DĚTI A POČÍTAČE aneb jděte na to chytře s Ruby


8/10/2019     Počítače jsou dneska všude. A navíc jsou stále chytřejší, složitější a menší. A my jim už tak trochu přestáváme rozumět. Tedy alespoň já;-) Schválně, zkuste se někoho zeptat: jak počítač vlastně funguje? Nebo jak vypadá internet? A na pořádnou odpověď možná budete čekat až podezřele dlouho...


A spojení děti a počítače? Internet? Moderní technologie? Někteří rodiče se toho bojí jak čert kříže, někdo zase razí myšlenku "co tě nezabije, to tě posílí" a nechává své ratolesti svítícím obrazovkám napospas třeba i několik hodin denně. Někdo je něco mezi tím. A někdo na to jde pěkně od lesa... Ale o tom až za chvíli!



Věřím, že doba, kdy pracovat s počítačem v dětském světě znamenalo především sjíždění videí na Youtube, hraní jakýchsi "chytrých" nebo vyloženě hloupých počítačových her či pasivní sledování všemožných stažených aplikací, se chýlí ke konci. Počítače se navíc neuvěřitelně rychle mění, a kdo vlastně přesně ví, jak budou tyhle technologie vypadat za několik let? Jedno je ale jisté: naše děti vyrůstají v podstatě online, s nějakým tím počítačem skoro vždy po ruce. Ať už se nám to líbí nebo ne.

Proto je možná lepší naučit naše děti jak k počítačům přistupovat mnohem aktivněji. A využít tyhle "malé lesklé krabičky" k rozvíjení nejrůznějších dovedností, které se jim v životě můžou ještě sakra hodit. 

Probudit v nich zvídavost a zvědavost. Touhu přijít věcem na kloub. Naučit je proplouvat internetem, který je oproti minulosti dnes více komerční, plný pochybných aplikací a informací, bezpečně. Naučit je logicky myslet, programovat (což nutně neznamená mít z nich programátory!).

Stále si myslíte, že tohle je jen pro fajnšmekry? Pro budoucí ajťáky? Ale kde že! Dám vám příklad:




Třeba takové dětské programování, ve kterém hned nemusíte hledat kódy a matematický jazyk. Moji kluci k němu dokonce nepotřebují zapnout ani počítač. No vážně! Jedná se totiž o neuvěřitelně praktickou dovednost: o algoritmické řešení problému. A přesně tohle se můžou z počítače naučit i vaše děti. Algoritmické řešení úloh totiž není nic jiného než rozložení problému na jednodušší kroky, vypracování postupu a dopracování se k výsledku. Někdy velmi kreativně, někdy více krát po sobě, někdy metodou pokus-omyl (ano, i to se počítá)... A vaše ratolest pak bude vědět, že při hledání problému je třeba se nejen zamyslet, ale bude taky alespoň tušit, jak má takové zamyšlení vypadat. 

Abych vás ale už dlouho nenapínala a nechodila příliš dlouho kolem horké kaše. Chci vám totiž dnes ukázat naprosto konkrétní cestu, po které se v tomhle objevování, tvoření a programování můžete vydat. A po které jsem se vydala se svými třemi dětmi i já. A že je hodně zábavná a kreativní;-)


Jmenuje se Ruby a je to malá holčička s velkou představivostí, která vás provede svými počítačovými dobrodružstvími ve 3 nádherně napsaných a promyšlených knížkách HELLO RUBY. Jednotlivé knihy se jmenují: "Dobrodružné programování", Výprava do internetu" a "Velká cesta do nitra počítače".   

Poslední dva jmenované díly právě teď vycházejí i v češtině díky skvělému nakladatelství Dynastie a k nim ještě praktický Pracovní sešit s nejrůznějšími nápady a dalšími úkoly pro vaše malé chytrolíny. Knížky si teď navíc můžete koupit ještě v předprodeji a mít je jako první. 17. 10. v Praze a 18. 10. v Brně se budou nové díly Hello Ruby slavnostně křtít a vy se můžete taky zúčastnit (program křtu). My asi pojedeme, program je velmi lákavý;-) Od 17. 10. 2019 pak budou k dispozici ve vybraných knihkupectvích nebo je i nadále seženete na e-shopu nakladatelství Dynastie. O prvním dílu, který u nás vyšel už před více než rokem, jsem na blogu psala ve svém článku "Programování pro malé děti, a ani nemusíte zapnout počítač." Mrkněte.

Co v knížkách najdete


V každé knížce od finské autorky Lindy Liukas najdete nejprve jednoduchý příběh s dobrodružnou zápletkou a dále následují ke každé z kapitol cvičení, praktické úkoly a nápady na další tvoření, povídání a aktivity. Prostě geniální!

Budete vyrábět počítače nebo chytré telefony, hrát hru na pravdu a nepravdu s chytrými logickými členy, počítat bity a bajty, vydáte se na lov wifi, budete psát jako počítač v jedničkách a nulách, opravovat porouchané internetové kabely na mořském dně, zkoušet se pohybovat rychlostí světla, tvořit datové struktury atd. atd. Je toho tolik, co můžou vaše děti objevit! 

Tady je malá obrazová ochutnávka z naší kreativní kuchyně (a to tentokrát doslova) z aktivity z dílu "Hello Ruby: Výprava do internetu".  Týká se opravy podmořských kabelů a sítí a kluci si na tom perfektně procvičili udávání souřadnic, geografii a orientaci v prostoru. A dozvěděli se, že ačkoli je internet starý skoro stejně jako jejich tatínek, využívá k přenosu dat často kabely staré až 140 let. Na mořském dně. A právě ty je třeba někdy opravit. Jdeme na to!

PŘEDCHOZÍ VEČER JSEM NA NAŠI MAPU SVĚTA NAMALOVALA KABELY A MÍSTA PROBLÉMŮ PODLE ZADÁNÍ V KNÍŽCE HELLO RUBY (VY MŮŽETE POUŽÍT MAPU PŘÍMO V KNIZE) A PŘIPRAVILA SI BAREVNÉ PAPÍRKY SLOUŽÍCÍ JAKO LODĚ, KTERÉ SE VYPRAVÍ K PROBLÉMU. 


DRUHÝ DEN RÁNO U SNÍDANĚ JSEM ZAVEDLA ŘEČ NA INTERNET. BAVILI JSME SE O TOM, JAK SI HO KLUCI PŘEDSTAVUJÍ, JAK VLASTNĚ VYPADÁ. A K ČEMU VŠEMU MŮŽE SLOUŽIT. 

KLUCI PODLE PŘESNÉHO ZADÁNÍ Z KNÍŽKY "VYSÍLALI" ZÁCHRANNÉ LODĚ S ROBOTY, KTEŘÍ MĚLY PROBLÉMY NA MOŘSKÉM DNĚ VYŘEŠIT. 

MARTÍNKOVI SE TADY SKVĚLE HODILA ZNALOST GEOGRAFIE. KDE JE GRÓNSKO, NORSKO, JAPONSKO? 



LUKÁŠEK NACHÁZÍ PROBLÉM U POBŘEŽÍ AFRIKY. 



MARTÍNEK OBJEVIL, ŽE MAPA V KNÍŽCE SE TROCHU OD TÉ NAŠÍ LIŠÍ. TA V KNIZE MÁ AMERIKU UPROSTŘED;-) TO JE TROCHU ZMÁTLO...

A NAKONEC VŠECHNY KABELY OPRAVENY! 

JEDNÍM Z DALŠÍCH ÚKOLŮ BYLO ZJIŠTĚNÍ, ŽE RYCHLOST SVĚTLA JE FAKT HODNĚ VYSOKÁ. A INFORMACE PO INTERNETOVÝCH SÍTÍCH SE PŘEMISŤUJÍ VĚTŠINOU PŘESNĚ TAKHLE RYCHLE. UIÍÍÍÍÍÍ! I TOHLE RUBY DOKÁŽE DĚTEM VYSVĚTLIT. 


POVÍDÁNÍ O POČÍTAČÍCH V KNÍŽKÁCH HELLO RUBY VÁS SPÍŠ INSPIRUJE K TVOŘENÍ NEŽ K ZAPNUTÍ POČÍTAČE...

JOJO, MYSLÍM, ŽE NA DALŠÍ ROK MÁME O ZÁBAVU POSTARÁNO. DÍKY RUBY! 

Moji kluci tyhle povedené knížky prostě milují a věta: "Mamííí, pojďme "dělat" Ruby," u  nás doma zní až příliš často. Rozhodně mnohem častěji, než dotaz na sledování obrazovky počítače. A to je v dnešní době co říct. 

Takže jestli to s tím, že nechcete, aby vaše děti jen pasivně sledovaly videa a hrály hry, myslíte opravdu vážně, dejte Ruby šanci a nadchněte se společně s dětmi. Budou vás u toho potřebovat. 

A bude se vám to líbit, slibuju. Jo a jestli vám doteď (stejně jako mě) v podstatě stačilo vědět jak počítač vypnout, zapnout, otevřít dokument a připojit se na internet, tak vězte, že se dozvíte leccos i vy;-) 

Krásný podzim všem malým a zvědavým programátorům a programátorkám přeje Ruby a 




2 komentáře:

  1. Já také chci, aby děti používaly více knížky než mobily a počítače. Sama si ale život bez internetu už nedokážu představit, takže zakazovat ho nemůžu ani dětem. S manželem na internetu ale netrávíme zas až tolik času. Když u něj sedíme, tak si čteme nějaké články nebo koukám na různé e-shopy s módou :-D .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím,zakazovani asi nikam nevede,navíc doba je proste už s internetem takřka srostlá. A když jdem dětem příkladem,tak to je rozhodně ideal.To děláte skvele!

      Vymazat

Díky za váš komentář