PERFEKTNÍ NAROZENINOVÁ OSLAVA

pirátská oslava
PIRÁTI, NA PALUBU! ( image: Marťa Teplá)
19/5/2016   Samozřejmě že nic není perfektní. Ale uznejte: když vám na jediné odpoledne, kdy se narozeninová party koná, vysvitne sluníčko (dny před i po bylo vyloženě hnusně), když přijedou gratulanti až ze sto třicet kilometrů vzdálené Prahy, když děti připravený pirátský poklad najdou, když se všechno sní i vypije, když se nikdo nezraní a když si i vy jako organizátoři celou akci skvěle užijete, tak to nejde nazvat jinak než PERFEKTNÍ!



POKUD SI CHCETE TAKY ZATRSAT JAKO NA PÁRTY, PUSŤTE SI VIDEO S FOTKAMI Z OSLAVY, KTERÉ JSEM PRO VÁS VYROBILA. A NEZAPOMEŇTE SI ZAPNOUT ZVUK! Videoprezentaci s fotkami a písničkou jsem velmi jednoduše vytvořila v programu "Picasa 3". Zkuste to taky. A účastníkům narozeninové oslavy ráda na přání pošlu fotky ve vysoké kvalitě, pokud budou chtít. Klidně mi napište. Aby se video na blog "vešlo", musela jsem kvalitu fotek trochu zmenšit. Snad si to ale stejně užijete:-)

A teď zase zpět k přípravám. Protože jsme s manželem oba skauti a ti, jak jistě víte, ctí heslo "Buď připraven!", přípravy jsme rozhodně nepodcenili. Jestli do něčeho podobného chcete jít taky, tak by se vám třeba mohlo hodit pár tipů. A jestli se vám do toho samotným zase tak moc nechce, ale rádi byste větší narozeninovou party uspořádat chtěli, klidně mi dejte vědět;-) Jak už jsem psala v úvodním příspěvku na tenhle blog: "v pořádání narozeninových (i jiných) oslav se totiž docela vyžívám...

pirátská oslava
DÍKY NAŠÍ RODINĚ A PŘÁTELŮM SE NAROZENINOVÁ OSLAVA MOC POVEDLA (image: Marťa Teplá)
MÍSTO - ideální je hřiště nebo tělocvična. Zahrada je taky fajn, ale připravte se na to, že budete muset děti více dozorovat a za nějakou dobu se na několika metrech posekaného trávníku s jednou houpačkou můžou začít nudit. Větší dětský kolektiv se totiž potřebuje především vyřádit a nezdemolovat při tom váš byt nebo kavárnu. A vy si zase zasloužíte v relativním klidu pokecat si se známými a rodinou. U kakavíčka s dortíkem vám v restauraci děti sedět rozhodně nevydrží déle než 5 minut. Na hřišti se naopak zabaví celkem bez problému samy. Po vylítání na vzduchu jim navíc vyhládne. A pokud někdo přijde na oslavu s nějakou rýmou nebo začínající virózou, je malá pravděpodobnost, že to chytí i ostatní. Jasně že zimní narozeniny venku dost dobře nejdou...i když dokážu si představit i krásnou oslavu na sněhu se sáňkami, soutěží o NEJ sněhuláka a teplým čajem:-)
pirátská oslava
DĚTSKÉ HŘIŠTĚ SE NA JEDNO ODPOLEDNE ZMĚNILO VE VELKOU PIRÁTSKOU LOĎ S OPRAVDOVSKÝMI PIRÁTY  (image: Marťa Teplá)  

POZVÁNKY
POZVÁNKY SI NAVRHUJU A GRAFICKY UPRAVUJU SAMA. V PROGRAMU "PICMONKEY.COM", KTERÝ JE VOLNĚ NA NETU, TO HRAVĚ ZVLÁDNETE TAKY. HOTOVÉ JE PAK NECHÁM VYTISKNOUT NA KVALITNÍ PAPÍR V MÍSTNÍ TISKÁRNĚ. JEN "PŘESPOLNÍM" JE VĚTŠINOU POSÍLÁM ELEKTRONICKY.  LETOS JSEM TO TROCHU NESTIHLA, ALE POSLÁNÍ 4 TÝDNY DOPŘEDU JE NUTNÉ. KAŽDÝ DNES PLÁNUJE...
ÚČASTNÍCI - doporučuji pozvat spíše více lidí. Hlavně s dětmi to bývá kvůli jejich nenadálým "rýmičkám" těžké odhadnout dopředu. Jen na naši oslavu se mi den předem nebo dopoledne omluvily hned 4 rodiny kvůli nemoci. Tak ať potom dort nejíte sami (i když konečně by na mě taky kousek zbyl, že). My jsme na pirátskou oslavu pozvali nejen rodinu, ale také i celou Martínkovu třídu z Montessori školky a naše známé s malými dětmi. Školkoví kamarádi jsou totiž přesně ty děti, se kterými se vaše ratolest vídá nejčastěji, a má s nimi proto většinou už navázáno opravdové přátelství. Navíc když náš Martínek do školky v lednu nastupoval, byla jsem v porodnici, a nemohla se tak seznámit s rodiči dětí. Pojali jsme to proto i jako příležitost rodiče Martínkových kamarádů konečně poznat.

TÉMA - děti milují převlékání a hraní různých rolí, tak proč jim to nedopřát. Navíc i vy se můžete trochu rozšoupnout a ustrojit se. Martínek si sám vybral pirátské téma (zrovna totiž čteme knihu o pirátech) a místní podoba dětského hřiště v naší ulici - "Otevřené farní zahrady" - se k tomu vyloženě nabízela. Je na něm totiž velká dřevěná loď s plachtami a spousta prolézaček ve stejném duchu. Krásné téma by ale mohlo klidně být "Hrajeme si na dospělé" (což děti milují) a po hřišti by tak mohli běhat hasiči, doktoři a doktorky, policajti a policistky, popeláři apod. Všechno nemusí být jen princeznovské nebo pirátské. To by byla trochu nuda.

OBČERSTVENÍ - ideálně do ruky, jako na každé party. Sladké, ale i dost slaného. Nic komplikovaného na přípravu, ani chuť. My jsme připravili tyčinky a šnečky z listového těsta s různými druhy posypů a sladké mini koláčky s lesním ovocem ze zahrádky. Rychlé, chutné, bez pečící prášků a barviv. Do velké mísy ještě ráda nasypu nějakou směs kvalitních křupek různých tvarů pro malinkaté dětičky, které teprve začínají s příkrmy. A čerstvé ovoce či zeleninové tyčinky, samozřejmě. Vše bez nutnosti talířků. Ty si necháme až na dort (pokud neděláte narozeninové muffiny - to pak máte úplně bez nádobí). Mně se navíc velmi osvědčilo mít už všechno občerstvení připravené a nachystané k mlsání na jednom stole a nic jiného už pak nedělat, neřešit, nepřepínat...teda nekrájet apod. Přišli jsme se pobavit, ne stát v kuchyni:-)
pirátská oslava
OBYČEJNÉ KOLÁČKY S OVOCEM SE DÍKY VLASTNORUČNĚ VYROBENÝM VLAJEČKÁM SE SKŘÍŽENÝMI HNÁTY RÁZEM PROMĚNILY NA PIRÁTSKÉ DOBROTY. NEBYLO TAK TŘEBA PŘIPRAVOVAT NIC KOMPLIKOVANÉHO A TEMATICKÉHO (image: Marťa Teplá) 

PITÍ - dětem jsme dali jen vodu, do které si podle chuti mohly utrhnout z květináče bylinku nebo přidat trochu přírodního sirupu z farmářského trhu, Žádné limonády, šťávy apod. děti nepotřebují. Z pirátských kelímků vám vypijí i obyčejnou vodu:-) S dospělými už je to trochu zábavnější:-) Přeci jen je to oslava, takže bych se nebála nabídnout jim třeba skleničku vína. My na většině našich oslav do dospělých "naléváme" Spritz (v restauracích ho nazývají Aperol Spritz - i když popravdě nevím, co jiného než Aperol by do toho chtěli jako lít!?). Je to už taková naše tradice a nikdo si zatím nestěžoval. Objevili jsme to před lety, když to tady ještě skoro nikde nepřipravovali, na svatební cestě v Benátkách, kde to bylo vymyšleno. Nutno říct, že dobře:-)) A ještě vychytávka: kupte si fix v barvě, jakou máte rádi, a popisujte kelímky, hrnečky nebo sklenice s pitím jménem. Spotřebujete jich tak méně, protože každý bude přesně vědět, z čeho pil. Nemám totiž osobně moc ráda takové ty rozlišovače, které se dávají do skleniček. Za prvé jsou většinou dost nevkusné a za druhé se s nimi špatně nápoj pije. Na odpolední party samozřejmě nechybělo ani dobrý kafe. Z presovače, který jsme postavili na špalek. Fakt.

pirátská oslava
STOLEČEK S OBČERSTVENÍM, KDE SI KAŽDÝ MOHL "ULOUPIT", CO POTŘEBOVAL:-) (image: Marťa Teplá)

DEKORACE - klidně stačí balónky. Ty udělají radost dětem vždy a na konci každému můžete dát jeden na cestu. Nám během oslavy všechny pirátské popraskaly, takže už nebylo co rozdávat. Ups.

pirátská oslava
FIXY NA OBLIČEJ, TO JE TEDA VĚC! (image Marťa Teplá)

PROGRAM - je fajn to nepřehnat, ale něco menšího "v rukávě" je skvělé mít. Stačí na 5 minut. Na hřišti se nabízí "opičí dráha" a jízda po skluzavce. Fyzické úkoly jsou pro tyto příležitosti asi nejvhodnější, protože se jich mohou účastnit děti různého věku. Vybláznit ratolesti můžete prakticky jakoukoli "story". My jsme samozřejmě jako správní piráti měli hledání pokladu a 3 jednoduché úkoly (tu opičí dráhu a skluzavku a pak hod "dělovou koulí). Každému, kdo absolvoval dráhu, jsme sborově zařvali "hurrrrrááá", takže atmosféra se, doufejme, podařila. Kolem celého hřiště samozřejmě plavali žraloci a k pokladu vedla ohořelá mapa.

pirátská oslava
MARTÍNKOVA "PARTA" ZE ŠKOLKY (image: Marťa Teplá)

pirátská oslava
PIRÁTSKÁ PRINCEZNA (image: Marťa Teplá)

POKLAD - je to v Čechách trochu divné dávat na narozeninové oslavě ostatním dětem dárečky, mně se to ale moc líbí. Nám k tomuto posloužil poklad. Každé dítě v něm mělo malý balíček (já jsem tam například dala míček-hopíka, kvalitní ovocné čaje, samolepky a bublifuk:-)

DORT - a je to tady! Dort se většinou velmi řeší. Takže si zaslouží naši pozornost. Řeknu vám ale tajemství: hlavu bych si s ním zase tak nelámala. Lidé by si spíše měli pamatovat dobrou zábavu než jídlo. Já třeba preferuju pro dětské oslavy klasické piškotové dorty bez pečícího prášku. S tvarohovým nebo šlehačkovým krémem. Ozdobím ho potom buď elegantně - tedy ovocem a mašlí, nebo tematicky. Přiznám se, a asi vás možná naštvu, že příliš nevyhledávám dnes tak populární dorty s marcipánovým fondánem do nejrůznějších tvarů a obrazců. Za prvé mi to přijde strašně moc sladké a za druhé takové jako umělé...Abych si vás teď ale zase udobřila, podělím se s vámi o recept na ten nejlepší "piškoťák", jaký jste kdy jedli a který se vám určitě povede! Mám ho od své známé a musím říct, že jiný už nepeču. Díky Alenko;-)


RECEPT NA LUXUSNÍ PIŠKOTOVÝ DORT

Ušlehejte 5 žloutků s 12,5 dkg cukru. Přidejte 5 lžic vařící vody. Dále zvlášť ušlehejte tuhý sníh z 5 bílků a ke konci k němu přišlehejte 12,5 dkg cukru. To celé opatrně vmíchejte do žloutkové pěny. A do celého nakonec postupně vmíchejte 25 dkg polohrubé mouky. Nalijte do vymazané rozevírací formy na dort a pečte v NEpředehřáté horkovzdušné troubě na 170 stupňů asi 27 minut. Každá trouba ale peče jinak. Hlídejte ho, ať se nespálí! Upečený korpus po vychladnutí rozřízněte a promažte pořádnou dávkou krému, tvarohu, šlehačky...prostě čímkoli, co máte rádi. Do krému naskládejte i čerstvé ovoce. Krém můžete natřít rovněž na bok dortu a/nebo jeho vršek. Zdobte jakkoli a čímkoli. Použijte jen ty nejkvalitnější suroviny, na chuti to bude znát! Já jako inspiraci pro zdobení používám Pinterest. U prohlížení fotek bych mohla strávit hodiny:-)

pirátská oslava
JISKRY Z HOŘÍCÍ FONTÁNY NA DORTU MI TROCHU LÉTALY DO OČÍ. KDO BY TO ALE PŘI TAKOVÉ PŘÍLEŽITOSTI ŘEŠIL, ŽE? (image: Marťa Teplá)

pirátská oslava
DOST FOUKALO, PROTO JSME NA ZAPÁLENÍ SVÍČEK POTŘEBOVALI PIRÁTSKOU POMOC (image: Marťa Teplá)
pirátská oslava
PŮVODNĚ JSEM SI CHTĚLA S VÝZDOBOU DORTU POHRÁT VÍC, NAKONEC TO ALE ZACHRÁNILY VLAJKY A ČOKOLÁDOVÉ PENÍZKY (image: Marťa Teplá)

pirátská oslava
TAK S TĚMIHLE LIDMI BYCH SE NA ROZBOUŘENÉM MOŘI TEDA FAKT NEBÁLA (A ANI NENUDILA) image:Marťa Teplá 

TA NEJLEPŠÍ OSLAVA JE ALE STEJNĚ POUZE SE SKVĚLÝMI LIDMI. Klidně jen s šálkem čaje a kouskem dortu. A to myslím naprosto vážně. Pokud nemáte na obzoru momentálně žádné narozeniny ani výročí, inspirujte se knížkou "Alenka v Říši divů" a oslavte své "NENAROZENINY". Jen tak. Mimochodem, "Alenka v Říši divů" - to by bylo krásné narozeninové téma...no nic:-)

Krásný květen a mějte se rádi!  

podpis Veronika




1 komentář:

  1. Taky chci pro synka uspořádat pořádnou oslavu narozenin. Nevím však jak napsat pozvánku, aby děti zaujala a na jeho oslavu skutečně přišly, nemáš náhodou nějaké tipy jak jsi to udělala ty? :) Díky

    OdpovědětVymazat

Díky za váš komentář