TIPY JAK ZÍSKAT VÍC ENERGIE Z NOVÉHO JÍDELNÍČKU I S RECEPTY NA SKVĚLÁ JÍDLA


12/9/2017   Žít a stravovat se zdravě pro mě rozhodně neznamená upjatě sledovat nejnovějších trendy ve vaření, nebo dokonce držení jakýchkoli diet (ty jsem snad nikdy v životě ani nedržela. Na to jsem totiž až příliš mlsná a ráda jím. Vždyť i bobřík hladu byl pro mě na skautském táboře vždy skoro nepřekonatelný problém:-)

Zdravý životní styl je pro mě spíš synonymem cítit se dobře, mít na vše dostatek energie, být stabilně na své váze, a taky podporovat zdravý životní styl u celé své rodiny. Zejména u svých třech malých kluků, kteří si stravovací návyky teprve tvoří. A protože děti jsou takoví malí opičáci, nezbývá než začít u sebe.

PODÍVEJTE SE NA MOJE PRVNÍ VIDEO K PŘÍSPĚVKU O NOVÉM JÍDELNÍČKU. 

Je těžké najít si čas na plánování rodinných jídel, na nákup čerstvých a kvalitních ingrediencí, na vaření, a nakonec i na to společné stolování... Je to prostě věčný boj. Ale stojí to za to. O tom jsem přesvědčená. Já sama kladu velký důraz na to, abychom si KAŽDÝ DEN se svými dětmi sedli a společně si snědli snídani (když běhám kolem dětí, je pro mě naprosto klíčové se ráno dobře nasnídat) a večeři. Ráno tak stihneme probrat náš den a večer ho společně zase uzavřít.

Aby tohle všechno ale se třemi prťaty šlo alespoň trochu zrealizovat, osvědčilo se mi následující: 


  • Skoro všechna jídla plánuju (vždy o víkendu na následující týden). Udělám jeden větší nákup a vprostřed týdne potom dokupuji jen nejnutnější čerstvé suroviny. 
  • Co jde, připravuju dopředu. Třeba když děti spí. Něco jde dopředu nakrájet (např. zelenina na polévku), něco dokonce kompletně přichystat (hlavně na snídani - např. domácí chia pudinky ráno jako když najdu). 
  • Používám poměrně dost nejrůznějších kuchyňských pomocníků, které mi skutečně naprosto neuvěřitelně šetří čas. Většinu z nich zapnu a jdeme ven. Žádné stání u plotny, slívání, míchání. Jdeme ven a po příchodu je buď hotovo, nebo stačí jen dokončit. Mými hvězdami v kuchyni jsou: parní hrnec (dělám v něm cca asi 40 procent veškerých obědů - brambory, ryby, zeleninu, někdy i rýži, když jsem ji zapomněla včas upéct v troubě); tzv. "polívkovač" (v něm připravuju všechny krémové polévky, boloňskou omáčku i horkou čokoládu nebo smoothie. Dělala jsem v něm i první příkrmy. Je to kombinace výkonného mixéru, který vám vše sám uvaří a rozmixuje. Žádné smažení základu, žádné zbytečné rozvaření zeleniny, pokud byste ji na plotně nechaly vařit déle. Naházím do něj zeleninu, přidám kousek másla, případně trochu červené čočky či pohanky na zahuštění, naliju vodu, zapnu a odejdu. Za 25 minut se sám vypne a udržuje hotovou polévku teplou, poté stačí nalít); klasický papiňák (zapnu a odejdeme ven. Třeba hovězí je z něj naprosto úžasné!); pomalý hrnec (opět zapnu a jedeme třeba na výlet. Přijedeme a výborná večeře je hotová); pekárna na domácí chleba (dělám v ní i kynuté těsto na cokoli či marmelády:-); velký kuchyňský robot (umí milion věcí. Tak, jak mi dokáže umíchat těsto i na obyčejný perník, se mi jinak nikdy takto nepovedlo); výkonný "šnekový" odšťavňovač (vyždíme fakt všechno a dobře se vymývá). To, na co mám ještě zálusk, je přístroj na výrobu sýrů a fermentaci (Ježíšku, prosím?!). Nemáte s ním někdo zkušenost? Budu moc vděčná za zkušenost.   

Ale abychom se vrátili zpět k tomu problému...Po třetím těhotenství se mi všechny ty výše popsané věci začaly tak trochu sypat. Začala jsem si čím dál tím víc připadat až nepřirozeně unavená a v ubohé kondici. Je mi jasné, že ti tři kluci by dali zabrat asi komukoli, na druhou stranu jsem se ale odmítla smířit s tím, že takto to prostě na pár let bude a basta. Je totiž zvláštní, že ačkoli máte pocit, že se přiměřeně hýbete, že jíte jakštakš zdravě a po ukončení kojení už konečně zase spíte celou, není to stále ono.

Rozhodla jsem se proto spojit s profesionálkou a svůj jídelníček i pravidelný pohyb detailně zkonzultovat. A Markéta Sochorková z Bruselu se ukázala jako naprostá jednička! (článek o tom, co všechno takový plán "Zdravě a fit s Markétou" obsahuje, najdete v mém prvním příspěvku na blogu o rozhodnutí dostat se zpět do formy). Zjistily jsme totiž společně, že můj jídelníček je poměrně dost založen na vysokém podílu sacharidů a lepku a hladina mého cukru v krvi a tedy i návaly únavy hodně kolísají. Doháněla jsem to potom zcela přirozeně pitím kávy a odpoledne a večer jsem mívala stejně hlad. Což mělo za následek velké porce k večeři. 

KILA NAVÍC A ŽÁDNÁ ENERGIE 

Není se proto čemu divit, že jsem byla unavená už ve dvě odpoledne a moje 3 kg navíc po posledním porodu nešla dolů ani po roce a půl. Ta kila kolem břicha sice zdaleka nebyla tak zásadní (i když kdo by je chtěl mít, že?). Ukázalo se ale, že s tím nakonec souvisely. A ano, mluvím o nich jako o minulém čase, protože se mi rozplynuly během pár týdnů samy, a to pouze změnou jídelníčku a pohodovým pohybem.

6-ti TÝDENNÍ PLÁN 

Pokud byste se proto rozhodli podstoupit něco podobného, což vřele doporučuju, bude váš 6-ti týdenní plán vypadat asi takto:

Můj nový jídelníček a tréninkový plán mi Markéta detailně vždy připraví a pošle pár dní dopředu, abych si mohla v dostatečném předstihu vše rozplánovat a nakoupit. Běh v různé intenzitě (v návaznosti na mojí zpětnou vazbu a vývoj situace) mám pět krát týdně. Běhám většinou dopoledne s nejmladším Davídkem ve sportovním kočárku na cyklostezce. O víkendu pak bez kočárku vyběhnu do polí:-) A k tomu ještě dva krát až tři krát týdně unikátní videotrénink, který mi Markéta sama nahraje a já potom cvičím společně s ní s telefonem opřeným o zeď. Většinou mi to zabere tak 15 minut. Cvičím doma i s dětmi, většinou když si hrají.

NOVÝ JÍDELNÍČEK A ŠOK PRVNÍHO TÝDNE

Každý potřebuje trochu něco jiného a každému taky nechutnají stejné věci. Proto můj jídelníček je jen jakousi ukázkou, jak to třeba může vypadat. Musím ale upřímně říct, že mám pocit, že jsem se spíš přihlásila do nějakého "gurmet programu" nebo co. Protože naprostá většina jídel mi strašně chutnala. Jen jsem třeba "bojkotovala" batáty a mořské plody, které teda vůbec nemusím. Takže jsme se dohodly na adekvátní náhradě.

Jídla, kterými se už pátý týden "cpu", jsou výživná, výborná, jednoduchá na přípravu, bezlepková a minimálně slazená. První týden to tak idylicky ale rozhodně nevypadalo. Po 3 dnech najetí na nový jídelníček jsem totiž pravděpodobně začala pociťovat jakýsi "absťák" a moje tělo toužilo po chlebu s něčím (dříve moje obvyklá svačina), po kotly těstovin s něčím (moje obvyklá večeře) a po něčem "na zub" (moje obvyklé "poobědové dojížděčky" v podobě koláče nebo čokolády). Cítila jsem se najednou ještě víc unavená (to nebylo zrovna motivační), bolela mě hlava a měla jsem permanentně strašnou chuť na "něco". Markéta mě ale uklidňovala, že to je klasika a ať vydržím. Ať hodně piju vodu, dám si takové porce, jaké chci, a chutě zaháním ořechy, kouskem sýra nebo zeleninou. 

....vydržela jsem. A po druhém týdnu programu se to všechno začalo otáčet. Energie se mi začala postupně vracet, běželo se mi lépe, začala jsem mít potřebu jíst menší porce a chutě na sladké skoro vymizely. Zajímavé!

zdravý jídelníček
JSME TAKOVÁ "SMOOTHIE RODINA" - K SNÍDANI U NÁS TYHLE NÁPOJE JEDNOU HODNĚ. A TO V RŮZNÝCH BARVÁCH A KONZISTENCÍCH. DĚTI JE, AŽ NA VÝJIMKY, VŽDYCKY VYPIJOU. NEJRADĚJI MAJÍ TY S LESNÍM OVOCEM, KTERÉ SAMY NASBÍRALY V LÉTĚ NA ZAHRADĚ:-)

ZMĚNA ŽIVOTNÍHO STYLU A CO BUDE DÁL? 

Hodně přemýšlím nad tím, jak to bude po skončení programu. K čemu se zase vrátím a k čemu ne. A čím dál tím víc mi připadá nereálné, že bych zase najela na ten svůj obvyklý režim. Tohle celé je pro mě prostě tak skvělá zkušenost, a s úžasnými výsledky! Cítit se dobře, zhubnout, mít energii, a ještě ke všemu do sebe necpat to, co vlastně ani v takovém množství nepotřebuju. Jako třeba velké množství lepku a v konečném výsledku i cukru.

Jestli se chcete inspirovat nějakými jídly a recepty na ně, dám vám sem několik příkladů, co jsem poslední týdny třeba jedla a co mi chutnalo a co mě pozitivně překvapilo. A jestli chcete taky pomoct s trvalou změnou svého životního stylu a jídelníčku, jděte do toho. Nastartuje vás to a ukáže, jak je možné efektivně cvičit a jaká jednoduchá a pestrá jídla si můžete doma sami během chvilky připravit. Markétu můžete kontaktovat přes její facebookovou stránku "Zdravě  a fit s Markétou". 

zdravý jídelníček
ŠLEHANÝ TVAROH S TROCHOU TUČNÉ SMETANY JSEM DĚTEM "PRODALA" JAKO DOMÁCÍHO PRIBINÁČKA. NEZBYLO. 


Můj nový jídelníček je hodně pestrý. A má (alespoň na těch prvních 6 týdnů) tyto základní pravidla: 

  • jídla jsou bezlepková (to znamená, že i když třeba dělám karbanátky, tak do nich nedám strouhanku, ale nahradím ji třeba nastrouhanou cuketou)
  • nepočítám kalorie a množství si stanovuji sama (jím pět krát denně, takže porce fakt nemusím mít velké)  
  • ovoce jím pouze dopoledne a s dušenou kořenovou zeleninou šetřím (kvůli cukru)
  • přílohy k hlavnímu jídlu jsou v menším množství 
  • pečivo pouze když je nedílnou součástí jídla a pouze bezlepkové 
  • mléčné výrobky - tučný tvaroh, řecký jogurt, rostlinná mléka 
  • jídla připravuji z čerstvých a kvalitních surovin (často farmářské a v biokvalitě) 
  • jídla dochucuji bylinkami a když se to hodí přidávám i čerstvé chilli papričky z naší zahrádky (urychlují spalování tuků) 



zdravý jídleníček
VAJÍČKA NA VŠECHNY RŮZNÉ ZPŮSOBY JSEM MĚLA V RÁMCI JÍDELNÍČKU DOCELA ČASTO. TOHLE JE ZROVNA PŘÍKLAD MOJÍ SVAČINY:-) 



ÚŽASNÁ ZÁLEŽITOST: BANÁNOVÉ LÍVANCE (V MÉM PŘÍPADĚ SPÍŠ PALAČINKA). JEDNO ROZŠLEHANÉ VEJCE S BANÁNEM (V POMĚRU JEDNA KU JEDNÉ). TO SE SPOJÍ, OPEČE NA PÁNVI ČI LÍVANEČNÍKU POTŘENÉM IDEÁLNĚ BIO MÁSLEM GHÍ. NIC VÍC. GENIÁLNĚ JEDNODUCHÉ. PŘÍJEMNĚ SLADKÉ, KŘUPAVÉ, LAHODNÉ A SUPER RYCHLÉ. TESTOVÁNO I NA DĚTECH. 

zdravý jídelníček
SALÁTY NA VŠECHNY MOŽNÉ ZPŮSOBY. TADY TŘEBA SALÁT S ČERVENOU ŘEPOU A KOZÍM SÝREM). TO JE TEĎ MOJE ČASTÁ SVAČINA - DOPOLEDNE I ODPOLEDNE. S OŘECHY, RŮZNÝMI SÝRY, NEBO TŘEBA S MASEM ČI RYBOU. ZÁKLADEM JE DOBRÝ OLEJ. JÁ JE STŘÍDÁM PODLE CHUTI - BAZALKOVÝ, OLIVOVÝ, RŮZNÉ OŘECHOVÉ...

OBMĚNA TRADIČNÍ KRUPICOVÉ KAŠE - "KRUPICOVÁ" KAŠE S Z OŘECHOVÉ MOUKY


Recept je z úžasného webu paleosnadno.cz

Tohle bylo velké překvapení. Dělala jsem si jí k snídani a připravovala jsem jen jednu porci pro sebe. V tom se ale ukázal velký problém. Děti mi ji totiž všechnu snědly a já (už dost vyhladovělá) musela dělat další dávku:-) Moji kluci rádi ochutnávají nové věci, tomuhle jsem ale úplně nevěřila. Myslela jsem si, že krupicová kaše je pro ně prostě nedotknutelná instituce. Není. A to je dobře... Vyzkoušejte ji!

Čas přípravy: 5 minut     
Čas pečení: 5 minut

Postup: 


  • Ořechy (v původním receptu jsou kešu, já ale použila i mandle a bylo to moc dobré) rozmixuju dohladka s kokosovým mlékem. Nechám si opravdu záležet, protože v kaši nechci žádné hrudky. 
  • Jakmile je směs krásně hladká, naliju ji na malou pánvičku a za stálého míchání ji na střední teplotu přivedu k varu. Směs musí vyloženě bublat. Jakmile totiž projde varem, kaše krásně zhoustne. A o něco víc ještě zhoustne až částečně vychladne během podávání. Zamíchám do ní trochu mleté skořice a můžu podávat. 
  • Hotovou "krupicovou" kaši posypu kvalitním kakaem a pokapu máslem. 


zdravý jídelníček



zdravý jídelníček
ŠLEHANÝ TVAROH S TROCHOU TUČNÉ SMETANY A S VLAŠSKÝMI OŘECHY. DĚTEM JSEM OŘECHY NAMLELA. 

DEZERT NA VÍKEND - BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK


Recept je z nádherného a nápaditého food blogu "Manželé v kuchyni"

Čas přípravy: 10 minut     
Čas pečení: 55 minut

Ingredience: 
4 středně velké zralé banány
3 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
2-3 lžíce medu
60ml kokosového oleje
300g mletých mandlí
1 lžička kypřícího prášku
1 lžička skořice

Postup: 

  • Troubu si  zapněte na 170°C, aby byla dostatečně rozehřátá a připravená na pečení.
  • Pro tento recept je potřeba, aby banány, byly opravdu dost vyzrálé. V misce je nejdříve vidličkou dobře rozmačkejte.
  • Mandle si rozmixujte ve stolním mixéru pěkně na jemno. V tomto receptu nám nahradí mouku.
  • V míse spojte banán, rozsekané mandle a všechny  ostatní ingredience a společně dobře promíchejte.
  • Pokud se rozhodnete přidat borůvky, tak právě teď je ten správný čas. S nimi je chlebíček ještě o něco lepší. Můžete však použít třeba i mix lesního ovoce.
  • Dejte do formy na chleba vyloženým pečícím papírem a nechte péct při 170°C alespoň 55 minut.


zdravý jídelníček
BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK CHUTNAL CELÉ NAŠÍ RODINĚ. UPEKLA JSEM HO OD TÉ DOBY JEŠTĚ DVA KRÁT. JEDNOU NA RODINNOU OSLAVU NAROZENIN A PODRUHÉ PRO NÁVŠTĚVU, KTERÁ NEMŮŽE DEZERTY Z KRAVSKÉHO MLÉKA A S LEPKEM. POKAŽDÉ HO PEČU V KLASICKÉ KULATÉ DORTOVÉ FORMĚ. NĚJAK SE MI TO LÍBÍ VÍC NEŽ V TRADIČNÍM "SRNČÍM" HŘBETU. VYPADÁ TO PAK SPÍŠ JAKO KOLÁČ.


KE SVAČINĚ S SEBOU NEBO JAKO VEČEŘE - LOSOSOVÉ MUFFINY SE ŠPENÁTEM


Čas přípravy: 10 minut        
Čas pečení: 20 minut

Postup: 
Lehce podusím špenát s cibulí a česnekem. Opeču steak z lososa a nakrájím ho na menší kousky. Přidám sůl, pepř nebo i chilli. Vše rozmíchám s vejcem (počet vajec dle množství ryby) a naplním hmotou formy na muffiny. Peču v předehřáté troubě na 160 až 170 stupňů, asi 20 minut. 

zdravý jídelníček
ABSOLUTNĚ LUXUSNÍ SVAČINA V PODOBĚ LOSOSOVÝCH MUFFINŮ. 

OSVĚŽUJÍCÍ NÁPOJ KE SVAČINĚ - OKURKOVÉ LASSI 


Lassi je tradiční indický nápoj připravený z bílého jogurtu. Skvěle osvěží a navíc upraví trávení. Recept je z inspirativního blogu: www.snedeno.cz

Čas přípravy: 10 minut 

Ingredience: 
400 ml bílý jogurt 
1 ks salátové okurky
sůl
mletý pepř
římský kmín 

Postup: 

Jednu celou okurku omyju, oloupu, podélně rozčtvrtím a seříznu semínka. Ty do nápoje nepoužiju. Zbytek nakrájím na kousky a hodím do mixéru i s kořením (pro děti jsem koření vynechala). Přidám jogurt a půl litru vlažné vody. Mixér zapnu na nejvyšší otáčky a lassi rozmixuju dohladka.


zdravý jídelníček
OKURKOVÉ LASSI 




Zkusili jste některé z uvedených jídel? A chutnalo vám? Dejte mi určitě vědět vaše zkušenosti a další tipy na recepty v podobném duchu. DÍKY!

P.S.: Plánuju další recepty, víc už se mi jich sem nevešlo...Těšte se proto na příště:-)

Krásný barevný říjen!


4 komentáře:

  1. Ahoj Veroniko, jak hodnotíš těch šest týdnů? A jakého máš vlastně kuchyňského robota? Zvažuju, že bych si nějakého taky pořídila. Váš šlehačkovač Kayser se osvědčil. :-) Míša MJ

    OdpovědětVymazat
  2. Ano vyzkoušela jsem a chutnalo moc :) nově jsme si koupili domů jogurtovač Bravo, tak jsem zvědavá, jak budou jogurty dětem chutnat.

    OdpovědětVymazat
  3. Casino.com Review | 2021 Bonus Codes | MGMCD.COM
    Casino.com 광주광역 출장마사지 Review · Pros · Cons 김천 출장샵 · Players' 당진 출장마사지 Ratings & Slots · Games · Pros · Cons 태백 출장샵 · FAQ · Security · Players' Ratings and Slots · Games · Software · Payments · 양주 출장안마 Support

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní8.1.23

    Dobrý den, nevíte prosím, zda Markéta z Bruselu stále nabízí poradenství? Váš článek mě zaujal :) Díky za info. Martina

    OdpovědětVymazat

Díky za váš komentář