TIPY PRO ÚTULNÝ DOMOV V HYGGE STYLU A SLEVY NA KNÍŽKY O SKANDINÁVSKÉ POHODĚ


26/2/2018     Venku mrzne, sluníčko se ukáže jen občas, se sněhem je to letos docela nic moc a rýmičky na každém rohu. Jak by řekli Dánové (a za jedno by s nimi jistě byl celý zbytek Skandinávie), je právě teď ten nejlepší čas udělat si hygge. Neboli pohodu, doma útulno, něco dobrého si uvařit, vypít, pozvat kamarády nebo si prostě zalézt s knížkou, kouskem koláče a čajem po deku a užívat si. 

V poslední době si s trochou nadsázky říkám, že kdyby se celý svět nezbláznil do návodů na tohle "skandinávské štěstí " a vydavatelství o tom nechrlila takové úctyhodné množství knížek a příruček, musela bych asi něco v podobném duchu sepsat právě já;-)) No nesmějte se!

Já jsem totiž opravdová přebornice v hygge


Opravdová mistryně v dělání pohodičky, zapalování svíček, aranžování kytek do všech místností  (ano, jednu jsem instalovala i na toaletu), v přípravě kávy, dělání šlehačky na horkou čokoládu, ve čtení knížek pod dekou, v přípravě rodinných večeří (nazývám tak i chleba s pomazánkou a rajčetem, buďte v klidu) a v užívání si party přátel nebo členů rodiny, kteří se u nás jen tak stavili na kafe, pokec nebo manželovu whisky/whiskey... Moje skandinávské geny se hold asi nezapřou.



Myslím, že ti z vás, kdo až do této chvíle o hygge neslyšeli nebo si nebyli tak úplně jistí, co to vlastně znamená, už asi tuší. A jestli i přesto všechno stále pořád trochu tápete nebo kroutíte hlavou (v horším případě si mumláte něco jako "o čem to zas ta bláznivá Veronika píše"), bez dlouhých teorií vás zkusím zasvětit do několika tipů, jak si takovou útulnou atmosféru a pohodu a la Skandinávie vytvořit relativně jednoduše i u vás doma.

Téma je to ale samozřejmě neuvěřitelně obsáhlé, sofistikované, fascinující, inspirativní a návykové.

Takže pro další zájemce (kterým moje varianta svíček, dek a horkých čokolád nestačí) mám ještě po ruce celou řadu opravdu nádherných knížek. TAK DOČTĚTE MŮJ ČLÁNEK AŽ DO KONCE, A MŮŽETE DOKONCE JEDNU Z TĚCH KRÁSNÝCH KNÍŽEK VYHRÁT V JEDNODUCHÉ SOUTĚŽI! 


Tyhle knížky vás potěší, inspirují, nabijí, uklidní a ukážou, že takovouhle pohodu můžete mít doma a ve svém životě i vy. Že můžete mít i při nedostatku sluníčka a tepla skvělou náladu, čímž snadněji odoláte nejedné viróze a nemoci. A že proto nemusíte utratit desetitisíce na zimní dovolenou v tropech. Naopak.


Je to jen ve vaší hlavně. Ve vašem přístupu k věci. No a v té horké čokoládě s pravou šlehačkou. Samozřejmě;-) 

MOJE HYGGE TIPY PRO ÚTULNÝ DOMOV 


ZAPALTE SVÍČKY - Aneb svíček není nikdy dost. Věřte mi, Skandinávci vědí, o čem mluví (ne nadarmo jsou největšími spotřebiteli svíček na světě!). Pokud vám ale můžu poradit, držte se spíš těch neparfémovaných (jen velmi málo z nich obsahuje skutečně bezpečné a přírodní vůně) a čistě bílých. Nebude vás bolet hlava a neutrálně bílá svíčka bude ladit všude. A informace pro neromantiky: výzkumy potvrdily, že světlo svíček a ohně vyzařuje přesně tu správnou intenzitu svitu, která je lidským očím příjemná a dokáže neuvěřitelně uvolnit a zrelaxovat.



VYBAVTE SE PŘÍJEMNÝMI TEXTILIEMI - Zkuste ovčí rouna, kožešiny, kašmírový svetr, koberečky z přírodních vláken a vlněnou přikrývku. Polyesterové deky tak dobře nefungují, věřte mi. Přírodní materiály v interiéru jsou obecně strašně příjemné, uklidňují a uzdravují. Psala jsem o tom dokonce před časem na svém blogu v souvislosti s dětským pokojem, kde bychom umělé materiály měli skutečně minimalizovat.

VLNĚNÝ KOBEREC. ÚŽASNĚ JEMNÁ DEKA Z VLNY LAMY. DŘEVĚNÉ STOLKY. SKLO. BÍLÉ BAVLNĚNÉ ZÁVĚSY PROPOUŠTĚJÍCÍ CO NEJVÍCE SVĚTLA.  


ROZSVIŤTE VŠECHNO, CO JEN JDE - Nesviťte jednou hlavní žárovkou na stropě místnosti, ale spíš zkuste rozsvítit různá zákoutí a místa. Spořivé žárovky jsou samozřejmě "must have".

NAŠE LAMPY - NELAMPY V OBÝVÁKU. OSVĚTLENÍ JE PŘESNĚ TEN TYP VĚCI, KTERÁ SLOUŽÍ A MŮŽE BÝT ZÁROVEŇ I NÁDHERNÁ. NEBOJTE SE INVESTOVAT. 

ZBAVTE SE VĚCÍ - Všechny tyhle svíčičky a koberečky vám asi nebudou příliš fungovat v už tak přeplněném bytu. Chce to se těch krámů prostě zbavit. Ve vašem interiéru pak skutečně vyniknou ty krásné artefakty, které jste si přivezli z cest, nebo třeba ta krásná obyčejná skleněná mísa na ovoce. Japonka Marie Kondo, autorka bestselleru Zázračný úklid, je trochu "cáklá, co si budeme nalhávat. Myslím, že ale skutečně uhodila hřebíček na hlavičku a pomohla mi pochopit, kde je vlastně zakopán pes. Věřili byste, že u nás doma nemáme žádné vestavěné skříně ani místnost alias "pracovnu", kde bychom hromadili krámy? Máme jen skutečně to, co skutečně používáme (no dobře, všechny ty kabelky z mých "večírkových let", které už nikdy nevynesu na ulici, se nepočítají, jo?!). A sezónní věci ve skříních vždy na jaře a na podzim obměňuju. Abych neztratila přehled. A všechno, co nenosíme a nepotřebujeme, tak jde hned pryč. Většinou k dalšímu majiteli, kterému by se mohly hodit.

Minimalizmus je úžasný nejen pro náš byt, ale i pro naši planetu. To, co se nevyrobí, se nemusí ani recyklovat. To dá rozum. 

NA KUCHYŇSKÉ LINCE TOHO NEMÁME MOC. NEMUSÍ BÝT SAMOZŘEJMĚ NUTNĚ VŠECHNO BÍLÉ. PRO NĚKOHO JE TO AŽ MOC STERILNÍ. JE ALE FAKT, ŽE SVĚTLEJŠÍ TÓNY MÍSTNOSTI VÍCE ZPŘEHLEDNÍ  A ODRÁŽEJÍ SVĚTLO. VÍC DENNÍHO SVĚTLA PROSÍM! 


UKLÍZEJTE PRŮBĚŽNĚ - Tak fajn. Když už jsme u toho pořádku, ještě jedna poznámka. Za ty roky a se třemi dětmi se mi osvědčila jen jedna věc: nedělat takové ty několikahodinové úklidy (které nám pohltí část tolik drahocenného víkendu) ale udržovat pořádek průběžně. Vypijete kafe? Šup s hrnkem do myčky nebo pod kohoutek. Dohrály si děti s legem? Ať ho zase pěkně naskládají do krabice. Běhat s rohlíkem po bytě? To u nás moc nefrčí. A myslím, že dětem tím rozhodně dětství nekazíme. Naopak. Máme i díky těmto drobnostem na ně víc času a nejsme tak vyčerpaní z neustálého nepořádku kvůli kterému na ně nemáme důvod křičet. A ještě jedna úklidová vychytávka trojnásobné matky: skoro každý den udělám něco menšího, co nezabere moc času a nemusí to pak být součástí většího úklidu. Jeden den třeba převléknu dětské postýlky. A další den ty naše. Jiný den zas udělám pořádek a přehled v lednici. Jindy přeleštím nejzapatlanější okno (jen jedno!). Druhý den zrcadlo. Prostě každý den cca 15 minut jedna věc, víc ne. Náš byt se tudíž stal prakticky bezúdržbový. Je ale jasné, že jednou za čas je třeba vyluxovat, otřít prach atd. Na to ale máme posilu v podobě skvělé a energické studentky, která si ráda přivydělá a která je za 1,5h hotová. Takže dá si někdo kafe?

Ale teď zpět k podstatnější věcem. Kde jsme to přestali? Jo, horká čokoláda se šlehačkou....

MOJE OBLÍBENÉ MÍSTO NA PITÍ KAFE PŘES ZIMU JE V KUCHYNI U VCHODU NA TERASU. JE TAM HODNĚ SVĚTLA A JÁ MÁM PŘEHLED O VŠEM, CO SE DĚJE U NAŠEHO PTAČÍHO KRMÍTKA;-) 

OBLÍBENÝ TEPLÝ NÁPOJ A KNÍŽKA - Samozřejmě že zrelaxovat se můžete i s vodou s citrónem. S hrnkem kafe, čokolády, voňavého čaje a nebo s něčím ostřejším je ale svět hned pohodovější, nemyslíte? A zmínila jsem už tu horkou čokoládu?.... dělám si srandu;-)

JE DŮLEŽITÉ UMĚT SI UŽÍT I KAŽDODENNÍ PLÁNOVÁNÍ A PRÁCI. MIMOCHODEM, NEOBEJDU SE BEZ PAPÍROVÉHO DIÁŘE, DO KTERÉHO SI PÍŠU (A DOKONCE I MALUJU) VŠECHNO, CO POTŘEBUJU ZAZNAMENAT PRO HLADKÝ PRŮBĚH NAŠÍ DOMÁCNOSTI. A LETOS JSEM OBJEVILA FAKT VYTŮNĚNEJ.  JMENUJE SE DOLLER, JE OD ČESKÉ FIRMY A ZAČÍT S NÍM MŮŽETE KDYKOLI BĚHEM ROKU. JE ÚŽASNEJ.  
ABSOLUTNÍ ZTĚLESNĚNÍ MÉHO "HYGGE" NA NAŠÍ ZAHRADO-TERASE. PO OBĚDĚ. MALÝ DAVÍDEK SPÍ. KLUCI JSOU VE ŠKOLCE...


DONESTE SI PŘÍRODU DOMŮ - Shodneme se, že voňavý vánoční stromeček je prostě TOP. Tak proč si trochu toho lesa netahat domů po celý rok? Vůně, dotyk i pohled na přírodniny podle vědců (i psychiatrů) uklidňují, skvěle to ladí s jakýmkoli designem vašeho bytu (kromě nepořádku teda) a je to většinou ZADARMO. A navíc vás to donutí jít ven, a to nemyslím do toho baru ve vedlejší ulici. Naaranžujte si do různých váziček a skleniček (ideálně blízko sebe, to je esteticky daleko zajímavější než jednotlivě po bytě) větvičky a kytičky, na kuchyňský stůl klidně vystavte kamínky, šišky, kusy dřeva nebo třeba mech a lišejník. My ho teď máme taky na stole a vypadá úžasně. Odborníci dnes dokonce už mluví o tzv. KOUPÁNÍ V LESE - tedy intenzivnímu prožitku z lesa při procházce, který má silné terapeutické účinky! Takže chtěli jste vědět, proč jsem i po skoro 6 letech na rodičovské dovolené se 3 dětmi tak v pohodě? Právě jste se dozvěděli odpověď;-)

NA NAŠEM JÍDELNÍM STOLE NAJDETE LEDACOS:-))) A STÁLE SE TO MĚNÍ... 


CHOĎTE VEN - Řeknu vám tajemství: víte, co mám vlastně na lyžování nejraději? Ten moment, kdy dolyžujeme a zalezeme někam do tepla. Objednáme si něco na zahřátí, povídáme si a vstřebáváme dojmy (případně masírujeme svaly). Máte to taky tak? Fajn. A nezaložíme nějaký klub "Lyžujeme kvůli tomu bombardinu potom"? Blbý, co! Tak nic, jedeme dál.

"KOUPÁNÍ V LESE" JE NAŠE OBLÍBENÁ ČINNOST. I KDYŽ JE ZMRZLÝ AŽ NA KOST. TAKY JSTE SI VŠIMLI, JAK JSOU DĚTI V LESE VYKLIDNĚNÉ? 

PIKNIKY V PŘÍRODĚ, AŤ JE TEPLO NEBO ZIMA, JSOU NAŠE OBLÍBENÁ ZIMNÍ ČINNOST. 

JEDNODUCHOST - Víte, co je skutečným klíčem k pohodě doma? Držet věci a chod domácnosti na uzdě. Nemusíme mít vždycky všechno "home made", nemusíme chodit dva krát týdně do fitka (raději pravidelně hodně choďte na čerstvý vzduch nebo vystupte o stanici dřív). S dětmi taky nemusíte obrážet deset kroužků týdně. Spousta z nás se stará o rodinu a ještě k tomu pracuje. Já sice zatím pracuju z domova, ale i tak je to někdy pořádná výzva... Představte si, že je deset večer a vy nemáte složené prádlo, napsaný report pro šéfa/šéfku a nestihli jste v kuchyni něco, co jste si prostě dnes naplánovali (džem z ovoce, které už je třeba zpracovat, nebo upéct muffiny na  zítřejší dětskou školní oslavu). Vždycky se něco najde, že?! Ale vy si prostě srovnáte priority a půjdete si LEHNOUT. Nebo si číst, třeba s hrnkem čaje nebo horkou čokoládou (ano, teď už jsem skutečně trapná) anebo půjdete prostě spát. Odpočívat. Dát si skleničku a pokec a... s manželem/manželkou. Je prostě důležité snažit se život NEKOMPLIKOVAT. Takhle to totiž dělám úspěšně už mnoho let já a dosahuju s tím neuvěřitelné výsledky;-)))) Jo a zmínila jsem, že naše děti chodí samy spát po 19:00?! Nekomplikuju si prostě život.

  


NEDOKONALOST A DESIGN VE STYLU "ZAS TAK MOC MI NA TOM NEZÁLEŽÍ" - Není nic divnějšího, než když vejdete do bytu, kde je všechno vyladěné, dokonale rovné, umělohmotné a značkové. Dopřejte si ledabyle oprýskanou barvu na oknech (teď mluvím z vlastní zkušenosti), obyčejné ale neokoukané kousky z IKEA za pár korun,  starou a místu už pěkně poškrábanou dřevěnou podlahu (taky vlastní zkušenost), hrnky po babičce, z nichž dva už nemají ucho, a lampu ve čtecím koutku, kterou jste našli u popelnic a "nemohli jste ji tam nechat". Je skvělé kombinovat, obklopit se příběhy a nedělat si hlavu z nedokonalostí. A ušetřené peníze vrazit do něčeho smysluplnějšího, no ne?!

DOKONALÉ? ALE KDE ŽE! VIDÍTE TU VELKOU PRASKLINU V LAKU NA BÍLÝCH DVEŘÍCH, KTERÁ VEDE PO CELÉ JEJICH VÝŠCE? TY DVEŘE JSOU ALE STARÉ DESÍTKY LET. TAK KDO BY SE S TÍM TRÁPIL, ŽE JO?! 

LÁZNĚ, NIKOLI KOUPELNA, PŘÁTELÉ - Když se řekne relax a pohoda, většinou se mi vybaví horká vana a klid (ano, když jsou děti s manželem, zamknu si prostě dveře a riskuju raději, že se utopím a nikdo se ke mně nedostane, než abych byla rušena). Tuhle místnost je proto dobré vybavit nikoli prakticky, nýbrž esteticky;-))) Takže si připište na seznam: svíčky, nový měkký ručník, koupelová sůl nebo olej, zelená květina v květináči, která miluje vlhko, a krásný dávkovač na kvalitní mýdlo...

ZARUČENÍ "SPOUŠTĚČI" ŠTĚSTÍ - Zjistila jsem, že drahá dovolená v přeplněném přímořském resortu jednou ročně, nakupování věcí a utrácení všeho druhu obecně mě šťastnou rozhodně nedělají. To, co nás všechny ale zaručeně udělá šťastnými, je následující:


  • Pravidelný pobyt na čerstvém vzduch, a to za jakéhokoli počasí. Ideálně v obyčejném lese. Silné terapeutické účinky zaručeny.
  • Časté setkávání s přáteli doma -  je dokázáno, že to, co přispívá velkou měrou k našemu pocitu štěstí, jsou především vztahy s blízkými lidmi. Nikoli peníze. Nikoli dovolená. Nikoli práce. Každý může na improvizovanou party v půlce pracovního týdne přispět občerstvením či pitím, a vám tak odpadne nutnost cokoli příliš připravovat a plánovat. Navíc to návštěvu udělá šťastnější, protože má radost, že se na setkání také podílela. Vy jste ale mazaní;-)
  • Společné večeře s rodinou každý den - nejde o to, co k večeři podáváte, ale jak to podáváte. Zapalte svíčku, rozdejte ubrousky, povídejte si a na stůl dejte klidně "co dům dal". Není třeba mít vše dokonalé, teplé a chuťově sofistikované. Spousta lidí se mě stále ptá: "A ty na to máš jako každý den čas?" Nemám, ale prostě si ho udělám. Je to o prioritách.
  • Angažujte se v komunitě v místě vašeho bydliště - poznejte své sousedy. Setkávejte se. Půjčujte si knihy. Pomáhejte si. Hlídejte si děti. Založte záhonek. Grilujte. I v hlavním městě to jde.
  • Zapojte se do charitativní činnosti - neposílejte jen někam peníze. Darujte spíš příležitostně svůj čas a zájem. Setkáte se se zajímavými lidmi a uvědomíte si vděčnost za všechno, co máte.
  • Buďte odpovědní vůči ostatním i vůči životnímu prostředí - neplýtvejte, buďte EKO  a přemýšlejte, jak vaše jednání může ovlivnit druhé i životní prostředí. A nekupujte zbytečnosti. Jestliže jste si včera koupili hrající vyhřívaný pelíšek pro svého psího miláčka a (další) kabelku tentokrát v červeném provedení, máte už pravděpodobně všechno. Je tedy načase začít něco dávat druhým;-)


A TO JE TEPRVE TO PRAVÉ HYGGE!;-) 

Jestli vás zaujalo to, jak hledají štěstí šťastní Skandinávci (skutečně ve všech průzkumech vedou co se pocitu štěstí týče), můžete se začíst a udělat si tu pravou pohodu s těmito úchvatnými knížkami. Všechny jsem je poctivě kvůli vám nastudovala (takže se ze mě asi stala největší žijící odbornice na hygge v Podkrkonoší;-) a můžu jen doporučit! A jestli si je objednáte přes internetové knihkupectví www.knihkupec.com a do pole pro slevový kód zadáte heslo CESTA, budete mít dokonce při nákupu jako čtenáři mého blogu SLEVU! 


SOUTĚŽ O VÁMI VYBRANOU KNÍŽKU Z NA BLOGU UKONČENA! Děkuju všem za váš velký zájem. 








HYGGE - Fenomén útulna 

Krásné fotky a spousta praktických tipů, jak si doma udělat skandinávskou pohodu hned teď. Autorka je navíc neuvěřitelně vtipná. Do objednávky na wwwknihkupec.com zadejte kód CESTA a kupte si knihu se slevou.







HYGGE - Cesta ke štěstí 

Úžasný návod jak malé věci dokážou velké věci. Recepty, nápady, příběhy. Do objednávky na wwwknihkupec.com zadejte kód CESTA a kupte si knihu se slevou.  







HYGGE - Prostě šťastný způsob života 

Všechno co jste potřebovali vědět o hygge z pera ředitele Institutu štěstí v Kodani (ano, opravdu něco takového existuje!). Do objednávky na wwwknihkupec.com zadejte kód CESTA a kupte si knihu se slevou.










HYGGE - Tajemství spokojeného života 

Trošku filozofičtěji pojatý recept na šťastný a pohodový život. Kdo má rád rozebrání termínů na prvočástí a dozvědět se úplně všechno, tahle kniha je přesně pro něj. Do objednávky na wwwknihkupec.com zadejte kód CESTA a kupte si knihu se slevou.  








HYGGE A FIKA - skandinávské pečení pro chvíle pohody

Vidíte tu obálku? Pak asi nemusím nic dodávat. Vymažte formu na dort a těšte se;-) Do objednávky na wwwknihkupec.com zadejte kód CESTA a kupte si knihu se slevou.






LYKKE (dánsky "štěstí") - Tajemství nejšťastnějších lidí na světě 

Nádherná kniha plná příběhů lidí z celého světa, kteří se rozhodli zdánlivými maličkostmi změnit svůj život a být šťastnější. Autor knížky, ředitel Institutu štěstí v Kodani, vám vědecky dokáže, co nás lidi udělá doopravdy šťastné a co ne. A někdy to není úplně tak, jak byste čekali.... Do objednávky na wwwknihkupec.com zadejte kód CESTA a kupte si knihu se slevou.





LAGOM - Tajemství spokojeného života

Švédská verze hygge, která také znamená pohodu, naplněný život a štěstí. Po přečtení téhle knihy už budete dokonale vědět, jak si i v nabytém pracovním dni udělat pauzu a jak si ji vychutnat. Nechcete třeba v práci zavést "povinné" přestávky na kafe a kousek koláče? Švédové s tím dosahují velkých výsledků ;-) Do objednávky na wwwknihkupec.com zadejte kód CESTA a kupte si knihu se slevou.
slevou.






ŽIVOT VE STYLU LAGOM 

No není ta kniha nádherná už jenom podle obálky? Tahle se mi líbila strašně moc, takže ji doporučuju i vám. Spoustu inspirativních maličkostí už jsme u nás doma taky zavedli. Do objednávky na wwwknihkupec.com zadejte kód CESTA a kupte si knihu se slevou.






IKIGAI - ŠŤASTNÝ A DLOUHÝ ŽIVOT 

V Japonsku se lidé dožívají nejdelšího věku a prožívají aktivní stáří. Jak je to možné? Po přečtení téhle příjemné knížky už to budete vědět taky. Takže kdo chce jezdit na kole do 102 let ruku na horu! Do objednávky na wwwknihkupec.com zadejte kód CESTA a kupte si knihu se slevou. 









Tak si vezměte knížku a hrnek horké č.....čaje do ruky a užijte si zimu v pohodovém stylu hygge! A pokud máte chvilku, napište nám všem prosím do komentářů, jaké jsou vaše tipy na pohodu a přežití dlouhé a zamračené zimy! Děkuju! 









Tento příspěvek vznikl ve spolupráci s internetovým knihkupectvím www.knihkupec.com. Všechny názory a recenze jsou moje vlastní. 





2 komentáře:

  1. Tohle je přesně ten pravý článek do nynějších mrazů! I když sluníčko je pocitově mírní (zejména když nejsem venku... :-) Já zatím neměla, jakožto sice pracující, ale přece jen máma na mateřský, bydlící u lesa, daleko od všech prodejen a krámků, příležitost vidět některou z těch většinou profláknutých knížek na vlastní oči, ale docela jste mě nalákala! Trend hygge (jak se to správně čte? ;) jsem samozřejmě zaznamenala už předtím, než jsem se z hlavního města přesunula na mateřskou zpátky do rodného kraje, ale jako většinu věcí, na které narážím díky reklamám na každém rohu, jsem ho zdárně ingorovala. Možná teď ale dozrál čas na to, abych to napravila :-) Pro mě jsou v zimních dnech samozřejmostí procházky do lesa s kočárkem, i teď v těch mrazech, oheň v krbovkách (je fakt, že díky tomu topení dřevem máme doma neustále prach, na druhou stranu, nejsem jeho otrok a neleštím příbytek každou půlhodinu, jakkoliv by to asi potřeboval... :) a pak taky společné kafe (ač ho nepiju...) po manželově příchodu z práce, a pořádek kolem (v tom smyslu, že nemáme dům přeplněný věcmi - jakmile se někde něco začne hromadit, hodně nám to vadí, naštěstí oběma :) Ráda čtu, strašně ráda bych víc cvičila, ale zatím toho nejsem schopná, protože když si můžu večer vybrat, je zkrátka prioritou spánek... ten ovlivňuje kvalitu mých dní neskutečně :-) Ještě se chci zeptat, jak Vám jde běhání přes zimu. Moc díky za skvělý článek, těším se už teď na ten příští!

    OdpovědětVymazat
  2. Niki, to je krásné! Díky moc za reakci. Máte to tedy vymyšlené parádně. A MOC závidím (v pozitivním slova smyslu) tu blízkost lesa u vašeho domu. My si musíme trochu popojít, nejlépe však popojet... A kamna!!! Tak to je paráda. My jsme v krb v rámci rekonstrukce nějak neřešili a teď trochu litujem. Ale třeba se do toho ještě dáme a znova to tady celé rozkloveme;-)) Jinak co se čtení "hygge" týče, tak jsem našla různé varianty. Jedna z nich třeba najdete tady: https://www.youtube.com/watch?v=HByuyFfuMT4 . Dánsky jsem se učila jenom chvíli a ke slovu hygge jsem se tehdy nedopracovala:-))) A k běhání: my teď přes zimu nasadili běžky a sjezdovky (a to dost intenzivě), takže běhání jako takové je zatím u ledu (doslova;-). Ale na jaře už se zase těším... Jinak spánek je absolutní TOP! Jen spěte. Já teď chodím spát kolem desáté hodiny a to už spím celou noc a k dětem nevstávám a stejně jsem stále nějaká "nedospalá". Asi hold zima. Navíc u vás i ta péče o prcka! To tělo dostane zabrat. Ale nebojte, nebude to trvat věčně a na to je třeba myslet:-)) Jinak ty "hygge" knížky jsou fakt hrozně milé. Neříkají vlastně nic nového, ale sepsané a pojaté je to moc hezky. Já nikdy tyhle věci nečetla, ale tohle pojetí mě docela vzalo za srdce. Ale ke Skandinávii mě to tíhlo vždycky, takže asi nejsem úplně nestranná. A můj tip pro vás možná bude to "Lagom", jestli můžu doporučit...Mějte se krásně a krásný zbytek zimy prožitý v pohodě a v rámci možností s malým mimčem i v klidu;-)

    OdpovědětVymazat

Díky za váš komentář