NÁŠ DŮM, NÁŠ HRAD

naše rodina
TADY BUDE KUCHYNĚ - CENTRUM VEŠKERÉHO DĚNÍ NAŠÍ RODINY.  A BUDE OBŘÍ. BUDEME TADY VAŘIT, STOLOVAT, POLEHÁVAT NA GAUČI NEBO POZOROVAT PTÁČKY NA TERASE (image: Beáta Omrtová).
4/5/2016   Tomu jsem prostě nemohla odolat. Vyfotit si náš skoro-už-kompletně-zrekonstruovaný byt. Bez nábytku, bez kuchyně, bez spotřebičů, bez jakýchkoli věcí. Jen my a bílé zdi. Ten prostor je v celé nahotě totiž tak neskutečně krásný, že kdyby to šlo, snad bych sem už fakt nic nedávala...no dobře, tak aspoň kuchyň...


Když procházím jednotlivými pokoji a přemýšlím, kam co dáme, říkám si a slibuju si, že tenhle byt nechci nechat totálně zastavět nábytkem, nechci mít všude něco a nechci, aby každý volný povrch hned posloužil jako odkladiště čehokoli. 

Vždycky jsem tak trochu nesnášela vestavěné skříně a takové ty monstrózní ale nadmíru praktické úložné prostory. Jasně, je nás pět. To ale vážně musíme mít pořád kolem sebe tolik krámů? Nemusíme. Méně věcí kolem nás souzní jak s pocitem, že se mi prostě lépe dýchá, tak i s myšlenkou, že takový "jednodušší" život bývá ekologičtější a ekonomičtější. 

Pro děti je navíc také smysluplnější, praktičtější a zdravější, když nejsou doslova zaveleny celým hračkářstvím. Všimla jsem si totiž, že když toho mají kolem sebe moc, tak u ničeho dlouho nevydrží a hůř se jim všechno na konci dne i uklízí. Abychom jim ale nekazili dětství tím, že je budeme nutit hrát si celé dny jen s jedním autíčkem, můžeme dát část hraček do garáže nebo na půdu a pravidelně jim je obměňovat. 

kluci si hrají v budoucí kuchyni
DĚTEM JE IDEÁLNÍ NEZASTAVĚT VEŠKERÝ VOLNÝ PROSTOR NÁBYTKEM. MUSÍ  ZBÝT I NĚCO NA ŘÁDĚNÍ:-) PŮVODNÍ DVOUKŘÍDLÉ DVEŘE VEDOUCÍ DO OBÝVÁKU ASI ANI NEBUDEME ZAVÍRAT (image: Beáta Omrtová).

To, že to myslím fakt vážně, dokládá i skutečnost, s kolika věcmi jsme si vystačili za poslední půl rok, kdy bydlíme ve Vrchlabí po dobu rekonstrukce v pronajatém bytě: je to pěkný, slunný byt, ale má jen 2 obytné místnosti plus koupelnu a WC. Rozhodli jsme se proto přestěhovat a vybalit pouze to nejnutnější. A chybí nám snad něco? Rozhodně ne. Jasně, moc se už těším na větší prostor. Na druhou stranu mě ale tahle etapa donutila si uvědomit, jak člověk vystačí s málem a jak se střídmost věcí v interiéru daleko snadněji udržuje. Což je se třemi malými "tajfuny" pro mě takřka "objev století":-)

Interiér našeho bytu by proto měl být vzdušný a nepřeplácaný věcmi, ani barvami. Odkazovat by měl na původní sto let staré prostory, ale kombinovat také staré s moderním. Docela výzva. Musím ale říct, že mě to strašně baví. Inspirovali jsme se zejména skandinávským městským stylem (žijeme přeci jen na horách) a tak trochu tradičním pojetím starých domů, třeba jako to mají moji příbuzní na zámku v Kvasinách (viz. upoutávka na další článek v pravé části blogu). Řešíme teď například závěsy a tapety - a zrovna minulý víkend jsme v Praze nakoupili N-Á-D-H-E-R-N-O-U tapetu od nápadité české firmy LAVMI. Moc doporučuju.  

3 bratři
ANO, JE TO NÁROČNÉ MÍT MEZI DĚTMI ROZESTUPY ROK A TŘI ČTVRTĚ. JE TO ALE NESKUTEČNĚ KRÁSNÉ. ÚPLNĚ JIM TO ZÁVIDÍM (image: Beáta Omrtová).

naše rodina
 JEDNOTLIVÝM MÍSTNOSTEM JSME SE SNAŽILI VRÁTIT JEJICH PŮVODNÍ KRÁSU A LESK. JSOU PROTO PROSTOROVĚ VELMI VELKORYSÉ, S NĚKOLIKAMETROVÝMI STROPY, DUBOVÝMI PODLAHAMI A PŮVODNÍMI DVEŘMI S MOSAZNÝMI KLIKAMI, (image: Beáta Omrtová)


pánský klub
PÁNSKÝ KLUB U OKNA, ZE KTERÉHO JE VIDĚT NA HORY...A NA SKVĚLOU "ZELENOU" RESTAURACI S POMÍSTNÍM NÁZVEM "KOZÍ PLÁCEK 127" - JEDEN Z MÁLA PODNIKŮ, KTERÉMU SVĚŘÍM PŘIPRAVIT JÍDLO PRO SVÉ DĚTI:-)  (image: Beáta Omrtová).

bratři v triku
KDYKOLI VEJDEME DO NOVÉHO BYTU, KLUCI HNED BĚŽÍ DO KUCHYNĚ A NALEPÍ SE NA DVEŘE NA TERASU. VSTUP NA NÍ JE PROTO KONCIPOVÁN JAKO VYŠŠÍ SCHOD, NA KTERÉM BUDE TEPLÝ DŘEVĚNÝ PRÁH I S PODSEDÁKEM PRO POHODLNÉ SEZENÍ. UŽ JEN VYROBIT TO KRMÍTKO NA POZOROVÁNÍ...(image: Beáta Omrtová).

Tak. Za necelý měsíc se budeme stěhovat. Do té doby máme v plánu projít všechny skříně a vytřídit věci, které pošleme dál, darujeme apod.  Už jen to pomyšlení na takové "provětrání" šatníku a polic mi dělá fyzicky dobře. Říká se, že je lepší vyhořet než se stěhovat. I když je to dost radikální prohlášení, něco na tom asi přeci jen bude!

Ať vás (nejen) během jarního úklidu provází síla:-)

podpis Veronika

1 komentář:

  1. Budete mít krásné bydlení :-) . Já už se také těším, až budu zařizovat pokojíček svým synům :-) . Já si ale ještě nějaký ten čas počkám. Máme teprve hrubou stavbu, ale už nám zadělali z Pramos okna, takže už se stavba víc podobá domu :-) .

    OdpovědětVymazat

Díky za váš komentář