S DĚTMI NA LYŽÍCH




20/2/2017   Kdyby mi někdo zhruba před rokem a půl řekl, že se nám po bytě a v autě budou neustále "povalovat" lyžařské brýle a helmy, celá rodina budeme mít skipassy na celou sezónu, na rohožce před vchodem se budou sušit boty do minus třiceti stupňů a náš několika měsíční syn bude u horní stanice lanovky na Pláni častěji než v kavárně, upřímně bych se zasmála! Ha!

Rozhodně si ale neztěžuju. Ba naopak. Jako rodiče jsme ale vůbec poprvé stáli před celou řadou otázek týkajících se lyžování s malými dětí, které bylo třeba vyřešit. 



Náš čtyřletý Martínek během zimní sezóny chodí na 3 dny v týdnu do Montessori školky a na 2 dny do předškolního lyžařského oddílu "Maxík" ve Špindlerově Mlýně. Na lyžích je tedy skoro obden. Což je docela dost. A musím říct, že si to zamiloval. Každé ráno se ptá, jestli půjde na lyže. A když je "Den klasické školky", bývá dost zklamaný:-))

Ale aby bylo jasno: nemáme rozhodně v úmyslu vychovat z něj nějakého závodníka. Jen využíváme blízkost hor a možnost být přes zimu na čerstvém vzduchu častěji než v uzavřené místnosti (takže pozitivním vedlejším efektem je, že ještě nebyl ani jednou nemocný - což je mi skoro až podezřelé:-)

(image: weheartit.com)

Když jsme s manželem sami jako malí s lyžováním začínali, vybavení, metodika a vlastně i věk s ohledem na fyzické možnosti se podstatně lišily. A protože nám velmi záleželo na tom, abychom prostě "jen nenasadili dětem na nohy lyže a pustili je z kopce dolů", pokusili jsme si o celé legraci s dětmi na sjezdovce něco zjišťovat. Aby se děti cítily na sjezdovce dobře, aby byly v bezpečí, aby si to především užívaly a abychom jim tenhle krásný sport hned od začátku spolu s trenéry neznechutili. A protože zajímavé a odzkoušené informace by se měly sdílet, pojďme na to:

1) KDY NAŠE DĚTI ZAČALY LYŽOVAT - věk je samozřejmě velmi individuální záležitost. Náš prostřední Lukášek se například hrne na sjezdovku už ve dvou letech. My se ho ale pro tuto sezónu snažíme ještě držet zpátky. Dvou a tříleté děti jsou totiž ještě na těžkou práci nohou při sjezdovém lyžování fyzicky špatně připraveny. Jasně, malý kopeček sjedou "šušem" ti odvážnější bez větších problémů. To ale o nějaké technice nemůže být ani řeč. Když potom na sjezdovce zahlédnu rozlobené rodiče, kteří nechápou, že jejich malinké dítě nedokáže pořádně zatočit nebo dole pod kopcem samo nezastaví, a oni jen rozlobeně povykují "zaber víc nohama!", mám chuť hodit jim na hlavu sněhuláka:-) Chtějí totiž většinou něco, co jejich čerstvě tříleté dítě prostě ještě fyzicky z podstaty věci dokonale nezvládne. Náš Martínek začal pořádně lyžovat až ve čtyřech letech a jde mu to báječně. Takhle velké dítě může zapojit víc i "hlavu", je stabilnější a dokáže líp pochopit a následně vykonat všechny instrukce.



2) VÝUKA OD PROFESIONÁLŮ NEBO RODIČŮ? - nutno říct, že oba s manželem od dětství lyžujeme. Manžel dokonce chodil do podobného lyžařského oddílu jako Martínek a dneska sjíždí sjezdovku jako závodník. I přesto jsme se ale rozhodli, že naše děti svěříme na začátku spíše profíkům. Což je ve špindlerovské lyžařské školičce "Skol Max" zaručeno. Dětem tak nepředáme hned od začátku své případné špatné návyky a techniku. Mezi dalšími dětmi ve skupině se lépe motivuji i učí jeden od druhého. Navíc v době, kdy jsme se učili lyžovat my, byly jiné lyže a rozdílně se na nich učilo jezdit. Jinak tvarované lyže se chovají prostě trochu jinak než tenkrát. A především: metodika, kterou lyžařské školičky dnes používají (nebo by používat měly!), je taky uzpůsobená faktu, že se učí lyžovat čím dál menší děti než dřív. Profesionální instruktor dítě do ničeho přehnaně netlačí, zná různé triky, jak jej rozhýbat, udělá potřebnou pauzu na čaj a sušenku, před lyžováním se s ním správně rozcvičí a je, řekněme si to otevřeně, prostě placen za trpělivost, která nám občas v těchto chvílích tak zoufale chybí:-) My máme navíc další dvě malinké děti, takže nemůžeme prostě na svahu být tak často jen s jedním z nich.

ŠPINDLEROVSKÝ PŘEDŠKOLNÍ LYŽAŘSKÝ ODDÍL - MARTÍNEK JE NA SVŮJ VĚK HODNĚ VYSOKÝ - V DAVU STEJNĚ STARÝCH DĚTÍ HO PROTO RYCHLE POZNÁME (VIZ. MODRÁ HELMA:-)

3) LYŽOVÁNÍ NA "VELKÉ SJEZDOVCE" - co si budeme povídat. Každý rodič se už většinou nemůže dočkat, až si sjede svah se svým malým lyžařem. Pro děti je ale ideální, pokud si můžou spíše "hoblovat" postupně menší kopce, učit se hlavně balanc, pořádně si procvičit techniku, zatáčet, zastavit, naučit se chovat na sněhu a pořádně si to při tom všem ještě užít. A to v prostředí, kde nehrozí, že do nich třeba někdo narazí. Dneska je to na sjezdovkách pro děti docela nebezpečné. V Čechách jsou mírnější (modré) sjezdovky většinou dost přecpané, plné dospělých začátečníků, úzké a nepřehledné. Naopak v lyžařských školkách na děti dává pozor několik instruktorů (pohlídejte si, aby se jeden instruktor nevěnoval třeba pěti malým dětem najednou!). A pokud děti vyjedou na "velkou" sjezdovku, jede s nimi v ideálním případě i tzv. "Medical Patrol", kdyby "něco". Musíme být proto VELMI trpěliví a nenutit hned děti co nejdříve s námi sjíždět prudší sjezdovky (zase ta trpělivost, chjo:-).


NA PLÁNI. NA VYHŘÍVANÉ "ŠESTISEDAČCE" BY KLUCI MOHLI JEZDIT CEEEEELÝ DEN.
4) NOVÉ BOTY ALE LYŽE "Z DRUHÉ RUKY" - málokdo z nás má prostředky na to, aby všem svým dětem koupil kompletně nové vybavení. A navíc to není tak úplně potřeba. Pokud ale budete váhat, kupte určitě dítěti nové "přezkáče" a lyže pak klidně z "druhé ruky". Dnešní boty mají totiž vložku ze speciální pěny, která se přizpůsobí nožičce prvního majitele. A poté už s tím prostě nehnete. Noha dítěti v botě nebude dobře sedět, v horším případě ho bude dokonce tlačit. Zatímco lyžím s vázáním, pokud nejsou vyloženě zničené a nefunkční, stačí klasický servis a můžou sloužit dál.

(image: weheartit.com)

5) SPRÁVNÁ VELIKOST BOT - dnešní lyžařské boty naštěstí už nejsou tak hrozně nepohodlné jako dřív a není nutné v nich trpět. Když budete kupovat nebo půjčovat"přezkáče", přesvědčte se, že v nich noha sedí úplně natěsno. Žádný "nadměrek", který je nutný při koupi klasických dětských botiček, zde být v žádném případě nesmí! Psychicky se proto raději připravte na to, že botu pravděpodobně použijete pouze jednu sezónu a asi jen na jedno ze svých dětí.

6) DALŠÍ VYBAVENÍ - pohodlné funkční oblečení a helmu s brýlemi asi netřeba nijak zvlášť zmiňovat. Jen jako tip můžeme doporučit za rozumné ceny oblečení od české rodinné firmy O´Style a helmy a brýle taktéž od české firmy Relax, kterou jsme nedávno objevili. Pár stovek určitě ušetříte oproti provařeným značkám.

7) BĚŽKY - s běžkami je potřeba zacházet VELMI opatrně. Některé děti ohromě baví, některé jsou z nich ale dost nešťastné. Budoucí trend, který vede spíše k bruslení na běžkách nikoli k běžkování v klasické stopě, ukazuje, že je vhodnější spíš až pro starší děti. Zapojení nohou ty nejmenší prostě (jak už bylo zmíněno výše) zatím z logiky věci moc nadávají. Je ale fakt, že třeba náš dvouletý Lukášek je z "plácání se" na běžkách v běžkařském areálu ve Vrchlabí nadšen. A když kolem něj projedou po tréninku malí biatlonisti, připadá si taky jako opravdový závodník (byť bez pádu ujede sám zatím jen pár metrů a po půl hodině má dost:-))


8) TROCHU VÍC NEŽ JEN UMĚT LYŽOVAT - lyžování je krásný sport v extrémních podmínkách. A tomu je třeba se přizpůsobit. Snažíme se proto kluky učit, jak se na sjezdovce chovat. Je poměrně velká pravděpodobnost, že lyžovat budou jednou dobře, proto to musejí být právě oni, kteří případně pomůžou, když uvidí nějaký problém. Kluci proto vědí, čeho si na sjezdovce všímat, koho požádat o pomoc, a ne svištět vesele dál. Je škoda, že většina lyžařských školiček se na tohle vůbec nezaměřuje... Hezky to shrnuje jeden reklamní plakát pod sjezdovkou ve Špindlerově Mlýně:

"NEMACHRUJ! NEJVĚTŠÍ FRAJER JE TADY STEJNĚ KRAKONOŠ!" 



Takže SKOL!  

podpis Veronika










2 komentáře:

  1. Bylo to jako filmový trik, když mi doktor Edede vrátil mého manžela do 24 hodin, vyzkoušel jsem mnoho zpusobu, jak dostat mého muže zpet, ale vždy se setkávám se špatnými lidmi, dokud jsem nemyslel doktora Ededeho radu každému, kdo má stejný problém kontaktujte ho na Ededetemple@gmail.com nebo Whatsapp +233235887825 Slibuji, že vás nikdy neodradíme.

    OdpovědětVymazat
  2. To my našim dětem koupili sice helmy na lyže, ale normálně se nám v autě při jedné rychlé brzdě rozbily... Věřili byste tomu? Naštěstí si manžel kupoval nové pracovní helmy a tak to našim dětem na první den mohl půjčit, dokud jsme to nevyřešili po vlastní ose...

    OdpovědětVymazat

Díky za váš komentář