RECEPT NA PODZIMNÍ JAVOROVÝ DORT PLNÝ VÁPNÍKU A SOUTĚŽ O KUCHAŘKU

Tabulka s obsahem javorového sirupu
JAVOROVÝ SIRUP DOPORUČUJÍ VÝŽIVOVÍ PORADCI ZEJMÉNA PRO DĚTI VE VÝVINU. OBSAHUJE TOTIŽ SPOUSTU VITAMÍNŮ A MINERÁLŮ, JAK NA TABULCE NÁZORNĚ PŘEDVÁDÍ NÁŠ LUKY. 

10/11/2015   Hned na začátek je třeba říct, že javorový sirup leze docela do peněz. Na druhou stranu je ale tak výjimečný svým složením (hlavně máte-li děti), má tak všestranné využití a je prostě taaaak dobrý, že ho někdy (pokud už jste tak neučinili) musíte vyzkoušet! A garantuju vám, že nebudete litovat.

Naše rodina (a rodinný rozpočet) má tu obrovskou výhodu, že v našich řadách je rodinný příslušník žijící v Kanadě, která je dnes největším producentem téhle lahody. Koupě kvalitního javoráče po kanystrech tedy řešit příliš nemusíme. A jsme za to moc rádi - TETIČKO IVO, DĚKUJEME!

Javorový sirup můžete dát jak do sladkých jídel, tak i třeba k masu nebo do zálivky na salát. Jednoduše řečeno, využití je obdobné jako má třeba med. Oproti medu má ale ještě další přednosti:
  • OBSAHUJE OBROVSKÉ MNOŽSTVÍ VÁPNÍKU A MINERÁLŮ - pro odborníky je to taková malá chemická záhada. Protože takový poměr vápníku vyrobeného čistě přírodní cestou, je přinejmenším zajímavé. Výživoví poradci ho proto (s mírou samozřejmě, protože je to přeci jen hodně cukru!) doporučují dětem ve vývinu jako sladidlo.  
  • NENÍ TAK STRAŠNĚ SLADKÝ jako jiné sirupy nebo med a cukr. 
  • JE LÉČIVÝ - používá se nejčastěji při léčbě močových cest. Tak třeba v Kalifornii jsou prý teď všichni posedlí léčivou omáčkou z javorového sirupu a pepře. K takového steaku to ale musí být božské, nemyslíte?    


ZAJÍMAVOSTI, kterými můžete ohromovat svoje strávníky:
  • Za Americké občanské války s ním bylo doporučováno sladit na Severu země, aby se tak lidé vymezili oproti sladidlu z cukrové třtiny, která se zpracovávala hlavně na otrokářském Jihu.  
  • Sklizeň sirupu trvá zhruba jen jeden týden v roce, kdy se na strom narazí kohoutek a sirup se nechá odtéct. Když to prošvihnete, máte smůlu! Kanadské rodiny si na tuto dobu proto často berou dovolenou a vaří si v tzv. javorových chýších sirup celé dlouhé dny, aby byl krásně hustý.
  • Kanada je dnes sice největším producentem javorového sirupu, nebývalo tomu tak ale vždycky. Až do 30. let 20. století se prvenstvím pyšnily USA, resp. americký stát Vermont. 
  • Sirup může mít světlejší i tmavší barvu a podle toho je vhodné jej i používat. Světlejší spíše na polévání palačinek a do zálivek, tmavší spíše do pečení. Nejde tedy jednoduše říct, že například čím světlejší, tím kvalitnější, jak se všude dočtete. Barva totiž závisí na různých okolnostech. Třeba na tom, zda byl sirup ze stromu stáčen na začátku nebo na konci, jaké bylo počasí, jak dlouho se pak sirup vařil apod.   

NENÍ JAVORÁČ JAKO JAVORÁČ aneb jak si vybrat ten opravdu kvalitní 

Všimli jsme si, že v ČR je koupě javorového sirupu často dost problematická. Navíc při těch jeho cenách, to někdy hraničí skoro až s podvodem. Když se totiž podíváte na jeho složení, jen dvě procenta sirupu by tam fakt být neměly. V javoráči by totiž měl být, světe div se, pouze javorový sirup. Jak už je tam například i voda či cukr, NEBRAT! Za ty peníze vám to fakt nestojí. A také tady v podstatě platí, že pokud je sirup za neúměrně nízkou cenu, je už trochu podezřelý.

Ale abychom nezůstali jen u teorie, naučím vás upéct z něho naprosto famózní ale velmi jednoduchý koláč/dort. Voní podzimem a ořechy a zaručuju vám, že až ho vyndáte vítězoslavně z trouby, tak zmizí rychlostí kanadského hokejisty prohánějícího se po ledě někde v Québeku.

(image: wehearit.com)

MÁSLOVÝ DORT S JAVOROVÝM SIRUPEM A VLAŠSKÝMI OŘECHY 

INGREDIENCE 

225 g másla

125 ml medu

250 ml javorového sirupu

4 vejce, žloutek a bílek zvlášť

375 g celozrnné mouky (nebo 300 g  polohrubé)

1/2 čajové lžičky soli (já sůl nedávám:-)

1/2 čajové lžičky jedlé sody

2 čajové lžičky prášku do pečiva

250 ml mléka

125 g vlašských ořechů










POSTUP

Máslo rozetřeme, přidáme med a javorový sirup. Našleháme žloutky a přidáme k máslové směsi. Dobře promícháme. Přidáme mouku, sůl, jedlou sodu a prášek do pečiva a do krémové směsi přilijeme mléko. Přimícháme ořechy (když budou dort jíst i děti, tak je namelu v robotu na drobno) a sníh z bílků. Horkovzdušnou troubu rozehřejeme na 180 stupňů. Ve vymazané formě o průměru cca 23 cm pečeme 30 až 40 minut. Mňam!

Zdroj: Canadian Honey Council, www.beemaid.com.  

SOUTĚŽ O KUCHAŘKU KANADSKÝCH RECEPTŮ 

Chcete vyzkoušet i další kanadská jídla? Mám pro vás kuchařku autentických receptů! Když mi napíšete do komentářů, jaká je vaše (ne)zkušenost s javorových sirupem, za nejzajímavější příspěvek vám pošlu praktickou kanadskou kuchařku. Takže hurá na to!

A KANADSKOU KUCHAŘKU VYHRÁVÁ...

Pekli jste a komentovali o sto šest. Bylo těžké jednoho vybrat. Nakonec jsem se rozhodla, že kuchařka poputuje Ireně do redakce časopisu Forbes! Její nadšení z dortu, který prý udělá klidně i o Vánocích, mě prostě dostalo!



Dort z javorového sirupu
MY JSME SI JAVOROVÝ DORT NA OPĚTOVNÉ NALÉHÁNÍ MÉHO KANADOFILNÍHO MANŽELA UPEKLI I NA OSLAVY 28. ŘÍJNA. TAK HO TOTIŽ MILUJEME!
                                 
Podpis Veronika



2 komentáře:

  1. Ahoj Veru, tak jak již bohužel víš, koláč se mi nepovedl :-( Pekla jsem ho 40 minut, ale ani pak nebyl uvnitř upečený. Musela jsem čas nadstavit o dalších 25 minut a to už samozřejmě na povrchu byl spálený. Příště asi použiju alobal na zakrytí, aby se koláč rovnoměrně propekl. Ale jako hlavního podezřelého mám tady tu englickou mouku. Oni mají buď hladkou mouku (plain flour) nebo hrubou mouku (strong flour) a nebo mouku již s přidaným pečícím práškem (self raising flour), kterou zásadně nekupuji. Z ČR si vozím balíky polohrubé mouky, která je na pečení piškotových koláčů nejlepší. S výběrem alternativních mouk (celozrnná, špaldová apod.) to tady není taky nijak slavné. Buď musíš do specializovaného obchodu, případně v Tescu koupíš jeden druh. Vůbec se to nedá porovnat s nabídkou v ČR. Tak slibuju, že se nenechám odradit a zkusím ho ještě jednou. To s tím vápníkem je moc zajímavé, to jsem nevěděla. Tak pekařským pokusům zdar! Pa Zuz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi, jsem ráda, že se nedáváš odradit! Jsem zvědavá na repete:-)

      Vymazat

Díky za váš komentář