ŽIVOT NA ZÁMKU, MODRÁ KREV, RODINNÁ TENISOVÁ UTKÁNÍ A NEJKRÁSNĚJŠÍ AUTO NA SVĚTĚ


28/6/2018     Jestli je v naší rodině někdo, kdo dokázal skoro nemožné, pak je to bezpochyby moje sestřenice Soňa Klímová - Janečková. Vykřesat ze zdevastovaného kdysi šlechtického sídla to, co vidím před sebou dneska, to chtělo nejen pevné nervy, ale taky neutuchající víru v to, že děláte něco, co vás dalece přesahuje.

Řeč je o zámku Kvasiny, současném sídle té části mojí rodiny, jejichž historie je více než zajímavá. Znáte třeba motorku a auto Jawa? Že samozřejmě?! No tak právě tyhle legendární stroje zkonstruovali a úspěšně vyráběli v Kvasinách (v automobilce kousek od zámku) příbuzní Soni už za první republiky. Ale všechno pěkně od začátku. Ráda bych vás totiž nalákala třeba právě na návštěvu do kraje, konkrétně do KVASIN ležících 6 km severozápadně od Rychnova nad Kněžnou, kde mám své pevné kořeny (a několik desítek příbuzných k tomu;-).











TROCHA HISTORIE 

Historie sídla začíná v době renesance, kdy zde stála pozdně renesanční tvrz. Ta byla postupně přestavěna na zámek. Zámek v průběhu času vystřídal několik majitelů a byl postupně přestavován a rozvíjen do své nynější podoby.

A teď už se dostáváme k té JAWĚ;-) Posledním majitelem panství a automobilových závodů v Kvasinách byl totiž syn Františka Janečka (významného českého konstruktéra, vynálezce, průmyslníka a zakladatele firmy JaWa, tedy Janeček-Wanderer) František Karel Janeček. Ten zakoupil panství v roce 1928, přestavěl dům zahradníka napojený na skleníky a doplnil k hlavnímu křídlu zámku výrazný půlkruhový balkón. A rozjel automobilku v Kvasinách. Ano, přesně tam kde se teď vyrábí Škodovka;-)

JAWA. PODLE MĚ DODNES JEDNO Z NEJKRÁSNĚJŠÍCH  A NEJZAJÍMAVĚJŠÍCH AUT. V REÁLU HO ALE BOHUŽEL NENAJDETE V NAŠÍ GARÁŽI, ALE TŘEBA V NÁRODNÍM TECHNICKÉM MUZEU V PRAZE (image: Národní technické muzeum). 
JAWA Z JANEČKOVÝCH ZÁVODŮ (image: www.facebook.com/pg/zamekkvasiny/)


VETERÁNI SE NA KVASINSKÉM ZÁMKU SCHÁZEJÍ KAŽDÝ ROK NA JAŘE. ÚŽASNÁ AKCE. PŘIJEĎTE SE TAKY POKOCHAT (image: www.facebook.com/pg/zamekkvasiny).
Sonin praděda František Janeček měl neuvěřitelně zajímavý život, studoval v Čechách i v zahraničí, mluvil několika jazyky a byl velmi schopný, vzdělaný a úspěšný podnikatel. A právě odtud také vede ona zmiňovaná vazba na evropskou šlechtu. A to si dovolím trochu rozvést, protože je to děsně romantická story, kde nechybí ani trochu toho dramatu;-)

Erb Strick van Linschotenů
MODRÁ KREV 

Od roku 1901 byl František Janeček pověřen dohledem nad výstavbou továrny na dynamoelektrické stroje v nizozemském Maarssenu. Stejně jako většina Nizozemců jezdil do práce na kole. Jednoho dne ho ale právě na tom kole srazilo auto a jeho řidič odvezl potlučeného Janečka do domu svého zaměstnavatele. Osudná limuzína však nepatřila nikomu jinému než starostovi Maarssenu - zámožnému šlechtici. A tak se stalo, že se Janeček touto (ne)šťastnou náhodou seznámil i s jeho dcerou - Johannou Carolinou Strick van Linschoten, kterou si za krátko vzal i za manželku a odvezl si ji do Čech. 


ZNÁRODNĚNÍ A BOLŠEVICKÁ "PÉČE"

Po znárodnění panství byl zámek vykraden a postupně chátral. Na mnoha místech dokonce chyběly části střechy, někde celá okna a do místností pršelo a v zimě padal sníh. Po tehdejších udržovaných prostorách a nádherném zámeckém parku zbyly už jen rodinné fotky...

Jak vidíte, tatínkova rodina neměla po roce ´48 rozhodně na růžích ustláno. Třeba nikdo z tátových sourozenců nemohl studovat na vysoké škole a museli se vyučit různým řemeslům. Pro mého bystrého a matematicky velmi nadaného tatínka, který do první třídy nastoupil už v 5 letech, rodiče zamýšleli dráhu duchovního a měl jít na teologii. Kdyby ale této kariérní dráze dostál, nebyla bych zase asi na světě, že?;-)


NÁDHERNÝ LOVECKÝ SÁL. DNES SE PRÁVĚ V NĚM KONÁ CELÁ ŘADA KULTURNÍCH UDÁLOSTÍ. ZROVNA NEDÁVNO JSME SE ZDE CELÁ RODINA ZÚČASTNILI KONCERTU A MUSÍM ŘÍCT, ŽE SÁL MÁ SKUTEČNĚ ÚŽASNOU AKUSTIKU. 



SE SESTŘENICÍ DOMINIKOU (DCEROU SONI) V DOBOVÉM ZRCADLE.

MARTÍNEK PRCHÁ VEN! VZHLED INTERIÉRU ZÁMKU POCHÁZÍ PŘEDEVŠÍM Z 19. A 20. STOLETÍ V HISTORIZUJÍCÍM STYLU. A ZA ZMÍNKU STOJÍ NAPŘÍKLAD UNIKÁTNÍ ROZSÁHLÁ ŠTUKOVÁ VÝZDOBA V PŘÍZEMÍ HLAVNÍ BUDOVY.




 ORANŽERIE NAVAZUJÍCÍ NA LOVECKÝ SÁL. MÁ DŘEVĚNÉ BOHATĚ VYŘEZÁVANÉ PRŮČELÍ. 


ZÁMEK DNES 

Ačkoli za bolševického režimu zámecký areál dostal co proto, Soně se skutečně podařilo neskutečné. Z ruiny se "vylouply" velmi zajímavé galerijní prostory a koncertní sál a do zámku už rozhodně neprší;-). Hlavní křídlo zámku tak dnes funguje jako výstavní prostor, ve kterém se podařilo obnovit původní parkety ze 17. století. A v již zmiňovaném Loveckém sále se pořádají koncerty. V zámku navíc "jedou" nejrůznější sezónní i celoroční výstavy a akce a svá díla tady vystavuje i spousta známých umělců. Sledujte program výstav a akcí na webu http://www.zamek-kvasiny.cz/ nebo Facebooku https://www.facebook.com/zamekkvasiny/ a nic vám neunikne;-)

NEJBLIŽŠÍ KULTURNÍ AKCE NA KVASINSKÉM ZÁMKU, KTERÉ BY VÁS MOHLY ZAUJMOUT
28.07.2018 - 09.09.2018 - výstava studentů AVU 
15.09.2018 - 28.10.2018 - výstava obrazů Josefa Kejvala - Biblická zastavení
13.10.2018 - Mše posvícenská, 17 hod. v zámecké kapli 
NÁDHERNĚ ZREKONSTRUOVANÁ ZÁMECKÁ KAPLE SV. ANTONÍNA PADUÁNSKÉHO. BYLA VYSVĚCENA NA KONCI 19. STOLETÍ A ZDOBÍ JI ILUZIVNÍ MALBY, VYSOKÝ VYŘEZÁVANÝ DŘEVĚNÝ OLTÁŘ A PŮVODNÍ FUNKČNÍ VARHANY. A KONAJÍ SE TADY I SVATBY A MŠE. (image: www.zamek-kvasiny.cz)


Zdroj: https://www.denik.cz/ostatni_kultura/zdevastovany-zamek-se-promenil-v-uzasnou-galerii-20120612-wdfh.html

Zdroj: https://www.denik.cz/ostatni_kultura/zdevastovany-zamek-se-promenil-v-uzasnou-galerii-20120612-wdfh.htm

TENIS, ZÁMEK A MŮJ TATÍNEK

Můj tatínek, který se narodil ještě v průběhu druhé světové války, miloval tenis. A rád (a s jiskrou v oku) vždy vzpomínal, jak chodili spolu se svými bratry (bylo jich celkem 5 bratrů a 3 sestry!) hrát na kurty v zámeckém parku kvasinského zámku. Bydleli kousek odtud.

TENHLE POHLED SI V ROCE 1955 POSÍLALI TATÍNKOVI BRÁCHOVÉ S POZDRAVEM Z DOMOVA A SE VZPOMÍNKOU NA ZAŠLÉ ČASY, NA ZMĚNU POMĚRŮ A NA TY JEJICH RODINNÉ TENISOVÉ "MATCHE".

DNES JIŽ VYBLEDLÝ POHLED: "MILÝ VÁCLAVE! PŘIJMI POZDRAV Z DOMU. JAK SE DAŘÍ? JESTLI BUDEŠ MOCI, TAK URČITĚ PŘIJEĎ NA POUŤ. SRDEČNĚ SE TĚŠÍ, RODINA CVEJNOVA")
Máte rádi staré černobílé filmy? Tenisové kurty a vlastně i část parku s budovou zámku v pozadí vystupují v podobě, v jaké je pravděpodobně ještě zažil i můj tatínek, ve známé české veselohře na motivy knížky Karla Poláčka "Hostinec u kamenného stolu". Na dobových fotkách níže vidíte, jak hlavní hrdinky míří na hodinu tenisu. Procházejí po cestě od rybníka směrem k hlavní budově zámku. Přesně takhle s raketou asi chodil i tatínek s jeho bratry;-)


TADY NA KURTU SVÝM STARŠÍM BRÁCHŮM BĚHAL PRO MÍČKY I MŮJ TÁTA. A PAK HO MOŽNÁ I NECHALI HRÁT;-) 

Je fakt zajímavé, jak podobné zážitky rodičů, o kterých vám se zanícením vyprávějí, dokáží ovlivnit i náš život, že? Já jsem si jen díky téhle vzpomínce tenis zamilovala. Tatínek mi koupil moji první raketu Babolat a podporoval mě ve hře. A od pěti let už chodí hrát i můj nejstarší syn Martin. A že mu to jde;-) 




KOUZELNÝ ZÁMECKÝ PARK 

Ale zpátky k nádhernému kvasinskému zámku. A k anglickému devítihektarovému parku. Ach...ten je opravdu kouzelný! Doporučuju se v něm projít. Veřejnosti je přístupný čtyřiadvacet hodin denně a rozhodně to není takový ten "sterilní" parčík. Je totiž plný romantických zákoutí s rybníčky, staletých stromů a krásných průhledů na samotný zámek a další stavby v parku. Žije tady navíc celá řada chráněných druhů rostlin a ohrožených živočichů. Louky se tady nechávají nádherně rozkvést, rybáři si sem chodí zalovit. 


(image: www.facebook.com/zamekkvasiny
ZATÍMCO JSEM BĚHEM DOSPĚLÁCKÉHO RODINNÉHO KAFÍČKA V PROSTORÁCH ZÁMKU MYSLELA, ŽE KLUCI SVÝM BĚHÁNÍM BUDOVU SNAD ZBOŘÍ, VENKU SE VŽDYCKY ÚPLNĚ ZKLIDNÍ. JOJO, ŽIVÁ PŘÍRODA JE MOCNÁ;-)  









TENHLE MALÝ RYBNÍČEK JE PRO NĚ JAK "MAGNET". KDYBY MOHLI, URČITĚ TAM SKOČÍ:-)))



Zdroj: https://www.denik.cz/ostatni_kultura/zdevastovany-zamek-se-promenil-v-uzasnou-galerii-20120612-wdfh.html



 







 NEDALEKÝ ZÁMECKÝ PIVOVAR JAKUBŮV NOVÝ DVŮR. DOPORUČUJEME NA JÍDLO A PITÍ.
A NA ZÁVĚR TIP, KDE SI DÁT OBĚD (a už brzy i vlastní pivo)

Kdybyste se na mé milované Rychnovsko přeci jen vypravili, dám vám ještě jeden tip, kde se můžete zastavit na jídlo. A abyste se pořád cítili ještě tak trochu jako na zámku, doporučuju nedaleký zámecký pivovar Jakubův nový dvůr.





JE TADY POHODA, KLID, MAJÍ TU DOBRÉ JÍDLO (A BRZY I VLASTNÍ PIVO). DĚTI SI TADY MŮŽOU PROHLÉDNOUT STARÉ TRAKTORY, KONĚ, POHLADIT KOČKY I ZAHRÁT TRADIČNÍ STOLNÍ HRY. 






Tak se mějte krásně, užívejte letní výlety a když zavítáte na Rychnovsko, nezapomeňte se stavit - víte kde?! 












3 komentáře:

  1. Zajímavé čtení o této historii. Mirekbata

    OdpovědětVymazat
  2. Krásně napsaný článek :-) To my se toto léto asi záměrně nikam nepodíváme, protože máme docela strach, asi víte z čeho. Rozhodli jsme se tak pro to, že si pořídíme k nám na zahradu nový bazén . Určitě se toto léto neochudíme o cachtání :-)

    OdpovědětVymazat

Díky za váš komentář