pěstujeme vlastní zeleninu, ovoce, květiny a společně se o ně staráme (jde to i na terase, balkóně, minizahrádce, mezi okny nebo na parapetu). Zahradničení s dětmi je velká zábava a garantuju vám, že to budou vaše děti milovat. Inspirujte se na internetu co a jak zasadit a jaké další vychytávky lze s dětmi "s hlínou" podnikat. Vypěstovat si a pak sníst vlastní rajčata, to je velký zážitek (i děti, které rajčata přeci vůbec nemají rádi, je skoro vždycky snědí přímo z keříku bez problému:-);
  • víkendy trávíme pokud možno v přírodě (výlety, procházky, ekofarmy);
  • víkendové sportovní vyžití je u nás ve znamení lyží a orientačního běhu; 
  • každý den se s dětmi po snídani vydáváme ven (když není potřeba nakoupit jídlo ve městě), míříme do lesa, na pole, na louku nebo prostě někam, kde můžou zkoumat a hrát si zcela volně. "Hra a nezávislost ve světě, který se sám vytvořil a není uměle zhotovený dospělými, je bezpodmínečně nutná pro rozvoj zdravé, lidské osobnosti," píše v již citované knize A. Weber. 
  • snažíme se chodit ven za každého počasí (investice do dobrých bot, holínek a oblečení je na místě); 
  • vybrali jsme takovou školku, ve které děti tráví hodně času při volné hře venku v přírodní zahradě a pracují s přírodními pomůckami namísto hraček z plastu;
  • chystáme se doma rozšířit faunu:-)

MOJE OBLÍBENÉ ONLINE TIPY PRO INSPIRACI: 
  • kam vyrazit za agroturistikou najdete na webu Kudy z nudy;  
  • Jděte ven! - skvělý portál, který nabízí velkou inspiraci na aktivity s dětmi venku tak, aby bavily i vás;
  • seznam ukázkových ekofarem
  • zajímavá kniha s názvem "Víc bláta!";
  • zajímavý článek o tom, proč je (nejen pro děti) tak důležitý pohyb venku od uznávané české psycholožky PhDr. Evy Lábusové s názvem "Učme děti chodit ven". 
  • časopis Apetit - spousta receptů ze sezónních ingrediencí i tipy na výlety (nejen) za jídlem (v aktuálním červnovém čísle v něm navíc najdete i naši rodinu a naši kuchyň, tak se mrkněte:-));
  • desítky opravdu skvělých a velmi inspirativních nápadů na zahradničení s dětmi na webu BBC. Najdete tady skvělé tipy ven na zahradu i do bytu;
  • Organická zahrada - zajímavé informace a nápady, jak mít opravdu vymazlenou a zdravou zahradu.  
  • Richard Louv a jeho kniha "Last Child in the Woods(2006) - oceňovaný americký publicista, který svou knihou v západních zemích rozpoutal velmi živou debatu na téma ztráty vztahu nejmladší generace k přírodě a možných následků tohoto faktu pro budoucnost.
SKLENÍK V DĚTSKÉM POKOJI. KLUCI ZDE NASÁZELI ZE SEMÍNEK PAPRIKY, RAJČATA, RUKOLU,A OREGÁNO. TAKŽE BUDE PIZZA:-) 


SEDMIKRÁSKY A MACEŠKY ZE SEMÍNEK MEZI OKNY V JEDNODUCHÝCH  PLASTOVÝCH SÁČCÍCH. 



MARTÍNEK VLASTNORUČNĚ VYRÁBÍ OBRÁZKOVÉ POPISKY JEDNOTLIVÝCH KVĚTINÁČŮ. TY PAK NALEPÍME NA DŘÍVKA A VLOŽÍME K ROSTLINKÁM. 


TOHLE JSOU NAŠE PĚSTITELSKÉ ZAČÁTKY Z BŘEZNA AŽ DUBNA. TEĎ UŽ JSOU ROSTLINKY VENKU NA VZDUCHU.  














ABSOLUTNĚ NEJOBLÍBENĚJŠÍ JE U NAŠICH DĚTÍ SLEPICE. MARTÍNEK JE PRÝ BUDE CHOVAT I U NÁS DOMA...

































DOBRÉ HOLÍNKY JSOU U NÁS ZÁKLAD. A TYHLE JSOU Z JEDNOHO KUSU KVALITNÍ GUMOVINY OD FIRMY HUNTER. KLUCI JE MAJÍ V ČERNÉM A TMAVĚ MODRÉM PROVEDENÍ. 
BONUS SPOJENÝ S POBYTEM V PŘÍRODĚ: STÁLE MÁTE CO DÁT DO VÁZY. 




Tak ať se vám to zelená!




3 komentáře:

  1. Objevila jsem Váš blog díky Apetitu, moc se mi líbí a fandím Vám. Máme také 3 děti a také se snažíme být cvo nejvíce v přírodě.:-) Ráda z Vašeho blogu načerpám inspiraci i nadále.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ireno,moc diky!Vas komentar me opravdu potesil!S tremi malymi detmi jsme tedy na jedne lodi,ze?😉Krasne leto a tesim se na dalsi postrehy☺Mejte se!

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat

Díky za váš komentář