NÁŠ BYT PŘED A PO ANEB 10 TIPŮ CHYSTÁTE-LI SE REKONSTRUOVAT




26/6/2017
  Musím se přiznat, že fotky "před a po" rekonstrukcích mám moc ráda. Líbí se mi, jak se více či méně "jetým" prostorům vrací život, jak se rozzáří (většinou:-) a jak se něco, co už by se mohlo zdát na odpis, zase vzpamatovává. A když se to děje u několik set-letých či "alespoň" stoletých domů (jako je ten náš), je to radost dvojnásobná. To kouzlo starých míst. Ta řemeslná práce předchozích generací. No má to prostě něco do sebe.



Vždycky jsem si jako malá představovala, jak si svůj vysněný dům postavím od základů. Přesně podle svých představ. Nakonec jsem ale zjistila, že ještě větší výzvou je vdechnout znovu život existujícímu objektu s historií a patinou, s geniem loci. Očesat prostory od normalizačních nánosů. Aby zase prokoukly ve své původní podobě...

A tak jsme se rozhodli rekonstruovat namísto stavět. Přestěhovat se do nepoužívaného bytu v měšťanském domě, který celý patří manželovým rodičům. Rozhodli jsme se zcela dobrovolně trochu se "rozčilovat" se stávajícím rozložením místností a zdí, které jsou prostě dané a které už jdou zásadně měnit jen hodně málo. Byla to cesta pokory, to vám řeknu. Nikdy to u nás totiž nebude vypadat uhlazeně jako v moderní novostavbě. Nikdy naše zdi nebudou dokonale rovné. Nikdy naše podlahy nebudou dokonale tiché. A nikdy bych si nemyslela, že se mi to bude tak strašně líbit. A už vůbec by mě nikdy nenapadlo, jak příjemné, zdravé a osvěžující bude bydlení v takovém prostoru s malinkými dětmi.

Píšete mi často právě o fotky "před a po"rekonstrukci. Tak tady je máte... Jen pro zajímavost: všechny fotografie bytu před i po jsou pořízeny v létě, dělí je tak od sebe přesně jeden rok. A všechny jsou foceny za stejných venkovních světelných podmínek, tedy za plného letního slunce těsně před polednem.

KUCHYŇ

KUCHYNĚ A  JÁ - ČEKAJÍCÍ MÉHO TŘETÍHO SYNA:-) OBĚ FOTOGRAFIE PŘED A PO JSOU FOCENY ZHRUBA VE STEJNOU ROČNÍ DOBU (LÉTO 2016 A 2017) A ZA STEJNÝCH VENKOVNÍCH SVĚTELNÝCH PODMÍNEK (PLNÉ SLUNCE KRÁTCE PŘED POLEDNEM). DĚLÍ JE TAK OD SEBE PŘESNĚ JEDEN ROK. TEN ROZDÍL V PROZÁŘENÍ MÍSTNOSTI JE AŽ NEUVĚŘITELNÝ, CO ŘÍKÁTE? A TO VŠECHNO DOKÁZALA JEN JEDNA STRHNUTÁ PŘÍČKA, BÍLÁ BARVA NA ZDECH A ZESVĚTLENÉ DUBOVÉ DŘEVO NA PODLAZE (image vlevo: Ondřej Volný, studio Skvadra architekti, skvadra.cz; image vpravo: Beáta Omrtová)

TIP č. 1: NEBÁLA BYCH SE I V KUCHYNI POUŽITÍ BÍLÉ BARVY NEBO JINÝCH SVĚTLÝCH ODSTÍNŮ. VĚCI JEDNOTVÁRNOST BÍLÉ DOKONALE SAMY DOLADÍ.

TIP č. 2: POKUD VYLOŽENĚ NECHCETE, NENECHTE SI VNUTIT DLAŽDIČKY V PRACOVNÍ ČÁSTI KUCHYNĚ. JEDNOTNÝ TYP PODLAHY V CELÉ MÍSTNOSTI, PŘÍPADNĚ I V CELÉM BYTĚ, DOKÁŽE OPTICKY ZVĚTŠIT A ESTETICKY SJEDNOTIT PROSTOR. MOJE ARGUMENTY PROTI DLAŽDICÍM V PRACOVNÍ ČÁSTI: OPROTI DŘEVU STUDÍ. PŘI PÁDU NÁDOBÍ HROZÍ ČASTĚJŠÍ ROZBITÍ, A TO JAK NÁDOBÍ, TAK I DLAŽDIC. SMEKAJÍ SE. TĚŽKO SE HLEDÁ BAREVNÁ VARIANTA SOUZNÍCÍ SE ZBYTKEM ODLIŠNÉ ČÁSTI PODLAHY.


                                                                          OBÝVACÍ POKOJ 


 (image vlevo: Ondřej Volný, studio Skvadra architekti, skvadra.cz)


TIP č. 3: JE ZAJÍMAVÉ, ŽE NĚKTERÉ BAREVNÉ ODSTÍNY (AČ JSOU Z PODSTATY VESELÉ A PLNÉ SLUNCE) INTERIÉR PŘÍLIŠ NEPROZÁŘÍ. BÍLÁ JE PROTO PRO MĚ V TOMTO SMĚRU PROSTĚ NENAHRADITELNÁ. SVĚTLOST POKOJE PODLE MĚ ZAJISTÍ: BILÉ STĚNY, SVĚTLÉ PODLAHY A TLUMENÉ A PŘÍRODNÍ ODSTÍNY NÁBYTKU A VYBAVENÍ. NA DOPLŇCÍCH SE PAK ČLOVĚK MŮŽE VYŘÁDIT:-)

TIP č. 4: NIKDY BY MĚ NENAPADLO, DÁT DO NAŠEHO TYPU DOMU CELOSKLENĚNÉ DVEŘE TAM, KDE SE UŽ PŮVODNÍ DVEŘE NEDOCHOVALY A KAM JSME POTŘEBOVALI DOSTAT VÍCE SVĚTLA. JEŠTĚ ŽE JSME MĚLI TAK ŠIKOVNÉHO ARCHITEKTA, ŽE? :-)

DĚTSKÝ POKOJ 

 (image vlevo: Ondřej Volný, studio Skvadra architekti, skvadra.cz)

SPACÍ KOUTEK MARTÍNKA A LUKÁŠKA 

TIP č. 5: VYMYSLET PODOBU DĚTSKÉHO POKOJE, TO JE POŘÁDNÝ OŘÍŠEK. MUSÍTE BRÁT V POTAZ ASI TAK MILION VĚCÍ A JEŠTĚ K TOMU VĚTŠINOU HOSPODAŘÍTE S OMEZENÝM ROZPOČTEM. NAŠE PRIORITY PŘI REKONSTRUKCI POKOJÍČKU BYLY: 

  • DĚTSKÝ POKOJ MUSÍ BÝT SVĚTLÝ S PŘÍMÝM DOPADEM SLUNEČNÍHO SVITU ALESPOŇ ČÁST DNE.
  • VÝZDOBA BY MĚLA PODPOROVAT DALŠÍ KREATIVITU A TVOŘENÍ. 
  • USPOŘÁDÁNÍ MUSÍ BÝT ROZDĚLENO DO JEDNOTLIVÝCH ZÓN (SPANÍ A ODPOČINEK, ČTENÍ, HRANÍ, ŘÁDĚNÍ, VYRÁBĚNÍ). 
  • V DĚTSKÉM POKOJI BY MĚLY BÝT POUŽITY POKUD MOŽNO VÝHRADNĚ PŘÍRODNÍ MATERIÁLY. VÍCE O NAŠEM "ZDRAVÉM" DĚTSKÉM POKOJI V SAMOSTATNÉM ČLÁNKU NA MÉM BLOGU. 

                                                                                 PŘEDSÍŇ 

 (image vlevo: Ondřej Volný, studio Skvadra architekti, skvadra.cz)

TIP č. 6: V PŘEDSÍNI JDE ČASTO O KAŽDÝ MILIMETR. JEDINÉ, CO MI TAK ZAFUNGOVALO BYLO: MÉNĚ VĚCÍ PLUS MÉNĚ SKŘÍNÍ ROVNÁ SE VÍCE PROSTORU V PŘEDSÍNI. OTOČENÍM OTVÍRÁNÍ VSTUPNÍCH DVEŘÍ NA DRUHOU STRANU JSME ROVNĚŽ ZÍSKALI VÍC MÍSTA PRO POHYB. A DALŠÍ CELOSKLENĚNÉ DVEŘE NAKONEC DODALY CENNÉ SLUNEČNÍ PAPRSKY NAVÍC A JAKOBY VÍCE PROPOJILY OBÝVACÍ POKOJ S PŘEDSÍNÍ.  

 KOUPELNA 

 (image vlevo: Ondřej Volný, studio Skvadra architekti, skvadra.cz)
V HORNÍ ČÁSTI SKŘÍNĚ NA MÍRU, KTERÁ PŘESNĚ ZAPADÁ DO VÝKLENKU V KOUPENĚ, JE VELKÝ PROSTOR NA MOJE KOUPELNOVÉ "NÁČINÍ":-)  A SPODNÍ SEDACÍ ČÁST SLOUŽÍ ZÁROVEŇ JAKO ÚLOŽNÁ LAVICE NA RUČNÍKY. DÍKY, STUDIO SKVADRA ARCHITEKTI, JSTE GENIÁLNÍ;-) 




VANA POD OKNEM S VÝHLEDEM DO ZELENĚ JE SNAD TO NEJLEPŠÍ V NAŠEM BYTĚ. OKNO JE NÍZKO NAD ZEMÍ, TAKŽE KLUCI MOHOU LÉZT NA KOUPÁNÍ PŘÍMO OKNEM  DOVNITŘ. JAK PRAKTICKÉ:-)))  

TIP č. 7: OKNO V KOUPELNĚ S VÝHLEDEM NA STROMY A KVĚTINY, TO JE URČITĚ TO NEJLEPŠÍ V NÍ. MUSÍM ŘÍCT, ŽE OD TÉ DOBY, CO VSTÁVÁM DO ROZZÁŘENÉHO BYTU, V KOUPELNĚ SI NEMUSÍM AŽ DO VEČERA KVŮLI JEJÍ SVĚTLOSTI ROZSVĚCET A KOUKÁM DO ZELENĚ, SE VZPAMATOVÁVÁM PO NOČNÍ KOJÍCÍ ŠICHTĚ TAK NĚJAK LÍP:-)

TIP č. 8: ZAOBLENÉ ROHY NA NÁBYTKU NA MÍRU JSOU SKVĚLOU INVESTICÍ. JSOU BEZPEČNÉ A V NAŠEM PŘÍPADĚ I TAK TROCHU "RETRO", COŽ TOMUTO DOMU VYLOŽENĚ SLUŠÍ. NÁŠ ŠIKOVNÝ TRUHLÁŘ VYROBIL ZAOBLENÉ ROHY NIKOLI KLASICKÝM OHYBEM, NÝBRŽ SYSTÉMEM SKLÁDÁNÍ JEDNOTLIVÝCH ČÁSTÍ DŘEVA. COŽ NÁM UŠETŘILO SPOOOOSTU PENĚZ!

TIP  č. 9: DVĚ UMYVADLA, NA KTERÁ DOSÁHNOU BEZ PROBLÉMU I NAŠE MALÉ DĚTI, JSOU V PĚTIČLENNÉ DOMÁCNOSTI NUTNOSTÍ.

TIP č. 10: KDYŽ JSME KOUPELNU S NAŠÍM ARCHITEKTEM PLÁNOVALI, MOC JSEM STÁLA O TO, ABY SE NĚKDE V KOUPELNĚ DALO STABILNĚ POSADIT... A TAK JI MÁME - SUPER-ÚLOŽNOU DUBOVOU LAVICI A OBLÝMI ROHY, NA KTEROU SE MŮŽOU POSADIT VŠECHNY DĚTI NAJEDNOU. A TO JSOU PŘESNĚ TY DROBNOSTI, KTERÉ DĚLAJÍ BYDLENÍ TAK NEUVĚŘITELNĚ PRAKTICKÉ, JEDNODUCHÉ A KRÁSNÉ.

TIP č. 11: VÍM, MĚLO JICH BÝT 10, ALE NĚJAK JSEM SE ROZJELA...TAKŽE: POKUD MÁTE V BYTĚ VYSOKÉ STROPY, ZACHOVEJTE JE. JE TO PRAKTICKY JEDINÝ ZARUČENÝ ZPŮSOB JAK DO PROSTORU DOSTAT CO NEJVÍCE SVĚTLA A VZDUCHU. VĚTŠINA TEPLA, TEDY I PENĚZ ZA VYTÁPĚNÍ, STEJNĚ ODCHÁZÍ OBVODOVÝM ZDIVEM, TAKŽE TÍMHLE KROKEM ZAS TAK NEUŠETŘÍTE, A TO NAVZDORY "SÁDROKARTONOVÉ LOBBY":-) PŘEDCI PROSTĚ VĚDĚLI, PROČ TO TAKTO POSTAVILI.

Spousta věcí a praktických vychytávek v bytě vám vyplyne často až po nastěhování. Všechno se naplánovat prostě nedá. V případě, že ale investujete nemalé finance do rekonstrukce nebo stavby, se ale podle mě myslet do nejmenšího detailu (ať si kdo chce co chce říká) prostě vyplatí! Naše skautské heslo "Být připraven!" se mi tak v tomhle osvědčilo na 200 procent!

Takže přestavbám: Nazdar! :-)




Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za váš komentář