DO NAŠEHO ŽIVOTA VSTOUPIL ARCHITEKT

OCHUTNÁVKA Z BUDOUCÍ KUCHYNĚ 





















4/11/2015   Řekněme si to otevřeně. Zapojit dnes do rekonstrukce bytu architekta, může u někoho stále ještě vyvolávat pocity jako: "nevědí, co s penězi" nebo že "je to naprosto zbytečná investice navíc", a dokonce že "si asi na něco hrajou."

No a vidíte. My jsme se pro zapojení architektonického studia rozhodli z důvodů přesně opačných. Tedy že: "nemáme peněz nazbyt", "myslíme si, že je to investice na zcela správném místě" a kvůli tomu, že na "rozumíme naprosto všemu spojenému s rekonstrukcí, si hrát rozhodně nechceme."

Dobrý architekt vám totiž (a to my opravdu věřte) finanční prostředky dokáže naopak uspořit, pokud takové zadání dostane. Navíc máte-li vzdělání spíše humanitního zaměření a v oblasti designu jste schopni vnímat pouze "líbí vs. nelíbí" tak jako já, šikovný odborník se vám prostě hodí.

BUĎTE KREATIVNÍ

Každý domov si ale zaslouží něco extra. Víte, takovou tu drobnost, která bude vaše bydlení odlišovat od většiny ostatních. Můžete mít nábytek a základní vybavení klidně z kolekcí cenově dostupných obchodů, s detaily a doplňky si ale vyhrajte a pusťte na ně třeba i nějakou tu korunu navíc. Věřte mi, má to smysl. Vaše bydlení to esteticky posune o úroveň výš a návštěvy si o tom budou ještě dlouho povídat! A pokud máte děti nebo i vy jste ještě neztratili fantazii (což vím, že ne!) - ideální budou ty detaily, které neustrnou v jedné podobě po mnoho let, a jsou navíc i úžasně praktické. 

Můžu vás inspirovat? Tak jdeme na to!




  • NÁTĚRY Z TABULOVÉ A/NEBO MAGNETICKÉ BARVY - odstínů se prodává neuvěřitelně mnoho, takže v žádném případě nemusíte jít jen do klasické školní černé. Natřít povrch můžete prakticky kdekoli a na čemkoli (podívejte se na doporučení výrobcem, krásné odstíny prodává třeba Lepeeto). My si s nimi natřeme kousek stěny v kuchyni (na vzkazy, recepty, nákupní seznamy atd.), v obýváku a samozřejmě v dětském pokoji. Děti, jak porostou, nám tak budou samy dotvářet interiér, ve kterém se určitě nebudeme nudit. A malovat na bílé stěny? To už je pak vůbec nebude bavit;-)
  • KOKEDAMY aneb závěsné japonské květiny - touhle několik set let starou vychytávkou pocházející z Japonska "zabijete" hned dvě mouchy jednou ranou. Získáte totiž jak zajímavou dekoraci, tak zeleň v bytě, na kterou nedosáhnou malé děti, a nehrozí tak ochutnávka hlíny, ani nepořádek široko daleko. Nádherné má například www.zahradananiti.cz.
  • ZAJÍMAVÉ A VARIABILNÍ OSVĚTLENÍ - prosím vás, zapomeňte na ty fádní a tuctové lampy a lampičky. Krásné a originální osvětlení vám (doslova) rozzáří celý pokoj. Nám se zalíbily klasické žárovky z kolekce Jakuba Velínského s názvem"Beton" (s různým druhem svítící spirálky uvnitř), které jsou upevněny na textilních kabelech v odstínech, na které si jen vzpomenete. Jejich obrovskou výhodou je, že stačí udělat jen jeden vývod ze stropu na dlouhé kabely. Ty pak natáhnete po místnosti přesně tam, kam zrovna potřebujete. Můžete proto za čas lehce změnit atmosféru v místnosti nebo jednoduše reflektovat přesunutí jídelního stolu z jednoho konce na druhý, aniž byste museli zase vrtat. Geniální, ne?
  • A PAK JEŠTĚ... - a víte, co? To si už nechám pro sebe. Abychom taky byli trochu originální;-) Přijďte pak na návštěvu! 

foto kolaz
KŘÍDOVÁ TABULE (image: www.brit.co); SVĚTLA "CONCRETE" JAKUB VELÍNSKÝ (image: www.jakubvelinsky.cz), KOKEDAMY (image: www.zahradananiti.cz)



Ale zpět k tomu podstatnému, tedy k člověku, který vám s vytvořením vašeho nového sídla pomůže. Má-li vše klapat podle vašich přestav, je důležité si (alespoň podle mých zatím vypozorovaných zkušeností) pohlídat následující:

  • MUSÍTE SI PROSTĚ "SEDNOUT" - A to jak svým pohledem na věc, tak i lidsky. Vážně! Tím samozřejmě nemyslím, že si ho musíte hned brát:-) Představte si ale, že to bude právě on, kdo vám vytvoří něco tak intimního jako domov. A to přece nemůže udělat jen tak někdo. No ne?
  • REFERENCE, REFERENCE, REFERENCE - Ano, klasika. Ideální jsou doporučení. Ale pozor: jen od těch známých či přátel, kteří jsou co se designu týče "vaše krevní skupina" a kteří mají podobný styl života jako vy. Těžko vám totiž bude vyhovovat doporučení od single kamaráda, který nejčastěji utrácí za značkové hodinky a paření v Las Vegas.
  • PRIORITY - Musíte si ujasnit, jaké jsou v případě nového bydlení vaše priority. My jsme si třeba řekli: bude nás celkem pět na ne zas tak velkém prostoru, přičemž děti budou v převaze. Proto by bydlení mělo být: funkční a praktické, bezúdržbové (haha!), kreativní, nápadité a rozvíjející dětskou fantazii (ano, i s tímto si zatím dokázal v návrzích poradit), bezpečné a celkově friendly pro děti (materiály, rohy, výška umyvadel, vypínačů apod.) a v neposlední řadě ekologické a samozřejmě KRÁSNÉ a ORIGINÁLNÍ.
  • UKAŽTE BARVU - Co nejvíce se snažte popsat, jaký styl vám nejvíce vyhovuje, a čím byste chtěli být obklopeni. Já jsme navíc využila svých stávajících nástěnek na síti Pinterest, kam si virtuálně špendlím vše, co mě esteticky zaujme. Při nasdílení pak už není těžké odhadnout, jaký styl máte rádi.
  • ROZPOČET - A zase jsme u těch peněz, achjo...V tomhle případě je to ale u většiny z nás dost zásadní. Řekněte hned na začátku, v jakých částkách se pohybujete. V našem případě jsme si nemohli moc vyskakovat, takže jsme našeho architekta požádali o to, aby nám rozpočet bedlivě hlídal a upozorňoval nás na všechny finanční důsledky našich občasných "šílených" nápadů.
ARCHITEKTONICKÉ STUDIO SKVADRA (image: skvadra.cz) 
Když to shrnu

VÁŠ IDEÁLNÍ PAN ARCHITEKT by měl být někdo, koho klidně pozvete na kafe a popovídáte si s ním dobře nejen o nejnovějších trendech v bydlení. Někdo, kdo je zhruba ve vašem věku (vaše vize i životní styl dokáže pochopit samozřejmě i zkušený šedesátník, ale nám se osvědčila právě tahle cesta). Navíc jsme šli ještě dál, protože pro nás bylo celkem podstatné, že nám bydlení bude navrhovat někdo, kdo z vlastní zkušenosti chápe potřeby rodiny s dětmi. Ano, je to asi dost diskriminující, ale pokud utratíte za služby někoho zhruba deset procent z celé investice, měl by prostě přirozeně chápat, že pětičlenná rodina bude trávit čas doma jinak než bezdětná dvojice třicátníků. Tečka.

Připravte se tedy na to, že do vašeho života na čas vstoupí nový člověk, se kterým budete trávit hodně času a kterému budete říkat o tom, jak chcete žít. Ano, je to na jednu stranu jen bydlení. Ale je to i váš domov! A kdo by nechtěl být doma rád?!






 



 

2 komentáře:

  1. Veru výborný článek. Vidím, že jste vykročili tou správnou nohou na cestě za "bydlením snů pro vás". Služeb architektů jsme také využili a splnilo to mé očekávání. Zajímavé bylo, že při jednom z prvních sezení nám nabídli 3 varianty svých služeb - a) 2 typy architektonických návrhů elektronicky zaměřené spíš na barevnost, rozmístění nábytku, jednoduše design b) architektonický návrh včetně rozpočtu a vypracovaných cenových nabídek na jednotlivé položky, c) celkový architektonický design tzv. na klíč včetně projektového managementu, kde člověk prakticky jenom schvaluje jednotlivé návrhy a o vše ostatní se postará architektonické studio. Cena za takové služby se pak pohybovala od 10 tis.Kč až po 100 tis.Kč plus (v závislosti od rozsahu). Nám osobně pomohli, i když je samozřejmě důležité vědět CO CHCEME MY a architekti by pak měli tuto vizi/představu zrealizovat ve stanoveném rozpočtu. Vybrali jsme si nakonec variantu B, jelikož mně samotnou bytový design, výběr, objednávání a komunikace s dodavately baví. Držím Vám Veru palce, doufám, že pak uděláš příspěvek PŘED a PO. Kuchyň vypadá báječně a koláž na 1* :-). Well done!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejprve, Zuzi, díky za pochvalu za koláž - to víš, mám jednu super bloger-poradkyni! Jsem ráda, že máš taky pozitivní zkušenost s architektem - to bylo u toho stávajícího pražského bytu? My jsme poptali služby komplet, protože jak rekonstruujeme/bouráme, stavíme a přestavujeme, tak i nově zařizujeme a ladíme. Takže je to výzva. Ale rozhodli jsme se nikam nespěchat a hezky si to užít. Jestli proto budeme bydlet na jaře nebo až skoro na zač. léta, je nám jedno. Ve Vrchlabí zatím budeme v jiném přechodném bytě a pak se tam prostě přesuneme. Kluci se samozřejmě nejvíc těší na tu terasu, už plánují, jak si tam dají v létě stan a budou tam bydlet. Takže přírodě zdar!

      Vymazat

Díky za váš komentář