NEJLEPŠÍ ZMRZLINA NA (SEVERO) VÝCHOD OD PRAHY

Raw zmrzlina
V MALEBNÉ OBCI PECKA OD MINULÉHO TÝDNE NAJDETE KAVÁRNU S NEJLEPŠÍ ZMRZLINOU ŠIROKO DALEKO (image: weheartit.com)
17/4/2016   Vážně nechci přehánět, ale je to prostě tak. V malém městečku s příznačným názvem PECKA před týdnem otevřeli kavárnu, kde si můžete dát jednu z těch nejlepších zmrzlin, které jsem kdy ochutnala (a že jich bylo:-).


Kavárna se jmenuje "Zlatá Pecka" a najdete ji přímo na náměstí Kryštofa Haranta. A proč je jejich zmrzlina vlastně tak skvělá? Udělají vám ji totiž čerstvou - přímo před vámi, z ingrediencí podle vašeho přání - jen z ovoce a pokud chcete tak i z tvarohu, jogurtu nebo smetany. Nic není přislazované, dochucované, navoněné, naředěné... Zmrzka tudíž neobsahuje nic, co byste si do ní nedali, kdybyste si jí dělali doma. Oproti domácí výrobě v mixéru je ale ovoce navíc rozmixováno šetrnějším způsobem (ve speciální "mašině"), takže si zachová všechny vitamíny. A když si dáte zmrzlinu pouze s ovocem, dostanete rázem super zdravou raw variantu. Boží, že jo? Navíc ta chuť! Mmmm...

Zlatá Pecka
NEODOLATELNÁ ZMRZLINA S NEODOLATELNÝM SLOŽENÍM

Zlatá Pecka
INTERIÉR KAVÁRNY 

Při naší návštěvě jsme měli štěstí na sympatického majitele, a tak jsme zjistili, že všechno, co vlastně v kavárně najdete, tam není jen tak náhodou a jen tak do počtu. Regionální produkty, vinný lístek od sommeliera, zajímavá whisky (ano, manžel neodolal a v 11 hodin dopoledne ochutnal) atd.

Zlatá Pecka
TAKOVÉHLE FOTKY DĚLÁM MOC RÁDA:-)
A jestli máte děti, tak je můžete i se zmrzlinou posadit do modré maringotky, která stojí před kavárnou a slouží jako venkovní posezení, a v klidu si vychutnat kafe z nedaleké pražírny.

v modré maringotce
KLUCI BYLI SAMOZŘEJMĚ Z NEOBVYKLÉHO POSEZENÍ ÚPLNĚ NADŠENÍ. 

v modré maringotce
AČ BYLA ZMRZLINA V "MALÉ" VARIANTĚ OBROVSKÁ, "ZBOUCHALI" JI ZA CHVÍLI. 


zákusky
DOMÁCÍ ZÁKUSKY SE DO NÁS NA MÍSTĚ PROSTĚ UŽ NEVEŠLY. TAK JSME SI JE NECHALI ZABALIT S SEBOU. A ODPOLEDNE U KAFE JAKO KDYŽ NAJDEŠ:-))

A pokud vám nestačí vydat se na cestu jen kvůli zmrzlině, tak vězte, že nad městečkem se nachází krásný hrad Pecka. A za tím už se rozhodně stojí za to vypravit, nemyslíte? ;-)

hrad Pecka
HRAD PECKA (image: www.mestys-pecka.cz)
Obec Pecka
NÁMĚSTÍ PECKY V PODHRADÍ - ANO, TI MALÍ HŘÍBEČCI V POPŘEDÍ JSOU NAŠE DĚTI. AČ SVÍTILO SLUNÍČKO, ROZHODLY SE ROZTÁHNOUT DEŠTNÍK. 

na náměstí


Takže zmrzlinová sezóna 2016 zahájena! 
Příjemné mlsání...

podpis

6 komentářů:

  1. Malý podotek od (ne)objektivního otce. Spousta nových podniků se zajímavou nabídkou a dobrým kafem se začíná vymezovat vůči dětem s rodinami, odstraňovat dětské koutky a trousit moudra o tom, že „děti do kavárny nepatří“. Budiž ke cti a chvále Zlaté Pecky, že s rodinami s dětmi počítá a dokonce je zve a vítá. Samozřejmostí je, byť prostoru uvnitř není moc, nějaké zázemí pro mrňouse, židlička, podle majitele se dokonce chystá pořízení kojícího křesla (!) Na děti a jejich představivost taky míří pojetí venkovního sezení jako maringotky nebo železničního vagonku (v tom jsme se úplně neshodli). Je bohužel smutné, že obyvatelé městečka ho považují za narušování historického vzhledu náměstí a petičně žádají jeho odstranění. Ach jo. Tahle fobie z kolejových vozidel (alespoň podle doposud hojně tradované historky) zapříčinila už to, že peckovští radní v 70. letech 19. století podstatně zbrzdili rozvoj obce svým odmítnutím železničního napojení na Severozápadní dráhu a v tomhle trendu evidentně pokračují :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Luky, za doplnění info ohledně "boje" o maringotku/vagónek. Je to vážně smutné. Kdybyste i vy ostatní chtěli podpořit setrvání tohoto originálního posezení, v kavárně najdete petici. Těžko říct, jestli to něco zvrátí (viz. informace pana majitele v dalším komentáři), ale o pokus to rozhodně stojí! Buďme aktivní a nechme zaznít náš názor!

      Vymazat
  2. Děkuji za podporu a tuto zajímavou paralelu. Je to asi dané pohledem z vnějšku, který nabízí nezaujatý a nezatížený pohled. Osobně se tak také cítím, protože na Pecce žijeme pouze pár let a tak neznám historické křivdy, rozepře a šarvátky. Záměr odstranit předzahrádku v této "vagónkové" podobě bohužel podpořil i Národní památkový ústav a s těmi se mi opravdu nechce dohadovat. Neřku-li, že jsou to lidé z oboru a vzdělaní, takže se zde předpokládá určitý cit a erudovanost.
    Co mne ale lidsky mrzí, když se doslechnu třeba zprávu, "že nám to patří", že to musíme odklidit. Názory se mohou lišit, ale lidská zášť, zloba a závist by zde mít místo neměly.
    Abych nekončil pesimisticky. Ať už s vagónkem či bez, jedeme dál a těšíme se na další spokojené zákazníky, kteří jsou pro nás motorem na další cestě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za váš komentář! Je to smutné, až ostudné, jaké věci se stávají jablkem sváru, že? Když se totiž odprostím od všech informací okolo, vidím pouze posezení, které udělá obrovskou radost dětem. A na to by se mělo myslet především. Viděla jsem to u našich kluků, jak byli celí rozzáření, když tam s tou zmrzkou seděli:-) Je ale fajn vidět, že vám to nebere všechnu energii na další práci! Je tak dál!

      Vymazat
  3. Ještě k té whisky – když už jsem byl prozrazen, jak usrkávám destilát ještě před polednem („...ani o dovolené!“, zhrozil by se jistě pan Oulický, ovšem dodejme ihned se Saturninem: „Každý svého zdraví strůjce“). Jenže odolejte tomu, co bude podle mého skromného odhadu (pokud vynecháme dobře utajené domácí sbírky hypotetických fajnšmekrů) dost možná jediná lahev Jura Origin ve veřejných stravovacích zařízeních v Podkrkonoší. Je totiž hodně smutné, že v době kdy už se singlmaltky dostávají do chuťově i cenově dostupného mainstreamu, regály i celkem dobrých (včetně těch nových) kaváren stále zdobí pestré lahvičky Džejmsona a Balantýnky a maximální (ale pozitivní!) úlet představuje lahev dvanáctiletého Highland Parku, která je k vidění v jedné z vrchlabských kaváren (nebudu prozrazovat víc, ale napovím, že vyhrála hlasování na tomhle blogu). Díky tedy Zlaté Pecce i za tohle velmi, ale velmi osvěžující překvapení. Doporučuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tebe by si měla najmout nějaká palírna jako testera:-)

      Vymazat

Díky za váš komentář