VE VRCHLABÍ - TO JE JINÝ KAFE!

Moje šálky kávy
UDĚLAT SI PO OBĚDĚ DOBRÝ KAFE A PAUZU, KDYŽ DĚTI SPÍ, TOHO SE MÁLOKDY VZDÁVÁM

1/12/2015   Někdo má papíry „na hlavu“, já už mám papír na to, že jsem oficiálně VRCHLABAČKA! Na začátku týdne jsem se totiž s dětmi a několika věcmi přesunula do Vrchlabí, zbytek (čili manžel a vše ostatní:-) za námi přijel spolu se stěhováky o víkendu.

Tento postup všem rodinám s malými dětmi rozhodně doporučuju! Zatímco já jsem si totiž celý týden zodpovědně mapovala nový vrchlabský terén, chodila na procházky a oťukávala nabídku místních restaurací a kaváren, manžel vše v klidu v Praze zabalil (děti totiž velmi rády právě zabalené věci zase vybalují a prohlížejí, takže je to taková sisyfovská práce). Než jsem navíc s dětmi z Prahy to dopoledne odjela, došli jsme si všichni na velkou snídani do našeho oblíbeného podniku na Šestce s názvem MÍSTO (mimochodem získala právě 2. místo v prestižní soutěži Czech Bar Awards v kategorii NEJ nové podniky) a na cestu do auta si koupili kafe z mého milovaného „berlínského ostrůvku uprostřed Česka“ - KAFEMATU (zdravíme Petra!). Důstojně a v klidu jsme se tak rozloučili s naším patnáctiletým pobytem v hlavním městě. SBOHEM PRAHO! VÍTEJ VRCHLABÍ!



Mezi mými „veledůležitými“ úkoly pro první týden v novém bydlišti bylo:

  • Nákup a poslání vánočních balíčků kamarádům a jejich ratolestem do celého světa (těšte se!). Kdybych to totiž odkládala až na později, reálně hrozí, že nakoupené drobnosti najdu mezi krabicemi po stěhování až na Nový rok.
  • Návštěva lesní školky, kde bude Martínek pravděpodobně pokračovat v předškolním vzdělávání (o tom více ve speciálním příspěvku).
  • Účast na Martínkově první divadelní zkoušce vánoční hry, kterou nacvičují děti při místní evangelické farnosti.
  • A konečně: ZMAPOVÁNÍ KAVÁRENSKÉHO TERÉNU, aby měli Pražáci kam chodit na kávičku:-)

A první závěry jsou více než zajímavé: z mojí facebookové výzvy „KAM NA DOBRÝ KAFE“ adresované protřelým Vrchlabákům a Vrchlabačkám jsem si udělala následující závěr: MÍSTNÍ JSOU VELICE POHOSTINNÍ! :-) Skoro každý mě totiž namísto nějakého podniku doporučil kafe a návštěvu u nich doma. No to by se mi v Praze asi nestalo! BOD PRO VRCHLABÍ!

Káva s sebou
A K DOBRÉ KÁVĚ NĚCO DOBRÉHO ANEB MOJE VZPOMÍNKA NA PRAŽSKÝ BAKESHOP


Dále mi z doporučení vypadlo několik míst, které by stály za prověření. Protože ale nechci dělat žádné unáhlené soudy, postavím se k této výzvě zcela zodpovědně: udělám totiž to samé, jako když jsme se před mnoha lety přestěhovali do pražského Břevnova a testovali místní nabídku masa a uzenin (ne, nebojte se. Nebudu chodit po kavárnách a testovat párek s hořčicí). Hned vysvětlím. Břevnovští řezníci jsou totiž celorepublikově vyhlášení (Hudera, Kšána apod.) a my tehdy prostě nutně potřebovali vědět: ke komu na párky, ke komu na vyzrálé hovězí a ke komu na šunčičku. Udělala jsem proto na papíře tabulku, do jejího záhlaví napsala jména řeznictví a na stranu různé výrobky. Dala jsem ji na viditelné místo na ledničku a uvnitř jsme vždy bodovali známkami jako ve škole podle toho, jak jsme byli s nákupem spokojeni. Jen tak mimochodem: vyhrál u nás tenkrát Kšána na maso (a to milion roků před tím, než se jeho podnik tak mediálně proslavil, i když fronty tam bývaly snad vždycky a nejednou jsme si ji tam vystály i s knížetem Schwarzenbergem) a Hudera na uzeniny. To kdybyste se tam náhodou chystali.

Tenhle systém testování se mi proto velmi osvědčil. Dá se jím sofistikovaně testovat prakticky cokoli, celý proces vás bude určitě bavit a ve výsledku z vás budou poučení zákazníci. A přesně tohle udělám i s vrchlabskými kavárnami. Adventní čas je ostatně ideální dobou na posezení u (doufejme) dobrého kafe s rodinou či s přáteli. Navíc na zimní sezónu se jistě nejeden z mých pražských přátel chystá na lyže, takže to může být tip i pro Nevrchlabáky. A PROTOŽE NECHCI TESTOVAT SAMA, PROSÍM VÁS, KTEŘÍ MÁTE TU MOŽNOST, O POMOC. Pokud na to kafe a pokec nezvládneme zajít spolu, udělejte to klidně sami a HLASUJTE V MOJÍ ANKETĚ, kterou jsem umístila v pravé horní části blogu hned vedle tohoto článku! Děkuju všem za výpomoc! A už teď se těším na výsledky!

TESTOVAT BUDEME: 

LATEA - obchod s čaji a kávou, který nabízí i kávu s sebou z českých pražíren. Koupit si u nich můžete sypané i porcované čaje, kávy, domácí zavařeniny nebo čokoládu.

BOTTA CAFFE - oblíbená vrchlabská restaurace a kavárna přímo na náměstí, která právě prošla rekonstrukcí a moc dobře se v ní vysedává.

LA PETITE FRANCE - sesterská restaurace výše uvedené Botty.

BLACK AND WINE - zajímavý interiér, ještě zajímavější nabídka kávy.

Kavárna MARSALA - nenápadný podnik v pasáži na náměstí.

Krásný předvánoční čas a příjemné testování, a to jakékoli dobré kavárny kdekoli!

Podpis Veronika






2 komentáře:

  1. Takže první reakce prakticky stejná jako naše nezapomenutelná návštěva Trutnova, kdy jsme volali kamarádovi Honzovi, kde se v TU můžeme dobře najíst a po chvíli ticha na lince se ozvalo: no, u nás doma... :-) Nejvíc bezva vlastně je, že můžeme hlasovat pro tolik podniků, o tom si, podle mě, většina menších měst v okolí může nechat pořád jen zdát. A to se do výběru - zaslouženě - už ani nedostaly podniky jako třeba Café Golf... Skoro neuvěřitelný, když si vzpomenu, co pro nás kavárenský štěkny znamenalo otevření Golfu, první opravdový kavárny ve Vrchlabí! A dneska člověk nakoukne dovnitř a ani se mu tam nechce, protože tam lidi sedí nad půllitry píva v oblaku cigaretovýho dýmu. Doba je prostě jinde! Možná, že pořád relativně novej, fresh "berlínskej" styl kaváren a coffeshopů (viz odkaz na Kafemat v článku) teď hrozně frčí, ale mě se moc líbí a cítím se v něm dobře. Takže (i když hrozně fandím LaTea a jeho vynikajícím kafím, který jsem tam zatím ochutnal a je moc důležitý, že tu je), jak už je asi jasný, hlasoval jsem pro Black&Wine - Berlín říznutej Kodaní uprostřed Vrchlabí. Mám rád si dát (a máme rádi, tady myslím můžu klidně mluvit i za svoji drahou ženu a autorku tohohle skvělýho blogu) kafe tam, kde je středobodem všeho. A to je případ Black&Wine. Navíc příjemný a progresivní prostředí, fajn a kompetentní personál, inovativní přístup ke kafi (třeba aeropress) a samozřejmě výborná směs a příprava. Jo a taky český vína od Krause z Mělníka, tomu, jak Verunka ví, zarytě fandím, takže bod navíc. Tak a co si myslí ostatní vrchlabští kávomilci?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za detailní info ohledně nabídky! Dnes jsem se navíc dozvěděla, že majitelé námi testovaných podniků - MARSALA a BLACK AND WINE - po sobě v rámci konkurenčního boje kafe neházejí, ale během recipročních návštěv si ho zadarmo vaří! To je hezké a tak to má být!

      Vymazat

Díky za váš komentář